Отидете към основна версия

2 294 6

Как астронавтите ще ходят до WC в космоса

  • астронавти-
  • тоалетна-
  • космос

В продължение на много години астронавтите от NASA използват едно решение за ходене до тоалетна, което съвсем не е високотехнологично. Най-общо казано те използват нещо като памперс за възрастни.

В края на миналата година обаче от агенцията решиха, че ходенето по нужда на астронавтите в космоса трябва да се осъвремени и организираха конкурса Space Poop Challenge, в който се включиха 5 000 души с най-различни идеи.

Първото място е за офицер от ВВС на САЩ и практикуващ хирург, който отстоява становището си, че не е възможно астронавтите да държат близо до себе си своите екстременти в продължение на 144 часа (6 дни), при това в условията на нулева гравитация.

За идеята си Тачър Кърдон получава награда от $15 000, а тя е въпросните отпадни продукти да се изхвърлят в космоса чрез специална система. Технологията Кърдон заимства от т.нар. лапароскопски операции, които извършва.

Хирургът предлага да се използва въздушен мини шлюз, който през изключително малък еднопосочен отвор да извежда въпросните вещества извън скафандъра на астронавта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини