Отидете към основна версия

3 098 8

Нов супер-слух ще позволи на човек да „чува“ прилепи или течове от газовите тръби

  • слух-
  • технология-
  • ултразвук

Изобретението е направено в университета Аалто

С иновацията всеки човек може да се снабди със супер-слух, което ще му позволи да улавя акустични ултразвукови вълни с честота над 20 000 Hz, както и да фиксира посоката към източника на звука.

Човешкото ухо може да възприема звукови вълни в диапазона от 20 до 20 000 Hz. Използването на оборудването обаче, създадено от финландски учени, разширява възможностите на човек, като го дарява с възможността да „чува“ и ултразвук.

Възможностите на оборудването бяха изпробвани с прилепи в естествена среда, която се превърна в източник на ултразвукови акустични вълни. Използвайки новата технология, изследователите успяват не само да "чуят" ултразвук, но и да определят посоката на полет на прилепите.

Изобретението има и специфични практически приложения. Например, известно е, че когато възникнат течове в газопроводи под налягане, се генерират ултразвукови вълни, които са незабележими за стандартния слух. Прилагането на новата техника ще позволи на човек своевременно да идентифицира теча и дори местоположението му.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини