Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 14:13 2 289 6

Как астронавтите ще ходят до WC в космоса

  • астронавти-
  • тоалетна-
  • космос
Как астронавтите ще ходят до WC в космоса - 1

В продължение на много години астронавтите от NASA използват едно решение за ходене до тоалетна, което съвсем не е високотехнологично. Най-общо казано те използват нещо като памперс за възрастни.

В края на миналата година обаче от агенцията решиха, че ходенето по нужда на астронавтите в космоса трябва да се осъвремени и организираха конкурса Space Poop Challenge, в който се включиха 5 000 души с най-различни идеи.

Първото място е за офицер от ВВС на САЩ и практикуващ хирург, който отстоява становището си, че не е възможно астронавтите да държат близо до себе си своите екстременти в продължение на 144 часа (6 дни), при това в условията на нулева гравитация.

За идеята си Тачър Кърдон получава награда от $15 000, а тя е въпросните отпадни продукти да се изхвърлят в космоса чрез специална система. Технологията Кърдон заимства от т.нар. лапароскопски операции, които извършва.

Хирургът предлага да се използва въздушен мини шлюз, който през изключително малък еднопосочен отвор да извежда въпросните вещества извън скафандъра на астронавта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 0 Отговор
    Е сега вече го изгубихме Азис - ще кандидатства за космонавт...
  • 2 NASA

    3 0 Отговор
    това са пълни глупости, преводача да се застреля на място. никога не се е налагало някой да си стои в екскрементите цяла седмица и изобщо не става въпрос за осъвременяване. Ето линк към сайта на NASA за събитието:
    https://www.nasa.gov/feature/space-poop-challenge
  • 3 Петър Дойнов

    2 1 Отговор
    Как?!? Ще ѝм пъхнат маркуч в задното отверстие и ще ползват трифазна помпа. Просто, чисто и ефективно... (y)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 1234

    0 0 Отговор
    То това е все едно да сееш грах с въздушна пушка.
  • 6 Ташунко

    1 0 Отговор
    То от страх им секва.