Last news in Fakti

5 Ноември, 2019 13:08 31 920 33

Как да възстановим стари чистачки преди зимата

  • чистачки-
  • съвети
Как да възстановим стари чистачки преди зимата - 1

Ако не ви се сменят чистачките на колата, но и не чистят добре има един стар метод, който ще оправи временно положението. Тук говорим за стари чистачки, на които графитното покритие отдавна е изчезнало. За да подобрите работата на такива чистачки вземете чист парцал, леко го навлажнете в спирачна течност и го втрийте в гумената част на четката за няколко минути.

В края на процедурата отстранете остатъка от спирачната течност със суха кърпа. Можете, след тези процедури, да измиете чистачката и с топла вода. Така до известна степен ще се възстанови еластичността на гумата и респективно нейната способност да премахва по-качествено вода и мръсотия от ветроупорното стъкло.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    22 5 Отговор
    Да, това е начинът. Знам го от много отдавна и действа доста добре.
  • 2 Миризлив пор

    40 8 Отговор
    Защо въобще давате такива съвети? Ако не се почисти добре перото и омаже стъклото после се замазва и няма изчистване. Китайците продават "реноватор" за чистачки - в общи линии едно ножче което сваля изгорелия слой НО се замислете - нови чистачки са от 3 до 10 лева за бройка и служат поне 3-4 месеца, струва ли си да се правите на майстори със странен успех?

    Коментиран от #3, #17

  • 3 Караиванов

    21 15 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    По-добре да се приложи методът от статията върху маркови чистачки, отколкото да си купиш за 3 лв некви ментета.
  • 4 Димитров

    83 5 Отговор
    Стари чистачки се възстановяват с покупка на нови
  • 5 майстора

    46 1 Отговор
    "Как да възстановим стари чистачки преди зимата" ?!?!: С нови как как !!! Ако нямате пари за едни чистачки значи не може да си позволите да имате кола !!!! То не е само да идеш да си я купиш от горублянето ....колата е ортак на джоба .... Това е истината и това дали ви харесва или не няма значение
  • 6 Питам аз и отговор не искам

    21 2 Отговор
    Това шега някаква ли е?
  • 7 onq s konq

    17 1 Отговор
    Вече втора статия как да си възстановим чистачките. В същото време 120 статии колко е важно да си купим чисто нови зимни гуми, а след това пролетни, летни и есенни. Чистачките не са по-маловажни от гумите!
  • 8 Статия

    40 1 Отговор
    как да възтановим тоалетната хартия след употреба дали ще има скоро. За един приятел питам.
  • 9 Ай стига бе

    15 8 Отговор
    А таралеж в гащите не искате ли да си пуснете? Знаете ли какво става ако докато се опитвате да оправите чистачките по този начин случайно капне от спирачната течност върху боята на колата? Остава светло петно което не можеш да заличиш по никакъв начин.

    Коментиран от #12

  • 10 ММв

    12 7 Отговор
    Има и друг метод. Оглеждате чистачките на съседите и ако ви се видят по-нови, размняте ги с вашите!
    То бива българска простотия , ама това е просто жалко!
  • 11 да да

    9 1 Отговор
    аз ги мажа с глицерин от аптеката - шишенцето е левче!
    глицерина е идеален и за гумените уплътнения да не се вкоравяват и залепват !
  • 12 Като домакин

    12 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ай стига бе":

    За по-прости като теб, трябваше да разяснят, че е удачно да се свалят чистачките преди тази интервенция! А за още по-простите, аз ще поясня, че когато се изхабят чистачки, се сменят с нови! И не от 3 лева, а нормални. Моите са 62 лева комплекта, ама с първия изкарах три години, с втория съм втора година вече.

    Коментиран от #14

  • 13 Пламен

    6 4 Отговор
    От това по-голяма глупост не бях чувал
  • 14 Дедо ви

    15 4 Отговор

    До коментар #12 от "Като домакин":

    Какво се фукаш, бе! Моите чистачки са от 162 лева едната и ги сменям по 2 пъти в годината - имам зимни и летни чистачки марка Гудиър.

    Коментиран от #23

  • 15 Невъзстановим дебил

    11 1 Отговор
    А как да си възстановим ножчетата на самобръсначката?

    Коментиран от #16, #18, #22

  • 16 Биоробот

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Невъзстановим дебил":

    Ножчета на самобръсначка се възстановяват като се поставят в пирамида на височина две трети от основата. Има патент на чешки учен за това. Съвсем сериозно. Дори бяха пуснали такива пирамиди по магазините.
  • 17 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Моите са 40лв минимум комплекта, но пък карат по 3 години. Като нямаш пари за гуми, обслужване, чистачки, филтри, техническа поддръжка, дори да поддържате колата чиста (което е изискване по закон), то какво остава за винетки, застраховки и горива? Не трябва да има снисхождение към такива хора, защото утре ще ти излезе с 10г. гуми на сняг и ще те убие понеже нямал пари за гуми, разбираш ли, ти си потърпевш заради това, че някой поискал да има кола, ама се стискал. Ето моят съсед например извади 10х.лв за джип, който след месец се повреди и даде още 2х.лв за ремонт на двигателя, още хилядарка за обслужване, 250лв за навигация и накрая се стиска за нови гуми, търси колкото се може по-евтини, за кола, която му е излязла към 15х.лв с регистрации и застраховки. Ама хора, това е малоумно, защото гумата е единственното важно нещо за сцеплението на автомобила с пътната настилка, която така или иначе е с ниско качество.

    Коментиран от #19, #26

  • 18 Миризлив пор

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Невъзстановим дебил":

    Има такива машинки за заточване на ножчета, само не знам от кой антиквариат можеш да си намериш. Има доста голяма тема в https://bladeforum.bg/
  • 19 Миризлив пор

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Много си прав но пак погледни какво съм написал - все дават да се маже с нещо мазно глицерин или спирачно масло. Това остава мазни отлагания по стъклото и нощно време то започва "да свети" от фаровете на насрещните. Ако е останало ръбче зимата то остава диря която замръзва и надига цялата чистачка. Първоначално е голям кеф че си прекарал системата но... сякаш няма смисъл кога започнеш да ползваш. Колкото до скъпите чистачки как да кажа, живея в кофти район, не им харесва и редовно бягат и се крият по колите на съседите. Обикновено съм с някакви евтини и ако не ми хареса как чистят вадя другия комплект от багажника и сменям. Обикновено изкарват по поне 3-4 месеца.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Eshu

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Невъзстановим дебил":

    Лесно можеш да заточиш но четата на самобръсначката с пирамида. Прочети малко на тази тема
  • 23 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви":

    Не се фука - има такива масови коли за по 5-6 хиляди на които комплект чистачки неоригинални са 50+ лева / по-евтини няма / а оригинала гони сто лева. Например 2 80 сантиметрови аеро чистачки даже и китайски са 45 лева.
  • 24 Кристиян

    6 2 Отговор
    Защо въобще да се занимаваме с глупости? Чифт еднократни чистачки струват 15 лева, издържат 2-3 месеца, трудът по реновирането на старите просто не си заслужава. Вие по-добре кажете някоя рецепта за зимна течност за тях, защото да искат по 8-10 лева за 2 литра които свършват след по-малко от седмица въобще не е нормално.

    Коментиран от #25

  • 25 Townboy

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Кристиян":

    Изрази мое мнение относно чистачките а относно евтина зимна течност ако вариш ракия може да използваш т.нар лангюр (патоки) за тази цел но мирише цялата кола на казан за ракия и не знам как ще реагират милиционерите ако те спрат ха ха

    Коментиран от #33

  • 26 иопклкйхгтддфгх

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    моите чистачки са по 2*3.50 от каулфанд на промоция изкарват една година и чистят перфектно няма смисъл от по-скъпи пак толкова изкарват а за гумите съм с най-добрите на пазара за моята кола
  • 27 hienata

    1 0 Отговор
    На Поло 4 комплект чистачки - от 65лв нагоре и ги няма. Имам едни почти нови в багажника и ги слагам за есен-зима. Лятото карам с едни стари на които сменям перото, но е пипкава работа. Ще пробвам на "летните", за проба пари не взимат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шокар

    0 0 Отговор
    Намазват се обилно с грес да омекнат.
  • 30 112

    1 0 Отговор
    Намажете със силиконова смазка внимателно всички стъкла. Няма да виждате, но вода няма да се задържи и не Ви трябват чистачки.

    Коментиран от #31

  • 31 221

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "112":

    По добре със свинска мас. По евтина е и ще свърши същата работа.

    Коментиран от #32

  • 32 РЗС

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "221":

    най-добре е да си купите една тесла, пускате автопилота да ви вози, а на него чистачки не му тряят
  • 33 Каруцаръ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Townboy":

    Топло, топло ма не съвсем точно. Патоките имат много етерични масла и страхотно замазват стъклото, да не говорим, че са около 30 градуса, които замръзват на доста висока температура. Истината е, че се ползва първак-метиловият спирт с много висок градус, изключително чист и не став за друго, освен за технически нужди.