Отидете към основна версия

4 092 30

Григор Лилов: Къде е Пеевски? Избяга ли?

  • дпс-
  • пеевски-
  • корупция-
  • партии

Отговорът се крие в спешната международна среща в Президентството

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера Румен Радев покани посланиците на страните от ЕС, на САЩ, Великобритания и … ! Швейцария. Отбелязвам, че той ги е поканил, а не те са поискали срещата.

Това е основен и значим факт в случилото се. И вторият – на сайтовете и в профилите на посолствата няма и дума за тази извънредна среща. Сякаш родният ни президент не съществува. В дипломацията нищо случайно няма, а ако нещо ви се вижда такова, значи преднамерено е направено да изглежда така.

Явно съм кръгъл идиот!

Преди избори и преди проясняване на мътната политическа ситуация такива разговори са абсолютно безпредметни. Дипломатите няма нищо да кажат – те елегантно и дипломатично ще си премълчат, очаквайки неделята и електоралните резултати, за да могат да формират техните външни министерства мнения по бъдещето на каквито и да въпроси и проблеми, свързани с България и взаимните им отношения.

Официално се твърди, че били обсъдени теми на Европейския съюз, сред които повишаване на конкурентоспособността на европейските икономики, укрепване на общата отбранителна политика, процесът на разширяване на ЕС, пресичане на незаконната миграция към Европа, демографските предизвикателства и други.

Сигурно е, че съм повече и от глупак!

Защото въобще не разбирам какъв е интересът на САЩ и Великобритания да расте конкурентноспособността на ЕС. По-скоро е обратното – имат интерес да намалява спрямо тяхната. Не разбирам какво е значението на мнението на Лондон за потока емигранти към Гърция и Италия, а още по-малко на САЩ, които са на един океан разстояние от Стария континент. Не схващам ролята на малката и неутрална Швейцария в общата отбранителна политика на ЕС, а и на трите държави – нечленки на ЕС, в тревогата около застаряващото му население.

Ала-балата в съобщението на Президентството е прикритието за истинската тема, спомената мимоходом в него: борбата с корупцията и организираната престъпност, укрепване на върховенството на правото. Но както казах, тя е безсмислена преди изборите и проясняване на поредната политическа конфигурация у нас.

Но такава среща е крайно наложително покрай огромният скандал с нелегалната печатница за свръхкачествени евра и долари в Шумен.

***** Онази същата, чийто задържани технически работници на няколко пъти през немалко изминали години са били под прицела на разкрития, свързани с фалшива валута. Онази, чиито пачки масирано са отсядали и в швейцарски банки освен в текущото парично обръщение в ЕС, Великобритания, САЩ. И които пачки пътьом са обслужвали освен руски агресивни интереси, така и терористични замисли.

Та затова и Швейцария беше толкова „изненадващ” участник в президентската среща. *****

Не съм баба Ванга.

Но и без да е, не е трудно всеки човек да се досети за единственото възможно послание на Румен Радев в този разговор с посланиците. То е само едно: политиците са чисти (засега), нека да не се използват ваши разкрития за предизборна пропаганда, защото ще са огромен политически скандал в такъв ключов момент и с неясни последици за демокрацията. И вероятно го е имало и това - гарантирам и обещавам, че България предприема всичко възможно за да разплетем престъпното кълбо.

В същия ден на президенската среща МВР ни в клин, ни в ръкав пусна своето съобщение. Точно в този ден, макар че за Пеевски и печатницата се шуми в сайтове и профили в социалната мрежа от няколко дни. Ключовото изречение в него е: „ Ръководството на МВР категорично отхвърля появилите се твърдения за каквито и да било връзки на политически сили и политически лица с разкритата производствена база”.

Забелязахте ли множественото число на „политици и политически сили”? В запитванията и публикациите, на които уж МВР се позовава защо пуска съобщението, политикът обаче е само един – Делян Пеевски.

Тинтири-минтири е МВР, както се изразяваше един дългогодишен наш премиер. На Запад от нас знаят достатъчно. Тинтири-минтири е, понеже познати от десетилетия хронични фалшификатори необезпокоявано си работят над петилетка. Невъзможно е да се случи без полицейска закрила и политическа опека. Невъзможно е дипломатически пратки да носят пачки без такава закрила. И не на сам човек, а поне на целокупна партийна сила. Възможна е и да е многопартийна.

