17 Октомври, 2024 09:04 1 885 55

Защо БСП загуби общественото си доверие? Д-р Събина Петканска пред ФАКТИ

  • събина петканска-
  • бсп-
  • избори-
  • нинова-
  • герб-
  • станишев

Партията не успя да приеме стил да се развиват можещите, а не послушните, казва тя

Защо БСП загуби общественото си доверие? Д-р Събина Петканска пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение...

- Между 5,3% и 7,1% дават социолозите на БСП на старта на кампанията… Това няма как да се харесва? Защо се стигна дотук…
- БСП стигна до тук поради много причини, а най -важните от тях са:
-- можем да започнем още от 1997 година от управлението на Виденов, когато БСП се опита да се противопостави на икономическите реформи в България и това доведе да хиперинфлация и голямо обедняване, колапс и фалит на банките, спиране работа на много предприятия, силно обществено недоволство и падане на правителството на БСП под натиска на обществените протести. Общественият авторитет на БСП след управлението на Костов и царя беше постепенно възстановен. И БСП се върна във властта чрез Тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС.
-- втората причина и най-важна за загуба на обществено доверие в БСП е управлението на БСП по време Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев, който бе и председател на БСП. Защо? Защото управлението на Тройната коалиция стана символ на корупцията в България. Дълги години аферата „Батко и Братко“ не можеше да се забрави и БСП не можа да изчисти образа си на корупционна партия.
-- за трета причина може да се приемат грешките и неизползваните възможности по времето на управлението на ГЕРБ. БСП добре остана като единствена опозиция и алтернатива на ГЕРБ, но не успя самата БСП да се модернизира напълно, не успя да промени начина си на водене на вътрешнопартиен живот, на подбор и развитие на кадрите си. БСП не успя да приеме стил да се развиват можещите, а не послушните. Не успя да приеме ясна програма за развитието на България, която да е алтернатива на ГЕРБ. БСП не успя да скъса с носталгията от миналото и да се превърне в партия на бъдещето.
Всичко това се разбираше от хората и прогресивната част на обществото в България, но те не припознаха БСП като алтернатива на ГЕРБ. Логично се появиха нови партии като „Възраждане“, ИТН, ПП и други, които събраха в себе си обществените надежди. А те можеше и трябваше да бъдат събрани от БСП, ако партията беше направила нужната вътрешна трансформация и истинско обновяване след Тройната коалиция, докато беше опозиция на ГЕРБ.
-- четвъртата причина за слабия обществен рейтинг на БСП е позицията на БСП след избухването на войната в Украйна. Въпреки силните русофилски настроения в страната, България през последните 30 години се промени много и 70 % от българите се оказаха с проевропейска ориентация, въпреки че голяма част от тях са русофили и обичащи руския народ и култура, но не приемащи авторитаризма на Путин. И само 20% се оказаха с проруска ориентация, които приемат путинизма и авторитарното развитие на Русия в последните години.
-- петата слабост на БСП беше силното противопоставяне на Истанбулската конвенция, противопоставянето на ПЕС и започналия процес на превръщането на БСП от лява в патриотична партия.
БСП като че ли изгуби политическия си образ и от социалдемократическа проевропейска партия, каквато беше замислена да се превърне от Лилов, не успя да се трансформира и остана някъде между миналото и настоящето.
-- шестата грешка и слабост беше това, че БСП се яви инициатор за възстановяване на гласуването с хартия и премахването на машинните протоколи. Това от една страна отново създаде реноме на БСП като партия от миналото, а от друга страна позволи по-лесно манипулиране на изборните резултати. Манипулиране, което се отразява зле и на БСП.
-- седмата причина за слабия рейтинг на БСП е безсмисленото, нелогично и вредно противопоставяне на новото ръководство на БСП. Бившите заместници на Нинова срещу Нинова и изключването на Нинова от БСП. Така БСП се превърна в партия, изключила всичките си стари председатели – Виденов, Първанов, Миков, Станишев бе отритнат и Нинова. Вместо партията да се възползва от техните знания и опит, да ги използва дори като съветници чрез някакъв съвет на старейшините, те бяха… изгонени.
Но въпреки прогнозите, че БСП ще бъде последната парламентарно представена партия, ако БСП намери сили в себе си да започне нужните смели реформи - на фона на провалите в ПП и липсата на алтернатива вляво, убедена съм, че БСП има бъдеще.

- Как се подредиха листите на БСП в Сливен…
- Първото място при кандидатите за народни представители не се предлага от общинските и областни организации . Първото място е запазено за определяне от Националния съвет (НС) на БСП. Това е една от големите слабости на БСП. Това е една практика, която прави демократичните практики в партията по-скоро несъществуващи, а формални.
От много време БСП в Сливен има по един народен представител и така практически другите места в листата за народни представители са помощни към първото и към тях няма голям интерес, няма противоборства и интрига. Водачът се определи от НС на БСП, а следващите места се определиха от областния съвет на база на номинации от първичните партийни организации.
- Чухме и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да намеква за обща работа с БСП след вота… Как гледате на това?
- Това е един въпрос, на който може да се отговори, след като се отговори на няколко други въпроса, като:
-- какви са вижданията на БСП за справяне с проблемите с корупцията , какъв път вижда БСП за правилен за справяне с проблемите в България през последните буквално 35 години.
-- каква е външнополитическата позиция на БСП. Дали е за силна интеграция на България към ЕС, или не е. Важно е дори отношението към войната в Украйна.
-- как ще бъде съставено евентуалното бъдещо правителство. На ГЕРБ ли ще е, коалиционно ли ще е, програмно ли ще е, или някаква друго.
-- БСП трябва да се съобрази с факта ,че Борисов мени мнението си по три пъти на ден.
Тук е важно да се почерпи опит от несглобката!!! След седми поред избори, войните около нас, ситуацията в Северна Македония, прогнозите БСП да бъде последна парламентарно представена партия, предстоящият избор на председател на БСП… Всичко това прави ситуацията много, много сложна дали БСП да участва, или да подкрепя бъдещо правителство, в което участва и ГЕРБ.
Ако БСП по някакъв начин подкрепи правителство, в което ГЕРБ доминира, най-вероятно ще последва съдбата на СДС, на „Воля“, на ВМРО и други бивши коалиционни партньори на ГЕРБ.

- Но все повече се чува, че трябва да имаме кабинет. Как е възможен...
- Така е. От друга страна, България не може без правителство в тази тежка вътрешна и международна обстановка. За това на този въпрос по-конкретно може да се изрази становище след резултатите от изборите и позициите и на водещите партии като ГЕРБ и ПП -ДБ.

- Пред какъв избор са поставени честните и почтени социалисти и защо все още да искат да подкрепят партията?
- Този въпрос се отнася за всички българи, които искат просперитет на България. За всички членове на всички партии, които искат развитие на България, благоденствие, демокрация и добър живот за техните деца. Този въпрос кореспондира и с въпроса защо българите не гласуват, защо гласуват само твърдите ядра, които често имат и някакви лични облаги от партиите, за които гласуват.
За да знаят пред какъв избор са поставени честните, почтени българи, имащи за единствена цел от гласуването просперитета на България, за да се повиши изборната активност, политическата класа е длъжна на обществото и трябва да се направят много промени като:
-- да се промени Законът за политическите партии и те да не могат да се превръщат в лични проекти и авторитарни организации
-- да се промени Изборният кодекс и да има някакъв мажоритарен елемент в изборите, за да може народните представители и общински съветници да работят за избирателите си, а не да са верни на шефовете на партиите си
-- реформи в образованието
-- реформи в здравеопазването
-- реформи в местната власт
-- дори промяна на Конституцията било и чрез Велико народно събрание за балансиране независимостта на властите – законодателна, изпълнителна, съдебна, медии и местна
-- БСП и България са в много тежка ситуация и затова предстоящите избори и решенията след изборите ще са от изключителна важност за бъдещето не само на БСП, но и на страната
-- надявам се на помъдряване на всички ни - на избиратели, медии, политици и управляващи в държавата, за да спрем най-накрая този 35 годишен тренд на упадък и да намерим начин за градивни взаимоотношения, модернизация и просперитет на България.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шефа

    23 3 Отговор
    Тази сто процента е доктор по МинеТарни науки ххахахаааааа.

    Коментиран от #45

  • 2 Сталин

    19 8 Отговор
    Абе ква е тая вещица
  • 3 Факт

    18 1 Отговор
    БСП досега не си ли е определила приоритетите във външната и вътрешната политика на България?
  • 4 Стамат

    14 3 Отговор
    Защото хората не са вечни и на определена възраст си отиват от този свят. Короната беше последният пирон в ковчега на БСП. Те вече не са фактор в политиката. До края на това десетилетие ще са извън парламента.

    Коментиран от #12

  • 5 ооооо

    15 11 Отговор
    защото кака кори излъга за оръжията
  • 6 9689

    17 2 Отговор
    Защото по места са местните феодали-престъпници.
  • 7 Мисит

    25 3 Отговор
    Те въведоха,,плоския данък,,ии Вигенин замина на крака,да легитимирв ,преврата в Украйна,,,хората помнят!
  • 8 българия или мафията в читанка инфо

    11 4 Отговор
    Има конкуренция, и народът избира новият политически продукт. Както Костов, Симеон, Бойко, Волен, никога няма да имат това което имаха като привърженици, така и със Станишев, и Първанов... Радев... Корнелия и Патриотите през 2016 имаха пазарна ниша - АНТИ ГЕРБ, АНТИ БОЙКО. Патриотите веднага се продадоха на ГЕРЛ-БОЙКО, и този продукт се вкисна. Корнелия се продаде на посолството и на Кирчо, и този продукт се вкисна. Има и нови продукти, патриотични, а Корнелия се правеше на новата Атака.

    Коментиран от #16

  • 9 Ахах

    3 5 Отговор
    Не стават за такоане.. Или не се такоат колкото Лената
  • 10 БеСПишко

    14 5 Отговор
    Защото не е българска, не е социалистическа, и не е партия, а клика, поне що се отнася до ръководството.
  • 11 Абе каке

    12 3 Отговор
    каква е тая каска на главата, направи ци една нормална прическа, че приличаш на свинкс.
  • 12 Град Козлодуй

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стамат":

    така е господине Логичен ВИЕ коментарът
  • 13 БСП -БКП Е ОТКОЛЕ ПАДАЛСКА ПАРТИЯ

    12 5 Отговор
    БСП-БКП са мошеници. На всичко са готови, дори гейове да сложат за водачи на листи, само и само да се докапат до властта. Уядоха се. дано на тези избори да паднат под чертата 4%. Евгени Минчев , виден столичен гей разкрепостява БСП-БКП каято им разяснява ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ.
  • 14 алхимик

    19 3 Отговор
    БСП , не успя да спаси приватизацията от Костов , не можа да опази блоковете на Козлодуй , не можа да се пребори за Белене , не можа да се пребори за доходите и още много други .Затова загуби доверие и затова веднага се появиха други партии които заеха тяхното място .

    Коментиран от #27

  • 15 стоян

    18 3 Отговор
    Аз знам защо бсп губи и не бих гласувал за нея - защото е социалистическа партия на бедните - а всички ръководни постове в бсп са заети от милионери които защитават олигарсите приватизатори - каквато е и целта на бсп
  • 16 българия или мафията в читанка инфо

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "българия или мафията в читанка инфо":

    БСП предлага ли на сергията си продуктът анти-джендърство. Продуктът големи заплати. Възраждане на своята сергия предлага антизджендърство. Друг предлага ли го?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Някой

    14 5 Отговор
    Защото е партия на червени наследствени милионери комунисти МЕНТЕ СОЦИАЛИСТИ и защото измряха простите червени бабички. И защото знес дори бг мизерниците с 2 грама мозък разбраха, че БСП не я е грижа за мизерниците у нас, а я е грижа да раздава тлъсти президентски, депутатски, министерски и кметски заплати на червени активисти наследствени феодали, като Кирчо Добрев.
  • 19 Тотал

    18 1 Отговор
    Електората на БСП подчертано е за Русия , а БСП думичка не казва за Русия .Възраждане влезе в тази тема и вече е втора сила , дори ходиха до Москва .БСП си бъркат в носа и се чудят как да докопат някоя далаверка , ей затуй изгубиха гласове .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Факт

    7 1 Отговор
    Трябва да я направят председател, да си смени попфолк прическата и да покани Нинова в партията.
  • 22 Шопо

    8 3 Отговор
    И вие сте като стария вълк ,козината си мени, но нрава /комунистически/ не.
    Вие сте за червената кофа и на сметището.Вашите другари с червените куфарчета ограбихте и фалирахте България, а сега и децата ви от номенклатурата новите капиталисти и най набожни хора в страната.
  • 23 Няма нищо вярно

    8 2 Отговор
    Провалиха се че станаха мастити олигарси(Нинова, Гергов, Добрев, Гоце и др) и подкрепяха ГЕРБ срещу българите.
  • 24 🤧🇧🇬ТПМяУ😻Социолог. Агенция

    3 5 Отговор
    БСП и другите политически партии са се опряли на вътрешно икономически план който е от времето на турско робство❓❗️
    Без да има структуриран и диференциран начин на заплащане на наемен труд - тоест: По - Часово Заплащане на Наемният Труд в България 35 години по късно не съществува, няма и не може да има Конкуренция в Капиталистическият смисъл на думата, Не може да има Пазар на Труда в Капиталистическият Смисъл на думата и в Крайна Сметка не може да има Конкурентна Икономика спрямо останалите Държави в ЕС, ерго потокът на Емиграция от България към Западна Европа не може да бъде спрян❗️
    България се явява донор за развитите Западни Икономики поради нежеланието на ДС Комунистическите Олигарси да Въведат Западно Счетоводство и Отчитане на Наемният Работен Труд в България.
    България е в процес на Свободно Падане който ще приключи в близките 15/20 години не поради Качествени Изменения към по Добре Структурирана Конкурентно Способна Икономика в България а поради разпадът на Европейският Съюз❗️😁😻😂😻🤣😻😁🤧

    Коментиран от #42

  • 25 Треко

    13 2 Отговор
    Докторке, за г-н Путин грешиш.Какво направиха голумите демократи Горби и Елцин с Русия? - разсипаха я и този г-н Путин я възроди отново независимо как и е един от най авторитетните лидери във света.БСП се напълни с капиталисти от местно и централно ниво- едно говорят друго вършат и си пълнят банковите сметки , кой ще тръгне след тях - изборите ще покажат. За Жан също грешиш - не взе стотинка и вътрешната опозиция в БСП го предаде. Нещо като при Живков.

    Коментиран от #33

  • 26 Сисо

    3 4 Отговор
    Просто е, БСП разчита само на старите русофили и комунисти. Да, де, ама младите хора мислят по друг начин, крайно-левите харесват малоумниците на Възраждане, които плямпат като кубински комунисти, умерено-левите не намират нищо съвременно и модерно.

    Коментиран от #32

  • 27 Някой

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "алхимик":

    Заблуден си, голяма част от приватизацията стана още преди Костов, включително и по времето когато Жан Виденов си мислеше, че управлява. А те комунистите приватизатори го сложили Жан за примиер та да има кой да поеме вината за кражбите им. После Костов стана премиер и комунистите решиха да му прехвърлят и своите грехове.
    Костов има грехове, но приватизацията не е само негов грях. Ако Костов не беше направил приватизацията държавата нямаше да има достатъчно пари да плаща пенси и заплати на чиновници, учители, лекари, милиционери, фатмаци, льотчици като Радев ...

    Коментиран от #35

  • 28 пиленце

    2 1 Отговор
    Малей,каква коса има тая бубка,малеееее!
  • 29 Моряка

    9 1 Отговор
    И тази се е откъснала от народа.Едно от малкото добри неща, които БСП направи,беше отхвърлянето на Истамбулската конвенция.Това се харесва на голямото болшинството българи.Само тази дама не го е разбрала.Ако желязната Корни беше отсъпила пред натиска на джендъра Станишев,всички бесепари щяха да отидат във Възраждане.
  • 30 Маг

    2 2 Отговор
    Бля,бля!
  • 31 Буха ха

    11 1 Отговор
    Откъде ги намирате такива чочарки да ръсят мозък? Това, че се противопостави на Истанбулската конвенция е може би единственото действие на БСП което срещна обществена подкрепа

    Коментиран от #44

  • 32 Някой

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Сисо":

    Проблема на България е, че БСП менте социалистите са монополисти в "лявото", нямат истинска конкуренция. Ако у нас имаше истинска социалдемократическа партия, нямаща нищо общо със семействата на комунисто-партизаните "борци" срещу фашизма. В България щеше да има истински социалисти, а БСП щяха да са един автобус хора обичащи Путин и щяха да гледат парламента отвън.
  • 33 Чечо

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Треко":

    Червенушко, грешиш! БСП е била винаги партията на капиталистите на всякакви ниво, ако поразровиш фирмите на прехода, които направиха пари, особено първите 20 години, там 80% са черевни, строителство, металургия, туризъм, производство на храни и т.н. Горбачов не е демократ и никога не е бил, той беше перестроец, позволи на едните руснаци да изобличат другите. Елцин нищо не може да направи с една обедняла икономика, каквато беше съветската. Да бяха си сменили местата, Путин щеше да е забравен, а днес Елцин щеше да напада Украйна. Империя. Винаги е била, но няма вечно да бъде. С великия Путин, Русия от трета, четвърта икономика в света, сега е десета, че и по надолу и то само заради газта и нефта. Ама това кранче спря и няма да се пусне скоро така както беше, да не говорим, че 20% от икономиката вече не е зависима от изкопаеми. Като стигне 50, Русия и арабеските ще го усетят мнооого добре
  • 34 БСП стока на сергията

