Отидете към основна версия

48 727 30

Струва ли си да монтирате допълнително турбокомпресор на колата си?

  • съвети-
  • турбокомпресор

Много собственици на автомобили с атмосферни двигатели с вътрешно горене не са доволни от предвидената от производителя мощност и търсят друго решение. Едно такова е монтирането на т.нар. турбокит, който осезаемо повишава мощността на мотора. Знаете ли обаче как това се отразява на двигателя?

Няма да навлизаме в технологията на самия турбокомпресор, като ще кажем само, че той се задвижва от изгорелите газове и увеличава количеството горивна смес. От там идва и повишаването на мощността. И ако плюсовете от монтирането на турбокомпресор са очевидни, то минусите се появяват по-късно.

Доказано е, че при допълнителен монтаж на турбокомпресор ресурсът на двигателя се съкращава минимум с 30%, като в зависимост от големината на турбината този процент може да нарасне и до 70. В съвременното автомобилостроене двигателите са конструирани така, че в стоков вариант да издържат на определен брой обороти, но с увеличаване на налягането на горивната смес, определени детайли се износват значително по-бързо.

Освен това работата не се заключава до монтирането на една турбина. Нужна е смяна на дюзите, бензиновата помпа, както и монтиране на интеркулер за охлаждане на подавания въздух. Не забравяйте и за чип-тунинга, без който няма да може да се настрои правилно електрониката. Всичко това излиза доста скъпо, а невинаги работата е свършена добре.

Освен това, с увеличаване на мощността се намалява и ресурса на скоростната кутия и на полуосите. Стандартните спирачни апарати също трябва да се заменят с по-мощни спирачни супорти. След всички тези разходи, трябва да сте наясно, че ще се наложи използването на по-скъпо масло и на бензин с по-високо октаново число, който също е по-скъп.

И след всички тези разходи ще имате по-мощен автомобил, който обаче ще е със значително съкратен ресурс. Изводът е, че ако кола с атмосферен двигател ви се струва слаба, то по-добре я сменете с автомобил, който разполага със заводски проектиран и монтиран турбокомпресор.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.

Свързани новини