Last news in Fakti

10 Януари, 2020 14:31 18 158 25

Как да поддържаме салона на колата чист

  • съвети-
  • интериор-
  • автомобили-
  • чистота-
  • поддръжка
Как да поддържаме салона на колата чист - 1

Всеки или почти всеки водач на моторно превозно средство обича в колата му да е чисто, но не всеки полага грижи това да се случва. За поддържането на салона са важни няколко неща, които задължително трябва да се спазват, ако искате да запазите салона на вашия автомобил.

Премахвайте петната незабавно


Петната, които неминуемо се появяват, трябва да бъдат премахнати възможно най-бързо. Колкото по-дълго се забави премахването им, толкова по-трудно ще се изчистят - особено когато става въпрос за мазни капки и замърсяване с вещества с багрило.
В такива случаи е необходимо да изберете правилните почистващи препарати, които сега се предлагат в изобилие на пазара. Не си струва да пестите от такава химия и е по-добре да закупите препарати за отстраняване на петна от известни производители.

Цялостно сезонно почистване

Как да поддържаме салона на колата чист


Но едно е да премахвате петна по тапицерията, а друго е редовно да прилагате превантивни мерки за постоянно поддържане на чистотата в салона. Това трябва да стане по една проста причина - прахът и други хетерогенни замърсявания, вкоренени в структурата на текстилната материя, с течение на времето ускоряват нейното унищожаване.
По време на ежедневната експлоатация на автомобила цялата тапицерия от плат, включително седалки, таван, врати и подови настилки, трябва да се почиства поне веднъж на 4 месеца. Ако го направите сами, по-добре е да използвате специални почистващи препарати под формата на спрейове.

Прахосмукачка по-често

Как да поддържаме салона на колата чист


Въпреки факта, че химическото почистване обикновено включва почистване на тъканта с прахосмукачка, тази процедура се препоръчва да се прави още по-често. Например през пролетта, лятото и есента, когато навън е сухо, това трябва да се прави веднъж месечно или дори веднъж на две седмици. Това е единственият начин да се предпазите от вредни вещества, включително алергенни, които проникват в салона под формата на фин прах. Освен това, както бе споменато по-горе, той допринася за по-бързото унищожаване на текстила.

Не пушете и не яжте в салона


Най-сигурният начин да се улесни предотвратяването на почистването на интериора е пълна забрана на храна и тютюнопушене в колата. В този случай ще бъдете застраховани максимално от капки мазен сос, сладък сок, както и от вездесъщата пепел от цигарите. За дупките в тапицерията на седалката няма да говорим. Мярката, разбира се, е трудна, но ефективна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Караиванов

    33 2 Отговор
    Всичко от написаното е вярно, знам го, но ми е трудно да го спазвам. И после съжалявам.
  • 2 русенец

    33 1 Отговор
    И за купето трябва да се полагат грижи. Примерно в Германия веднъж месечно мия колата. Не, че има нужда, просто навик. В Русе я измих преди седмица и вече е с половин пръст пепел отгоре. То, че не мият улиците тук е ясно, ама не знам какви билки горят в ТЕЦ-а, че от време на време бълва ранжев пушек, за Моннтюпе изобщо не споменавам, там пепелацит са кафеви.

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Jack Bauer

    47 24 Отговор
    Не ставайте "роби" на тенекията която ви вози от вкъщи до работата и обратно.

    Коментиран от #14, #17

  • 5 йййййййй

    17 8 Отговор
    не пърдете често вътре !

    Коментиран от #11

  • 6 qwerty

    40 8 Отговор
    Преди много години не давах и прашинка да падне на автомобилът ми - втора ръка, купен със заем и т.н. Отвори ми се парашута и отидох в щатите за 5 години и там разбрах, че автомобилът е нещо, което те превозва от т.А до т. Б - моето нещо беше Мерцедес, който продадох преди да се върна в БГ. Прав е №4 да не ставаме роби на тенекиите. В монета колата се мие основно външно и то, защото детето и жената си цапат дрехите когато слизат на праговете - клиренс 20см. Стелките се изтупват веднъж месечно и това е. Другата седмица ще подновявам каското и искам не искам ще трябва да я поизмия малко на пароструйката на Била. Колкото повече се мие салона, толкова повече влага събира той и сещайте се какво става след време, като изключим замръзването на стъклата от вътрешната страна в това студено, зимно време. Поздрави и не робувайте на тези коли, много и безаварийни километри!!!