    2 1 Отговор
    Първо жилище без ДДС, кой иска да си го купи? Който може да си купи жилище да заповяда.
  • 35 алхимик

    10 1 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    Аз съм свидетел на приватизацията и мога да те уверя , че стана точно при Костов .Затова до ден днешен се казва Костовата бандитска приватизация .Той направи болниците търговски дружества , видя какво се случи . Костов е собственик на курорта Златни пясъци , цял курорт ! Заради неговите реформи България и в момента не може да отлепи , той така заложи нещата .Както казва тогавашния главен прокурор Никола Филчев , Костов е бандит и ограби държавата . Мислиш ли , че главен прокурор няма точната информация .
  • 36 Марко

    3 3 Отговор
    БСП губи доверието, защото д-р Петканска се появява на публични места прекалено облечена, а г-жа Нинова - прекалено разсъблечена!
    Това е цялата работа😉
  • 37 Кондарев

    3 0 Отговор
    Защото бсп няма нищо общо с БКП. Голяма криза след Виденов но ПАК спечелиха изборите. А Първанов и Добрев се изплЮХА.
  • 38 СТИГА БЕ

    2 0 Отговор
    А не беше ли това целта, а
  • 39 българия или мафията в читанка инфо

    4 0 Отговор
    Първи в листите за Бургас е олигарх, шеф на капиталистически синдикат, съюз на бизнесмени. БСП бизнес партия ли е? Корнелия все казваше, че когато помогнат на бизнесът, ще се върнат децата от чужбина.. ще имало просперитет.. Т. ЖИВКОВ: "Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? А, викам много хубава метафора, ще ми позволиш ли да я употребя пред журналистите. Вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но му казвам, той вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане. Но що ни е мършата, що се плашиш ти от мършата, бе, ще раздвижим нещата. Шарани дето има, като пуснеш щуката всичко се раздвижва. Значи тия щуки са ни необходими, икономически щуки. Както щуката разсича водата и рибите изплуват на повърхността, така ще бъде и с вълка.
  • 40 Предизвестено

    5 0 Отговор
    Авторката е сътворила удобна бозица, но безполезна по смисъл.
    БСП изигра ролята си на приспивателно и обезболяващо при прехода от социализъм към капитализъм. Докато народът се гърчеше в наркозата, другарете осребриха каквото можаха.
    Време е бесепето да се спомине, защото загуби идеологията си и по нищо не се отличава от буржоазните партии...
  • 41 Сусу Манарата

    1 0 Отговор
    Напротив, можем да започнем още от 1989 г.
  • 42 Някой

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "🤧🇧🇬ТПМяУ😻Социолог. Агенция":

    Социализъм има, ама на Запад и на Северозапад от нас, не на Юг, Изток, Североизток. В МАсква има див феодализъм, който искат да запазят и у нас. Но няма да стане, българите или ще поумнеем и ще изхвърлим зад борда от "кораба" България всичкия боклук като БСП, ДПС, ГЕРБ, ДСБ, ИТН, ПП ... или "кораба" ще потъне и всички на борда ще се издавим.

    Първите 2 неща, които трябва да се направят, истинско независимо от партиите правосъдие и прогресивен донък доход с необлагаем минимум. За това е нужна нова Конституция, която да въведе главен прокурор по модела на САЩ и пряс избор от народа на ВСС. А не като сега от парламента и депутатите лакеи в него. Може първа стъпка да е половината депутати да се избират мажоритарно, като настоящи и бивши членове на партии да нямат право да се кандидатират за мажоритарни депутати.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Зевзек

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Буха ха":

    Тази лелка веднага бих я пратил на околовръстното да изкарва пари за помощи за бедните обсужвайки чичаците тираджии.

