16 Октомври, 2024 09:14 2 151 24

Д-р Събина Петканска пред ФАКТИ: Нинова не допусна влияние в БСП на ГЕРБ и ДПС

  • събина-
  • петканска-
  • бсп-
  • избори-
  • нинова-
  • левица-
  • пп-
  • обединение-
  • първанов

ПП направиха завой на ляво, което ги прави още една партия в лявото, казва социалистът

Д-р Събина Петканска пред ФАКТИ: Нинова не допусна влияние в БСП на ГЕРБ и ДПС - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво бе БСП с Нинова и какво е след нея… Накъде върви партията, как се позиционира и как се преживява случващото се от редовите социалисти. Пред ФАКТИ говори д-р Събина Петканска.

- Д-р Петканска, много лично приемате живота в лявото политическо пространство. Как гледате на случващото се в БСП днес…
- Изненадана съм, че отстрани изглежда, че много лично гледам на живота в лявото политическо пространство. Защото на практика личният ми живот няма нищо общо с политиката. Образованието ми, професията, специализации, професионално развитие, семейство – нищо в личния ми в живот не е свързано с политиката в България.
Но в същото време съм трето поколение социалист, а първите членове на фамилията ми са членове от преди 1944 година. Член съм на БСП от 19 годишна – от далечната 1995 година, когато председател на БСП беше Жан Виденов и когато масово социалистите си хвърляха членските карти. Винаги съм вярвала, че БСП може да е една от българските прогресивни, демократични и авторитетни партии, които могат да допринесат за модернизацията на България и страната ни да бъде добро място за живеене.
За съжаление, ситуацията и случващото се в България е далече от това, което би могло и би трябвало да е - включително и за БСП. Затова навярно изглеждам и лично разочарована. Но не виждам и как би могло да е друго. България обезлюдява и намаля с 3 милиона души за 35 години. България е най-бедната и най-корумпирана страна в Европа, с нефункциониращи на добро ниво образование, здравеопазване, обществен ред и съдебна система. А в последните години виждаме и колапс на всички обществени и държавни институции. За всичко случващо се в България своята вина има и БСП - особено в предните години до 2009-а, когато беше и управляваща партия.
За съжаление, случващото се в БСП е в унисон на случващото се в България в последните години, които ни доведоха до седми поред избори и разделение на българите, а оттам и в политическите партии, и невъзможност за съставяне на правителство.
Казвам за съжаление, защото в това разделно време за България, а дори и за Европа, и света, ако БСП имаше ясни позиции по въпросите за интеграцията на България в ЕС и за борбата с корупцията, партията можеше да се превърне в притегателна политическа сила за много българи - да има много по-добър обществен рейтинг, а и така много по-значимо влияние за съдбата на България.

- Вече сме в предизборна кампания. Какви са левите послания, чуват ли се, в каква посока са насочени…
- Аз не участвам пряко в тази кампания, и за съжаление, въпреки че мина голяма част от времето за предизборната кампания, към момента не се чуват не само левите предизборни послания, но не се чуват никакви послания. Кампанията не само е вяла, тя като че ли отсъства. Дори слоганите на политическите партии ми звучат несъобразени с конкретната политическа ситуация в България и света. Усещането ми е, че все едно не сме в предизборна кампания.
Това, което всички чуваме от медиите, са основно въпросите за покупката на гласове, борбата между двете ДПС-та, влиянието на Пеевски в институциите, а от там и в политическите партии. Като че ли тези новини изместиха истинската предизборна битка и политически послания.
От друга страна, когато разделението в обществото ни е толкова силно по очертаните червени разделителни линии – ЕС-НАТО или Русия-Евразия представени като национален суверенитет от една страна, корупция или върховенство на закона, от друга страна, които водят до вторичните противопоставяния за приемането в Шенген или не, приемане в еврозоната или не, като че ли разделението на ляво и дясно остава по на заден план.
В този смисъл в девиза на „БСП-обединена левица“ - „Време е за решения“, има смисъл. Стига да бъде намерена мярата между тежестта, която "БСП-обединена левица" може да оказва при вземането на решенията, както и целта и смисъла на тези решения. Да не се прекрачи границата и БСП да бъде пришита към политики, които да се отразят още по- пагубно на развитието ѝ.
Чух послание на ПП-ДБ със социална насоченост за зелени площи и грижа за младите. Послание, което звучеше странно за ПП-ДБ като коалиция, която досега беше символ на борбата за промяна, за смяна на статуквото, за съдебна реформа. След краха им в промяната на Конституцията явно са направили силен завой на ляво и са се отказали от целите, поради които се появи най-вече ПП. ПП направиха завой на ляво, който ги прави още по-лява партия, а дори и още една партия в лявото. Добавяйки към това и политиката им за бюджетни дефицити и увеличаване на държавните дългове - най -вече с цел за увеличаване на заплатите и пенсиите. Смятам, че това е пагубно за ПП и на предстоящите избори те не само няма да си върнат изгубените 300 хиляди гласа, а може да изгубят и още. Защото явно са отстъпили от основните си програмни цели, чрез които досега привличаха симпатизанти и гласоподаватели.
Но това не е добре и за БСП, защото в политическото пространство на практика ще има две леви партии – "БСП- обединена левица" и ПП - с близки основни послания към левите избиратели.

- „БСП-обединена левица“… Колко е обединена коалицията след Корнелия Нинова?
- Многократно през годините съм изразявала мнението си, че за левите хора в България, за БСП и за всички леви партии, тези предизборни обединения и коалиции от по 20-30 партии, които навремето Георги Първанов наложи като практика, са безсмислени и по-скоро вредни. Събирането механично преди избори на партии с напълно различни програми и политически послания - от социалдемократически до комунистически, по-скоро обърква избирателите и симпатизантите, а дори отблъсква част от тях, които биха гласували да речем за БСП, но не приемат например АБВ, Мая Манолова, Татяна Дончева или някоя от комунистическите партии.
През годините тези обединения вляво бяха използвани основно, за да може определени лица, които не са членове на БСП, да могат да заемат избираеми места в листите за народни представители и общински съветници, приемайки на НС на БСП решения за запазване на избираеми места за коалиционни партньори.
За съжаление, мнението ми за обединението на Левицата след Нинова е, че отново се направи едно безсмислено механично обединение, но сега с цел да се тушира и прикрие разрива и разделението, което стана между Нинова и заместниците ѝ, които поеха управлението на БСП. Това се отрази в разделение и сред членовете на БСП. Но това обединение не само не прикри разрива между Нинова и заместниците ѝ - новото ръководство, но то отвори и нови разделения, за които алармираха Георги Свиленски, Татяна Дончева, Георги Кадиев и други. Като най-големите разделителни линии се появиха между подкрепящите Нинова и подкрепящите заместниците ѝ - новото ръководство.
Обществените нагласи показаха, че членовете и симпатизантите на БСП са реагирали отрицателно на случващото се в БСП, след като рейтингът на партията се движи от малко над 7% до малко над 5% и така БСП е с прогноза да се окаже и възможно последна парламентарно представена партия.
Или просто БСП след Нинова към момента не е обединена... Развитието на процесите в БСП и представянето на партията по време на предстоящите избори, предстоящия избор на председател на БСП, на предстоящия конгрес на БСП, са събитията, които ще дадат шанс и възможност БСП да се обедини.
Но съм убедена, че истинско обединение на лявото в България не може да стане по начина, по който се правят опити да се случи в последните над 20 години – просто чрез механичен сбор на множество леви партии. За да стане обединението вляво, особено след последните събития с Нинова и заместниците ѝ, смятам, че трябва да се направят няколко важни неща:
1. - да се излъчат представители на левите партии в България и да определят ясно идеологическо определение, какво трябва да се разбира под лява партия в България, каква лява партия искат да имаме.
2. - да се даде ясен отговор на въпросите за външнополитическата ориентация , вижданията за структурирането на властите в България, начините на функционирането на една лява партия , начините за вземане на решения и други важни въпроси, основополагащи политиката на една партия.
3. - да се изготви дългосрочна програма с ясни цели, за които да се води борба да се постигнат, които да водят до отстраняване на слабостите в обществено-икономическия живот в България
4. - принципи за функционирането на лявото в България, идеи за Устав, структура, организация, начин за избиране на ръководни органи и т.н.
5.- да се пристъпи или към обединяване на всички леви партии, които приемат приетите принципи като се влеят в БСП или да се учреди нова партия.

Ако не се постигне истинско такова обединение на лявото, БСП ще трябва да намери сили в себе си за обновяване, вземане на ясни решения по всички външнополитически въпроси, за функционирането на държавността в България и да се бори за общественото доверие. Ако БСП не успее да го направи, ще се появи нова лява партия, която ще заеме мястото ѝ. А такава може да се окаже ПП и след неминуемата принципна раздяла с ДБ и ДСБ да се превърне с основен конкурент на БСП.
- Изобщо какво се случва в БСП след Нинова?
- Случващото се в БСП от една страна е неразбираемо, а от друга страна е логично. Неразбираем е конфликтът, който възникна между Нинова и нейните заместници - новото ръководство. Напълно излишен конфликт, който се отразява и ще се отрази много зле на БСП.
От една страна Нинова избърза с оставката си веднага след изборните резултати, но най- вече нелогично и неразбираемо е всичко, случило се след това между нея и заместниците ѝ. Хора, които са били заедно години наред , които са ръководили партията заедно като екип, които са вземали заедно най-важните решения, които са си имали доверие и са работили за една идея и за общи цели… Изведнъж тези хора се превърнаха във врагове и поведоха битка помежду си. Не сме разбрали за различия в позициите им за важните въпроси на политиката на България - спрямо ЕС и НАТО, войната в Украйна, за позицията на БСП спрямо Истанбулската конвенция, за начина за борбата с корупцията, за приемането на еврото и други важни въпроси.
Но започнаха непримирима битка помежду си. После Нинова и подкрепящите я бяха изключени от БСП, битката се пренесе и в БСП, а това доведе до ново разделение, което веднага се отрази върху рейтинга на партията и така сега виждаме прогнози БСП да бъде последна политическа сила в следващия парламент.
Нинова - преди прибързаната си оставката, трябваше да свърши много, много неща и да подготви БСП за приемника си. Така партията щеше да има ясни позиции по външнополитическите въпроси, за вижданията на БСП за реформиране и модернизиране на България и да остави БСП обединена и готова да приеме предизвикателствата във все по-сложния свят на противопоставяне между демократичните и авторитарните сили в света.

- БСП освободи ли се от олигарсите в партията, или...
- Един от приносите на Нинова, който не може да ѝ се отрече, е, че тя премахна всякакви видове влияния в БСП. Тя направи БСП автономна, независима и свободна партия. Нинова освободи БСП от влиянията не само на олигарсите, но и от клановете в БСП, които бяха овладели цели структури и бяха приели партията за наследствена организация за лично и кариерно израстване и препитание. Освен това Нинова не допусна влияние в БСП на ГЕРБ и ДПС, нещо което беше допуснато при Станишев, най-вече на БСП да влияе ДПС. Влияние, което най- силно се прояви по време на Тройната коалиция и от което тръгна неудържимия спад на обществен авторитет на БСП.
Но ръководството на БСП допусна друга грешка. И при Нинова се продължи практиката да се правят безсмислени коалиции за местни и национални избори и чрез тези коалиции лица, външни за БСП, но близки до определени фактори в БСП, да заемат избираемите места за сметка на членовете на партията. И това е практика, наложена още от Първанов, която постепенно обезсмисли членуването и работата в БСП.
Като добавим към това и че водачите на листи при национални избори не се коментират от общинските и областни организации, а са запазени за решение на националното ръководство, което продължи да взема решения верни кадри на председателя да водят по две листи в силни райони… Ето това е слабост, с която Нинова не се справи и не премахна. Слабост, която продължи да отслабва БСП. Слабост, която демотивира работата за БСП и доведе до продължаване на отслабването на структурите на партията. Успелите, можещите и авторитетните ляво настроени българи продължиха да не виждат своето място там.

Следва продължение…


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 7 Отговор
    Тази душица Петканска не беше ли от съпротивата срещу Корни?

    Коментиран от #2, #15

  • 2 Европеец

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Заглавието е вярно, не се струва да чета статията....
  • 3 нощен

    7 4 Отговор
    всяко нещо си има своя краи
  • 4 е вижте партиите в юса, в англия

    6 2 Отговор
    цивилизацията не е в българия сега . какво правят у нас . не крадат . не правят схеми и алабализми . не уреждат родата . не ги пишат по цял ден с кавгите и глупостите . ахахахахаха
  • 5 Каква

    12 4 Отговор
    И е докторантурата? Вероятно - Изцеждане на сок от краставици чрез орално - мануални манипулации!
  • 6 сосиалиската

    7 3 Отговор
    сърбина поткова
  • 7 Кобус

    9 6 Отговор
    ПП били леви? Тая другарка кво пуши? Да вземе да смени дилъра...

    Коментиран от #17

  • 8 Дрън дрън

    6 9 Отговор
    Не допусна, но направи доста злини, а накрая се и изложи
  • 9 Не става с инат

    6 13 Отговор
    Инатът провали Нинова , а и що народ изключи от партията си, остаеката й даже закъсня
  • 10 Общовзето е права

    5 2 Отговор
    Но че Нинова оплеска нещата оплеска ги, дано поне наистина се определи що е лява политика и какви да националните ни приоритети, щото аман от лобисти и кариеристи в парламента
  • 11 Нещо си се объркала моме

    7 6 Отговор
    Нинова не допуснала влияние на ГЕРБ? Само Курнела-Тиква -Шопаря си раздаваха порции под масата. А и в кое БСП ? В това БСП където останаха 15% обща маса , заради Нинова.
  • 12 БСП се гласи с Гергов, Кирчо Добрев и

    11 1 Отговор
    Подобни да стават Патерица на ГЕРБ!? Дали ще минат 4 %е???
  • 13 В заключение

    8 2 Отговор
    Вече БСПеевски е в ликвидация.
  • 14 Всъщност

    4 4 Отговор
    Най-после една статия , която да отрази какво става в БСП . Благодаря Петканска ! Дано си подредите нещата !
  • 15 Валентин от наш'то село

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не, винаги е била твърдо с нея
  • 16 любител

    7 1 Отговор
    булка наясно ли си че ако нямаше червена партийна книжка сега нямаше да имаш нито образование титла и професия. тогава следваха само комундетата. а ти си от тях трето поколение.

    Коментиран от #20

  • 17 Валентин от наш'то село

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кобус":

    Леви са, даже много. ДБ са десните
  • 18 Ваня

    2 1 Отговор
    Оценката и е точна ...
  • 19 Читател

    0 2 Отговор
    Явно добър поглед на процесите в БСП и добър анализ . С такива като Събина Петканска червената партия тръгва нагоре .
  • 20 Отрезвител

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "любител":

    Това кога ? 1945 година ? И сме без образование , така ли ? Е , не е свободно като Евроатлантизма , богати родители да ти купят диплома .
  • 21 Пловдив

    3 0 Отговор
    A, на докторката Петканска, бих и свършвал по муцунката.
  • 22 Иванчо Иванов

    2 3 Отговор
    Нинова продължава да досъсипва БСП.Няма да и се получи.Сега без нея ще мога с чиста съвест да гласувам за новото ляво обединение!
  • 23 Ненов

    1 0 Отговор
    Др.Петканска да каже,как така е против олигарсите в БСП,като тя е част от това съсловие.Сливен знае какъв е бизнеса на съпруга й и е доста нахално да се тръшка по темата.Нарочно не коментирам,като по този начин давам възможност тя да обясни на “невежите”социалисти.Що за позиция,че няма нищо общо с БСП освен родово,но пък дава акъл без да разбира нищо например от външна политика…Що за самочувствие?Така,както тя коментира всеки и всичко в БСП и не само я да видим тя коя е точно и как живее?С колко средства и т.н.
  • 24 Ооооооппппааааа

    1 0 Отговор
    Събинче искам те само бели чорапки тип колхозничка 😂