Last news in Fakti

4 Юни, 2021 11:30 3 083 8

Нов супер-слух ще позволи на човек да „чува“ прилепи или течове от газовите тръби

  • слух-
  • технология-
  • ултразвук

Изобретението е направено в университета Аалто

Нов супер-слух ще позволи на човек да „чува“ прилепи или течове от газовите тръби - 1

С иновацията всеки човек може да се снабди със супер-слух, което ще му позволи да улавя акустични ултразвукови вълни с честота над 20 000 Hz, както и да фиксира посоката към източника на звука.

Човешкото ухо може да възприема звукови вълни в диапазона от 20 до 20 000 Hz. Използването на оборудването обаче, създадено от финландски учени, разширява възможностите на човек, като го дарява с възможността да „чува“ и ултразвук.

Възможностите на оборудването бяха изпробвани с прилепи в естествена среда, която се превърна в източник на ултразвукови акустични вълни. Използвайки новата технология, изследователите успяват не само да "чуят" ултразвук, но и да определят посоката на полет на прилепите.

Изобретението има и специфични практически приложения. Например, известно е, че когато възникнат течове в газопроводи под налягане, се генерират ултразвукови вълни, които са незабележими за стандартния слух. Прилагането на новата техника ще позволи на човек своевременно да идентифицира теча и дори местоположението му.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак глупотевини

    6 7 Отговор
    Абе подайте смислена тема,какво ни карате да коментираме идиотизми?!

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "Пак глупотевини":

    И кое е "смислено" за тебе ?? Новата свръхзвукова ракета на джуджето ?? Дето на всичкото отгоре е само в олигифренските му и твои мечти ??
  • 3 Доцентът

    6 1 Отговор
    Преди седем-осем години лично съм работил с такива прибори за следене на популация от прилепи. Нищо ново, сензационно, че чак пък и откритие. Мисля че газовите оператори отдавна имат задължението да има такива прибори.
  • 4 Панелка

    7 0 Отговор
    А могат ли да направят и приспособление, с което да НЕ се чува комшията с флекса и къртача отгоре?

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Панелка":

    Може и отдавна го има , даже в скъпите коли го има вградено ! Записва външния шум и го излъчва вътре с обратна фаза , демек го нулира ! Ама мисля , че доста по-евтино ще ти излезе да идеш да пиеш едно кафе или една бира някъде , докато той свърши с флекса !
  • 6 незнайко

    5 0 Отговор
    Супер слух - преобразовател на честота. Не е толкова трудно да се прихване ултразвук с честота да речем 40 килохерца и да се раздели на 4 за да чуем 10-те килохерца !!!
  • 7 Дам

    1 1 Отговор
    Отдавна има такива устройства за военно приложение - слушалки с активно шумопотискане с функция за усилване на определени честоти -- например потиска шум от стрелба на пропуска човешка реч, която може да бъде усилена. Подобна технология влезе в цивилните джаджи - по-хубавите и скъпи безжични слушалки имат профил да заглушат околния шум, но да пропускат човешката реч.
  • 8 аз още

    1 0 Отговор
    от малък си говоря с прилепите в България,тук честотите са други :)