Отидете към основна версия

58 903 27

7 вредни навика, които съсипват съединителя

  • скоростна кутия-
  • съединител-
  • амбреаж

Ръчните скоростни кутии са здрави възли, които общо взето се повреждат само при изключително немарливо отношение и хайдушка експлоатация. За съжаление обаче това не важи за съединителя, чийто живот може да бъде съкратен драстично при системно допускане на няколко елементарни грешки.

Включване на задна предавка без спиране до пълен покой
При маневриране някои по-темпераментни водачи имат навика да включват задна скорост още докато колата се движи напред. Това не може да убие скоростната кутия и съединителя от раз, но ако се практикува системно, определено скъсява живота им.

Резки превключвания с няколко предавки надолу
Използването на двигателя като спирачка е важен за безопасността прийом, който върши полезна работа при намаляване през зимата, на мокър или хлъзгав път. В ежедневието обаче този шофьорски похват не се препоръчва, особено ако се "прескачат" няколко предавки наведнъж. Това рязко повишава оборотите на двигателя и въртящият момент достига много по-високи стойности за кратко време, което натоварва неимоверно скоростната кутия и съединителя.

Шофиране на полусъединител
Този вреден навик е присъщ най-вече на новаците зад волана. Притеснението да не изгасне двигателят или да не успеят да превключат на необходимата предавка навреме ги кара да не свалят крак от амбреажа. Дори лекото натискане на педала по време на движение води до приплъзване на съединителя, което създава риск от прегряване, деформации и - в крайна сметка - преждевременна смяна.

Теглене на тежко ремарке или друг автомобил
Комбинацията от високо допълнително тегло и стремежа на двигателя да навакса дефицита на мощност скъсява живота на съединителя изключително бързо. Водачът се старае инстинктивно да потегли възможно най-плавно, което предизвиква приплъзване на съединителя и прегряване. Последствията обикновено се усещат веднага под формата на миризма на феродо в салона.

Буксуване извън пътя
Ако колата е затънала в кална локва, преспа, пясък или е увиснала диагонално в някакво препятствие, водачът обикновено се опитва да я измъкне със заклащане чрез редуване на първа и задна предавка. За да се дозира правилно въртящият момент, амбреажът рядко се отпуска докрай. Резултатът е същият - прегряване и износване.

"Ученическо" потегляне
Когато начинаещ водач потегля, най-често се тревожи двигателят да не изгасне - особено на кръстовища или под наклон. За да си спести клаксоните на нервните шофьори отзад, новакът предпочита да се презастрахова и не отпуска съединителя докрай, като едновременно с това подава газ и оборотите на двигателя се повишават. Сценарият е познат и в този случай - триенето води до нагряване и амортизация.

Стоене на светофар с натиснат съединител
Навикът да се изчаква зеленият сигнал на светофара с натиснат амбреаж е един от най-сигурните начини да бъде скъсен животът на съединителя. При постоянно натиснат педал се нагрява аксиалният лагер, който не е проектиран за толкова продължително натоварване. Резултатът е противен скърцащо-свистящ звук, който недвусмислено предвещава посещение в сервиза.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 96 гласа.

Свързани новини