Факт е, че Делян Пеевски не е у нас, а в Сърбия ( не е в Катар, както твърдят някои колеги). Факт е, че фигурата на Ахмед Доган също позачезна от публични прояви. Факт е, че няма толкова глупав политик, който в ключовите дни непосредствено преди изборите да се стопи от очите на обществото.

Освен ако...

Историята поразително ми заприлича на историята с фалита на Корпоративна банка.

Навремето, преди повече от десетилетие (12 години) аз направих разследването и пуснах книгата си „Дуел” за международния терористичен заговор с няколко атентата по света (вкл. и този на бургаското летище) и участието на тази наша банкова институция в мътните финансови операции за тях. А и не само в паричните трансфери, но и в логистика и материално обезпечаване – вкл. до взривните вещества!

Разказах много подробно и в редица детайли за толкова мощната финансово-бизнес структура на групата "банкера Цветан Василев-Делян Пеевски", която тогава по моя оценка държеше почти една пета от брутния вътрешен продукт на България.

В България всички тези разкрития тотално се премълчаваха над десетилетие.

Но тогава на фона на започналото международно разследване по изнесените от мен факти и структури иранско-арабските и руски авоари напуснаха банката, Кремъл заповяда да се изтеглят всичките ѝ пари и през лятото на 2014 г. финансовата институция изгърмя.

Логично гръмна и комбината „банкера Цветан Василев – олигарха Делян Пеевски”. Моментално се разсъхна. От първи приятели и първи бизнеспартньори те светкавично се превърнаха в първи врагове. Всеки спасяваше кожата си с помощта на своя си властово-политически-бизнес клан. Пеевски тогава спаси своята, Цветан Василев духна в Сърбия.

На Бойко Борисов и първата му ръка по онова време в партията и властта – вътрешният министър Цветан Цветанов им се наложи лично да дават обяснения в Белия дом за правителствената подкрепа за Корпоративна банка и участието на някои структури на МВР в логистиката на атентата.

Цветан Цветанов изгоря завинаги от политиката, натопен от Бойко Борисов. Явно е бил по-убедителен в спасяването на кожата си.

Самият Борисов си подаде „доброзорно” оставката на фона на започнали масови протести срещу него. През 2020 г. обаче на фона на също толкова масови протести не си я подаде, защото нямаше международен натиск върху фигурата му.

Така че сега ще посъветвам Борисов да не защитава Пеевски, както го защити. И да си затъкне амбицията за премиер, защото и той самият въобще не е облечен в бяло покрай тези скандали. Трябва ли да му го напомням с нови разследвания?!

Разпадът на ДПС тази пролет се превърна в копи-пейст, почти буквално повторение на онази история.

Той започна през пролетта - с първите искания на нашите съюзници за действия на родните спецслужби във връзка с разкритата печатница в Шумен. Започна с искания да се спре логистика на родни бизнесструктури в подкрепа на доставки за руската агресия в Украйна.

***** Ако не знаете: през следващата седмица американското правителство ще обяви списък на лица и фирми в „трети държави”, които помагат на руската агресия в Украйна и ще им наложи санкции. *****

Покрай тези западни искания и разгарящия се от пролетта геополитически скандал здравото и несломимо приятелство и финансово-бизнес партньорство „Ахмед Доган-Делян Пеевски” светкавично, сензационно и изненадващо за широката публика (но не и за надникналите зад кулисите) се разсъхнаха и превърнаха в непримирима вражда, довела до разцеплението в ДПС.

Спасяват се кожи и позиции на политическо-властово-олигархичните кланове, държали позиции във властово-олигархичната група. Въпрос на живот и смърт е „Кой-кого!?”

Вероятно този път и двамата - и почетният председател, и ортака му - олигарх, ще бъдат пожертвани от клановете им.

„Аз паднах, друг ще се смени и толкоз… Какво тук значи някаква си личност”, както пише поетът. Един път между капките, втори път и накрая се намокряш.

Доган вече положи част от неговото си на олтара на словесната канонада „борба с корупцията”, а западният натиск ще положи под ножа и кариерата на Пеевски.

Но Сърбия и Москва винаги са насреща за подслон на такива „юнаци”.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 51 гласа.

Свързани новини