    Коментиран от #25

  • 7 Лудетина

    12 0 Отговор
    Никога не карам на отворени прозорци, тоя прахоляк се набива навсякъде
  • 8 Европа

    21 2 Отговор
    По колата се познава що за човек е собственика!!!Далеч съм и от мисълта всяка сутрин да я миеш и полираш!
  • 9 Опа

    15 17 Отговор
    Аз имам друга представа заподръжка. Купуваш НОВА кола, караш я най-много 5г или около 150-200 хил км даваш 100лв да я изчистят и продаваш. Следващия да се занимава с глупости
  • 10 Accord

    57 3 Отговор
    Много мърлячи има на тоя свят. Когато една кола е чиста ти е много по готино да я караш. Независимо дали е нова или на 24г. като моята......поздрави
  • 11 Пръцко

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "йййййййй":

    И що тъй с тия лоши забрани, значи? Върховна наслада е да отпориш тапицерията и да разклатиш колата, а на първия светофар комшията да ти викне - Колега, много ти гърми ауспуха! :))
  • 12 Коко

    21 1 Отговор
    Според мен - чистата кола върви 1 идея по-добре.
  • 13 Име

    35 1 Отговор
    Колата е като къщата. Там прекарвам част от живота си и обичам да мие чисто. Мърлячи има всякакви, но не ги разбирам.
  • 14 асфдвефд

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "Jack Bauer":

    Мърляч!!!
  • 15 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "русенец":

    От Нигерия билки напоследък....
  • 16 123

    17 1 Отговор
    Стария Хенри Форд навремето казваше, че както човек се грижи за себе си , така се грижи и за автомобила си.
    Мърлячите си личат дори и без автомобил.
  • 17 Random

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "Jack Bauer":

    Ти пък кой си да нареждаш на хората какво да правят?

    Коментиран от #24

  • 18 Бат.Влад

    6 1 Отговор
    Чистя а фАНДЪЧКА ми я ЦАПА
  • 19 БАРС

    5 0 Отговор
    За чистотата дето са писали то всеки го знае който има кола така че нищто интересно няма в статията .Но мога да направя едно сравнение за миенето на колата отвънка ламарините едно сравнение с гроздето.Можеби не се сещтате да ви подсетя.Понеже съм от такъв известен край на гроздето то ние когато на есен берем грозде за ядене а не зе вмно то обезателно го държим за дръжката отгоре за да не пада прахът по простата причина се запазва гроздето по дълго яли сме даже април .Така че сами си направете извод за ламарините.А колкото до тавана на колата то по добре много рядко може би на 5-6 години единпът иначе може и да му висне материала след време ако често го чистите с прахосмукачка или бог знае с какво .но това е мое мнение
  • 20 Цоко

    3 0 Отговор
    Аз пък се събувам и карам със специални пантофи. И всички, които возя също се събуват.
  • 21 razumen

    3 0 Отговор
    на мен колата не е чиста
    но аз съм чист
    спретнат с чисти дрехи,
    с чисти обувки
    това е важното
    с чистата кола и музиката ще впечатлите някоя меркантилна жена
    от краен квартал с претенции на принцеса
    която да ви командва и да ви се качи на главата
  • 22 По скоро

    0 0 Отговор
    Колата е да се ползва а не да се чисти и лъска. Моята от каране нямам време да я измия.

    Коментиран от #23

  • 23 Коmapak

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "По скоро":

    Има си хора за целта. Хвърля ключовете и докато си свършиш работата и те са готови. Въпрос на организация. Буса си го мия сам защото никога не му обръщат достатъчно внимание. Имам в предвид отвътре, отвън веднъж на 3,4 месеца или когато вече не мога да му различна цвета от този на калта
  • 24 Selected

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Random":

    Не можеш да четеш ли ?
    Написал си е кой е. Той е Jack Bauer
  • 25 Onq s Honda-ta

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "qwerty":

    Нормално като не си харесваш колата да не я поддържаш. Аз моета си я харесвам и си я мия вътре и вън поне веднъж месечно. За влагата ползвам влагоабсорбатори и нямам проблем. Като не ви *** за колата която карате не четете и не коментирайте моля!!!