14 Юли, 2015 12:33 8 943 12

Рециклирана пластмаса вместо асфалт

  • volkerwessels-
  • пътно покритие-
  • рециклиране-
  • асфалт-
  • холандия

Холандската компания VolkerWessels работи над проект за пътно покритие от преработени пластмасови отпадъци, което може да предизвика революция не само в строителството на пътища, а и в екологията. Основен източник на материали ще бъдат океаните, в които вече са се образували гигантски острови от отпадъци, съобщава The Guardian.

За разлика от традиционните техники за полагане на асфалт с многослоен "сандвич" от насипни и уплътнявани покрития, пластмасовите шосета ще бъдат по-скоро аналог на бетонните. След като бъда произведени в строго контролирани заводски условия, отделните сегменти на платното ще се сглобяват бързо на място. Освен това в панелите предварително ще бъдат полагани всички кабели, тръбопроводи, колектори и други инфраструктурни компоненти.



Подобна конструкция притежава изключителни предимства, обясняват от VolkerWessels. Рискът от пробиви в качеството на покритието се свежда до минимум, напълно отпада необходимостта от изкопни работи при ремонт на тръби, а повреденият панел може да се замени с нов като детайл от детски конструктор.

По предварителни инженерни и химически разчети пластмасовите пътища ще могат да издържат на температурни амплитуди от -40 до +80 градуса по Целзий. Панелите от рециклирани отпадъци могат да се полагат върху всякакви почви, включително на песъчливи и заблатени участъци, а за разлика от асфалта в атмосферата практически не се отделя въглероден двуокис.

Новото пътно покритие ще бъде изпробвано първо в холандския град Ротердам, известен с мащабните си екологични инициативи. Там специалистите ще изучават здравината на материала, устойчивостта на химически вещества и ултравиолетови лъчи, безопасността при дъжд, сняг, заледяване и т.н.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    2 0 Отговор
    отиде на тиквата далаверата и кражбината..5 000 000 евра на километър.......а робите му бъхтят за 350 евра в лошо условия

    Коментиран от #7

  • 2 разбирач

    0 1 Отговор
    от'де толкоз рециклирана пластмаса? пластмасите са от петрол, въглища, газ... откъде толкова ресурси? скъпо е! руши се планетата така! пластмасата ще се чупи, огъва, разтапя... абсурдно е да се използва за това! за пред някакви офис сгради или др. подобни - може, ама за километри пътища - пф,мани! след време хората отново ще карат по черни пътища!

    Коментиран от #3, #11

  • 3 баш разбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "разбирач":

    Разбирач, що не вземеш да прочетеш пак публикацията?
    "преработени пластмасови отпадъци" и "Основен източник на материали ще бъдат океаните, в които вече са се образували гигантски острови от отпадъци"
    Дори в самото заглавие пише: Рециклирани.
    Би трябвало да разбираш, че рециклиран не значи новопроизведен с разход на природни ресурси.
    Аман от разбирачи!
  • 4 незнайко

    0 0 Отговор
    Идеята е добра и има бъдеще. Ако не друго то тратоарите може да са направени така. Пешеходни алеи също.
  • 5 onq s konq

    0 0 Отговор
    Пластмасата верно че е по-здрава от асфалта,но простее отвсякъде.Друго си е естественото дърво със шарки,лак,създава чувство за уют,...да ти е кеф да караш.За пари няма да говорим-бат Бойко ше оправи субсидиите!
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    След като използват пластмаса за пружини на автомобили и скоростни кутии, сигурно холандските инженери са способни да направят материал, по-здрав от китайска запалка.
    Измислили са го, въпроса е, че трябва да има постоянен поток от материал, за да е рентабилно и непрекъснато производството. Хубавото е,че може да се вкара цвят в транспорта, а изхабените панели да се рециклират отново и отново.
  • 7 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "тошибиян":

    Хайде пак рубладжийски тролове се показаха. Какво днеска не успя да заработиш достатъчно копейки ли? Вземи коментирай отново падналия военен руски самолет. Или това че цената на петрола пада и на троловете ще им намалят рублите щото Путкин свърши парите.
  • 8 bad

    0 0 Отговор
    при каквато и да е било преработка на каквито и да било пластмаси, полимери и т.н. винаги има термична обработка, която води до образуване на изпарения. Няма как да е 100% екологично.
    И да не забравяме че няма как от "л..на" да направиш хубави кюфтета... трябва и кайма.
  • 9 BBTY

    0 0 Отговор
    Как пък успя да разбереш за "рубладжийски тролове"???!КАК? Хейтъра точно в тази ситуация си ти!
  • 10 др Исня

    0 0 Отговор
    На българското правителство беше предложен нов вид асфалт, който издържа с до 30 процента повече натоварван..Категорично отхвърлен с измислени аргументи, защото на нас здрави пътища не ни трябват..лоши са за икономиката, автоморгите, магазините за авточасти, строителните фирми, които са собственост на властта!
  • 11 дедовия

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "разбирач":

    дали ще се разтопи,незнам,но разширителния съд на колата ти е от пластмаса.на каква температура издържа според теб тая поливинилхлоридна измишльотина.
  • 12 самоданесезапали

    0 0 Отговор
    Май трябва пластмасовия път да е от маслоустойчива пластмаса или нещо такова, защото на колите им е свойствено да протече тук-таме масло, гориво... Зимата сол, луга... Ами евентуален пожар? ))част от платното ще изгори за минути, барабар с комуникациите)) Но за идеята БРАВО! Нека поработят над идеята още, че асвалта излиза скъпо...