Отидете към основна версия

66 156 43

Как да почистим най-добре мотора на колата?

  • двигател-
  • промивка-
  • съвети
Снимка: Shutterstock

Отговор на този въпрос ни дават финландски експерти, които твърдят, че за целта най-добре е да се използва... лекарство от аптеката. Става дума за препарат, нарече Димексид. Това е противовъзпалително лекарство, синтезирано от руския химик Александър Зайцев през далечната 1866 година. Лекарството се използва при заболявания на опорно-двигателния апарат. Един флакон у нас струва от порядъка на 15 - 20 лв.

Колкото и странно да звучи Димексидът е наистина мощен инструмент за почистване на двигателя от замърсяване. Това твърдят финландски автомобилни специалисти от организацията Autoliitto. Те обаче предупреждават, че Димексидът може да е и опасен, както за двигателя, така и за човека, извършващ процедурата. Той лесно премахва боята, така че не може да се използва в автомобили с боядисан картер. Финландците твърдят, че този препарат ще ви позволи да почистите двигателя до огледален блясък - така, както с никоя друга съставка. След това остава само да добавите масло и да се насладите на значително по-тихия звук на мотора на вашия автомобил.

За процедурата ще ви трябват: 100 мл концентрат, моторно масло, както и два филтъра. В загрял двигател изсипете лекарството и оставете колата да работи на празен ход 20 минути. След това се източва, ужасно миризливият състав от старото масло и препарата и се налива евтино моторно масло. Стартира се двигателя и се оставя да работи на празен ход за около половин час. След това източвате и това масло и чак тогава наливате новата смазочна течност, като всеки път се сменя и масленият филтър. Имайте предвид, че когато източвате, е по-добре да носите противогаз - миризмата е ужасна.

Ако този "коктейл" попадне върху кожата ви, по-добре е веднага да се консултирате с лекар, така че запасете се и с гумени ръкавици и комбинезон, който нямате нищо против да изхвърлите след това. Основното важно нещо е да не се преекспонира тази отрова в мотора, защото тандемът Димексид и моторно масло може да разяде уплътненията. Ако обаче спазвате точно инструкциите получавате мотор, който работи много по-тихо и значително по-леко. А конските сили и предишното задвижване ще се "върнат". Силно замърсените двигатели трябва да бъдат подложени на процедурата два или три пъти, след което да се демонтира капака на клапаните и саждите да отстранят на ръка с обикновен парцал.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.

Свързани новини