Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 12:38 3 119 6

5D технология за съхранение на данни ще записва 500 TB на CD

  • 5d-
  • технология-
  • данни-
  • cd

За разлика от стандартните методи за съхранение на данни на твърди дискове, новата 5D технология е по-устойчива на топлина, влага, механични повреди и магнитни полета

5D технология за съхранение на данни ще записва 500 TB на CD - 1

Учени от университета в Саутхемптън от няколко години работят върху технология за ултра-плътно записване на данни върху стъкло с помощта на лазер. Тази технология, наречена 5D, позволи по-рано, през 2013 г., да се приложи текстов файл от 300 KB към стъклен носител. В рамките на две години технологията беше подобрена и учените успяха да запишат и извлекат цифрово копие на такива популярни документи като Всеобщата декларация за правата на човека, Библията и Магна Харта.

По-нататъшното развитие на метода за съхранение на 5D данни и използването на най-новата лазерна технология позволи тази година да се проведе експеримент със запис и 100% точно отчитане на 5 GB информация на 1 инч стъклена проба. Изследователите твърдят, че създадената технология ще позволи съхраняване на до 500 TB информация на носител с размерите на стандартен CD, който е с 10 000 пъти по-плътен от записа на Blu-ray дискове.

Технологията се нарича 5D поради метода за съхранение на данни, базиран на запис с фемтосекунден лазер, който излъчва невероятно кратки, но мощни светлинни импулси. В резултат на преминаването на лазера вътре в силициевото стъкло се създават малки наноструктури, които се характеризират с три пространствени координати, интензитета и поляризацията на лазерния лъч. Тези пет характеристики позволяват на учените да нарекат технологията 5D склад за данни.

За разлика от стандартните методи за съхранение на данни на твърди дискове, новата 5D технология е по-устойчива на топлина, влага, механични повреди и магнитни полета. Такива характеристики ще позволят в бъдеще да се създават дългосрочни хранилища за национални архиви, музеи, библиотеки или частни организации.

Основният проблем, върху който учените работят в момента, е осигуряването на приемлива скорост на запис на данни с висока плътност, за да се получи технология, която прави възможно създаването на търговски 5D устройства за запис на данни.

Решението на този проблем ще стане възможно чрез използване на оптично явление, наречено усилване на близкото поле, което прави възможно създаването на наноструктури с помощта на няколко слаби светлинни импулса, вместо да се пише директно с помощта на фемтосекунден лазер. По време на последните тестове изследователите са успели да запишат данни с 1 000 000 воксела (триизмерен пиксел) в секунда, което се равнява на 230 KB данни или повече от 100 страници текст в секунда.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колкото

    16 4 Отговор
    Това е отлично. Кога ще измислите лекарства за вируси,рак и т.н.
    Нещо се изостава в областа на медицината-или бялата мафия не ще това да се случва?

    Коментиран от #4

  • 2 hmhmhm

    6 3 Отговор
    извънземна работа !
  • 3 Колето

    18 1 Отговор
    Ще успее ли да съхранява данните за грабежите от ГЕРБ-ДПС и БСП, вече 32 години!
  • 4 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "колкото":

    Има вече - Biontech Comirnaty се казва
  • 5 Gero

    9 1 Отговор
    Забравяте едно много важно свойство ..
    HDD SSD SSHD nvme и тн могат да съхраняват данни, но могат да бъдат и презаписвани. Хубаво сте го измислили, но това не е особенно функционална опция.
    Другият момент идва от това, че стъклото, като всяко друго физическо тяло се разширява, свива и тн.
    Кога проведохте опит, че 50г не се фрагментират данните ?
    Да си намерят друго занятие за което да харчат пари !
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    Хаха .... 4 секунди време на запис за 1 мегабайт..... 4096 секунди за гигабайт.... не ми се смята 500 терабайта колко време ще се записват