Отидете към основна версия

1 994 15

Романтичната история на Гунди и Величка Маркова

  • георги аспарухов-
  • величка маркова-
  • левски-
  • футбол

За романтичната история на Георги Аспарухов и Величка Маркова се разказва с години

Георги Аспарухов не е само велик футболист и легенда на Левски, а и голям човек. Неговият невероятен талант и богата кариера са вдъхновение за новия филм „Гунди – Легенда за любовта“, който очаква своята премиера в кината през месец октомври тази година.

В центъра на сюжета обаче, както и името подсказва, е любовта. А за романтичната история на Георги Аспарухов и Величка Маркова се разказва с години. Въпреки това Величка Маркова или Лита, както е наричана от приятели, не винаги е гледала с интерес към Гунди. Самата тя разказва за първата им среща, която се случва покрай спорт, но не футбол, а волейбол.

На 16 години двамата се срещат за първи път във волейболната зала на стадион „Васил Левски“. Георги Аспарухов по онова време играе за юношеския волейболен тим на "сините". От онази среща минава време, а Аспарухов сменя волейбола с футбола. От уста на уста се разнася слуха, че той харесва Маркова и иска да "ходи" с нея, само че тя отговаря, че няма интерес. Това по никакъв начин обаче не отказвва момчето, което започва да ходи на волейболните мачове на Лита и малко по малко искрата и у нея пламва.

Ученическата любов, от разходки по софийските улици, държане за ръце и приятни разговори се разраства и се стига до сватба на 4-и август 1963-а година, когато и двамата са на 20 години. Те подписват брак в Пловдив в Дома на младоженеца, където има огромна тълпа. В онзи горещ ден двамата сключват свещен съюз. Интересното е, че когато приключва обядът, много бързо Лита и Георги се изнизват, преобличат се в най-прости дрехи и отиват в ресторант, в който няма хора, с цел да се уединят, да се успокоят и да хапнат.

По онова време Георги е войник и му предстои уволнение от Ботев Пд, а Величка Маркова първи курс студентка. Родителите на Величка не са възхитени, но любовта на младежите е по-силна.

Две години след сватбата им се ражда и син - Андрей Аспарухов. Гунди е добър баща, въпреки дългите си спортни лагери и задължения, той се грижи за малкия Андрей и го обича безгранично, дори го води със себе си навсякъде.

Георги Аспарухов и Величка Маркова са женени осем години и са заедно дванадесет, преди трагичния ден - 30 юни 1971-а година, когато Гунди заедно с Никола Котков губят живота си в автомобилна катастрофа край Витиня.

„Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини