Last news in Fakti

20 Януари, 2023 10:37 7 990 16

С помощта на WiFi вече могат да виждат хора през стени

  • wi-fi-
  • технология-
  • 3d сканиране

За да направят това, изследователите използват софтуера DensePose

С помощта на WiFi вече могат да виждат хора през стени - 1

Изследователи от университета Карнеги Мелън са разработили метод за създаване на цифров триизмерен модел на човешкото тяло и неговите движения в стая, използвайки само Wi-Fi рутери. С други думи, само с Wi-Fi сигнали можете буквално да "виждате" хората през стените.

За да направят това, изследователите са използвали софтуера DensePose, система за 3D сканиране на всички пиксели на повърхността на човешкото тяло в една снимка. DensePose е разработен от базирани в Лондон център от изследователи и AI инженери. Въз основа на тази система е създадена невронна мрежа, която сравнява мощността, фазата и амплитудата на Wi-Fi сигналите, изпратени и получени от рутери с координатите на човешкото тяло, като изчертава 3D модел на човек през Wi-Fi.

Изследователите работят от години, за да „видят“ хората без използването на термовизионни камери или скъпо оборудване като лидари. През 2013 г. екип от изследователи на MIT откри начин да използва сигнали от мобилни телефони, за да вижда през стени, а през 2018 г. друг екип от MIT използва Wi-Fi, за да открива хора в друга стая и да наблюдава движенията им.

Учените от университета Карнеги Мелън изразиха мнение, че Wi-Fi сигналите „могат да служат като повсеместен заместител на конвенционалните камери, когато става въпрос за откриване на хора в стаята“. Използването на Wi-Fi ви позволява да преодолявате препятствия като лошо осветление и слепи зони, пред които са изправени обективите на обикновените фотоапарати.

Особено забележителен е фактът, че учените позиционират своите изследвания като напредък в областта на правото на неприкосновеност на личния живот. „Нашите разработки защитават личния живот на хората, а необходимото оборудване може да бъде закупено на разумна цена. Всъщност повечето домакинства в развитите страни вече имат Wi-Fi у дома и тази технология може да бъде надградена, за да следи благосъстоянието на по-възрастните хора или просто да откриете подозрително поведение у дома “, казаха разработчиците в изявление.

Не е известно какво може да попадне под термина "подозрително поведение", ако тази технология някога навлезе на масовия пазар. Но с компании като Amazon, които се опитват да използват дронове с камери в домовете, лесно е да си представим как широко разпространеното човешко откриване през Wi-Fi може да бъде от полза, например за сигурността - или пък да се превърне в разрушителна технология.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    27 1 Отговор
    Особено забележителен е фактът, че учените позиционират своите изследвания като напредък в областта на правото на неприкосновеност на личния живот. „Нашите разработки защитават личния живот на хората, а необходимото оборудване може да бъде закупено на разумна цена".

    Коментиран от #3

  • 2 Гочо

    13 9 Отговор
    Ай да му се не види...помислих си че е в Санкт Петербург...

    Коментиран от #9, #16

  • 3 Капитализъм

    14 13 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    ... в действие!!! А хората гладуват!!!
  • 4 др Гей Билтс

    35 6 Отговор
    Ваксинираните се виждат на 100м
  • 5 Кем трейлс

    31 8 Отговор
    Сега ще ни следят и през УайФай. Аман от Големия Брат.

    Коментиран от #11

  • 6 Коко

    26 8 Отговор
    Когато някой се опитва да се прави на Господ не завършва никак добре.
  • 7 Хмм◘

    19 7 Отговор
    Тия сталкърски маний почват да ме притесняват
  • 8 🪵🪵🪵🪵🪵

    5 9 Отговор
    Поне,десетина разузнавания знаят,
    какво ти е сутрешното меню.Чуват
    всяка дума и всички те гледат на
    длан.Може би,ще въведат и услугата,
    смяна на позиция,или променен
    ритъм на клавиатурата.

    Коментиран от #12

  • 9 Най-много видеокамери

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гочо":

    има в Китай.
    Лондон е на второ място.
  • 10 Може.

    8 0 Отговор
    И маймуни с трици.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 един от многото

    12 1 Отговор
    Още в дълбока древност хората са измислили приспособление през което се гледа през стена с каквато и да е дебелина. Приспособлението се казва , прозорец!
  • 15 Хъш

    3 0 Отговор
    "или пък да се превърне в разрушителна технологи", по скоро това е възможно. Освен за шпиониране не виждам друго приложение.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.