Отидете към основна версия

8 972 12

Рециклирана пластмаса вместо асфалт

  • volkerwessels-
  • пътно покритие-
  • рециклиране-
  • асфалт-
  • холандия

Холандската компания VolkerWessels работи над проект за пътно покритие от преработени пластмасови отпадъци, което може да предизвика революция не само в строителството на пътища, а и в екологията. Основен източник на материали ще бъдат океаните, в които вече са се образували гигантски острови от отпадъци, съобщава The Guardian.

За разлика от традиционните техники за полагане на асфалт с многослоен "сандвич" от насипни и уплътнявани покрития, пластмасовите шосета ще бъдат по-скоро аналог на бетонните. След като бъда произведени в строго контролирани заводски условия, отделните сегменти на платното ще се сглобяват бързо на място. Освен това в панелите предварително ще бъдат полагани всички кабели, тръбопроводи, колектори и други инфраструктурни компоненти.



Подобна конструкция притежава изключителни предимства, обясняват от VolkerWessels. Рискът от пробиви в качеството на покритието се свежда до минимум, напълно отпада необходимостта от изкопни работи при ремонт на тръби, а повреденият панел може да се замени с нов като детайл от детски конструктор.

По предварителни инженерни и химически разчети пластмасовите пътища ще могат да издържат на температурни амплитуди от -40 до +80 градуса по Целзий. Панелите от рециклирани отпадъци могат да се полагат върху всякакви почви, включително на песъчливи и заблатени участъци, а за разлика от асфалта в атмосферата практически не се отделя въглероден двуокис.

Новото пътно покритие ще бъде изпробвано първо в холандския град Ротердам, известен с мащабните си екологични инициативи. Там специалистите ще изучават здравината на материала, устойчивостта на химически вещества и ултравиолетови лъчи, безопасността при дъжд, сняг, заледяване и т.н.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини