Last news in Fakti

4 Декември, 2023 13:13 1 264 3

Как хора могат да „виждат“ през ушите си

  • технология-
  • незрящи

Нова технология помага на незрящи хора да разпознават обекти и дори човешки лица

Как хора могат да „виждат“ през ушите си - 1

Невролозите от Медицинския център на университета Джорджтаун въведоха технология за видео към аудио, която позволява на слепи хора да разпознават лица и много други неща. Ключът към това е по-задълбоченото разбиране на веретенообразната извивка (FFA).

Екипът набра шест слепи и десет зрящи доброволци и започна да ги обучава с помощта на „сензорно заместващо устройство“. Експериментът включва видеокамера, монтирана на главата, окуляри, слушалки и компютър, който приема информация от видеокамерата и я преобразува в звук. Това се случва чрез разделяне на зрителното поле в решетка от 64 пиксела и преобразуване на всеки пиксел в съответен слухов тон.

Субектите прекараха 10-часови сесии с тези устройства, опитвайки се да научат да „виждат“ с ушите си хоризонтални и вертикални линии, къщи с различни форми, геометрични фигури и гротескни изражения на лицето в стила на емотикони. Това беше доста труден процес на обучение, но до края му всички доброволци разпознаваха прости форми с точност над 85%.

Всичко това потвърждава хипотезата, че FFA в известен смисъл не се интересува коя сензорна система му предава информация - по един или друг начин тя се адаптира към наличния сензорен канал и започва да работи.

Сега невролозите искат да продължат експериментите си, за да създадат устройство с по-висока разделителна способност, което в крайна сметка би могло да позволи на добре обучени хора да разпознават истински човешки лица. Цялото изследване е публикувано в списание PLOS.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сонар

    0 0 Отговор
    Нищо ново не са открилу невролозите от университета в джорджтаун, Деърдевил, Батман и проф. Вучков това отдавна го могат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.