    Коментиран от #50

  • 45 Оракула от Делфи

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "шефа":

    Жената си каза това, което е проблема в БСП, не виждам защо и се подигравате?
    Изчерпателно критично ,показа проблемите на БСП, през всичките тези години на упадък на
    социалната българска политика, независимо от лидерите и .
    Явно е , че няма желаещи за участие в истински изборни дебати , всеки гледа
    да е близо до " виритуалния" политически каймак , а той днес е , като пустинно сияние ,далеч от всички!
    Българина в момента , лиже точно тези комунистически гноясали рани, които вместо да заздравяват,
    ПРОДЪЛЖАВАТ да кървят с токсична Путинова отрова и отдалечават България от мястото и в ЕО!!!
  • 46 Истината1

    1 0 Отговор
    ТАЯ КОЯ Е?
  • 47 Минчо от Обеля

    3 1 Отговор
    Защото БСП се превърна в клуб за точене на кинти, включително за прически и тунинги, парцалесо. БСП умре и това е супер.
  • 48 Тъп Глупънсбъркър

    0 1 Отговор
    БСП започна да губи електорат след тройната коалиция. Има корелация между държавния дълг и количеството електорат на БСП. След 2009г. държавният дълг на България започна да нараства със сериозни темпове з ада достигне сегашните нива, а електората на БСП започна да намалява заради всичко , което БСП извърши, като тройна коалиция с НДСВ и ДПС Тогава беше приет антинародният плосък данък, който облага беднотията. Привлякоха чуждестранни инвеститори, които узурпираха най-вече търговията с 10% корпоративен данък и 5% данък върху дивидента, които преставляват офшорни размери на данъчните ставки за корпорациите, докато върху фонд работна заплата осигурителната и данъчна тежест стана 35%, което стимулира плащането на заплати в плик, хората останаха без осигуровки и стаж за пенсия, а фонд "Пенсии" на НОИ ежегодно с двуцифрено число милиардна дупка. Учуден съм, че все още има хора, които гласуат за тях, както и за ГЕРБ които вече повече от 15 години се търкалят във властта и нищо не промениха от тези варварски за България данъчни зкони и ставки. Като резултат хората не само,че избягаха от България и отидоха да работят за чужди икономики и осигурителнио системи, но и тези които по една или друга причина не са избягали от държавата заради малоумната и кралива политика вече ен ходят и да гласуват.
  • 49 и ВСЕ ПАК!

    1 0 Отговор
    В БСП има ДОСТА ЧИТАВИ ЧОВЕЦИ!?!(ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ🥰!!!!!)
  • 50 Буха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Зевзек":

    Абе да, ама турските тираджии предпочитат русички :)
  • 51 Мнение

    2 0 Отговор
    БСП няма бъдеще, защото не се бори за демократичен социализъм! Не чувам от никое високо поставени лице, думата социализъм,като че ли социализмът е утопия! Тя вместо да защитава правата на обикновените хора,защитава капитализма и неговите олигарси!
  • 52 Гандалф

    0 0 Отговор
    Основната причина е, че повечето възрастни хора гласуваха за нея а те намаляха..а една от подпричините е, че подръжниците и се отвратиха от борбите в самата партия кои да бъде на върха...3232
  • 53 Артилерист

    1 0 Отговор
    Невярно съчинение от начало до край. Впрочем бутафорната атлантическа пропаганда става все по-отвратителна в хода на четенето и затова стигнах донякъде. Първата точка е брутално извращение на истината. Тази лъжа се търкаля от началото на тази сороска операция. С това се цели да се прикрие участието на американците в свалянето на законното правителство на България. Жан Виденов беше свален с класическа цветна революция на американските соросоиди. Същото се повтори и при следващото управление на червените с премиер Пламен Орешарски. Тогава беше извършена и брутална атака на парламента от озверяла агитка с открита заплаха за убийство на депутатите на БСП. Американците имат отработена методика за сваляне на неудобни правителства и с материали като този ни се внушава, че нямаме друг избор освен да обикнем американците. По-голяма глупост от това, че 70% от българите били русофили, но сега вече били с проевропейска ориентация!? Че европейците да не са нещо по-различно от американски послушници?
  • 54 Факт

    0 0 Отговор
    Руския гражданин ,завършил школата на кгб ломоносов, Сергей ДМИТРИЕВИЧ Станишев,взе българско гражданство през 1996 година,инсталиран в бсп и управляващ руската колония бг
  • 55 Целият свят е финансова пирамида!

    1 0 Отговор
    Само манипулации си изрекла, Събинке!

    Не те ли е срам?

    Основен и абсолютен закон на капитализма, открит и формулиран от Карл Маркс:
    Непрекъснато натрупване и концентрация на капитала във все по-малко частни ръце, а на другия полюс - обедняване на все по-големи човешки маси.