Отидете към основна версия

20 023 56

Как да охладите двигателя правилно и бързо, ако температурата се повиши рязко

  • двигател-
  • прегряване-
  • съвети

Неизправности в термостата, течове гумени съединения или радиатор, проблеми с помпата - всичко това може да доведе до недостатъчно охлаждане на двигателя и до неговото прегряване

Снимка: Shutterstock

Въпреки че все още е хладно, дългоочакваното лято идва. И заедно с това и вечните проблеми на шофьорите - задръствания и, разбира се, прегряти двигатели. Сега ще споделим с вас как бързо да охладите двигателя, без той да се изключва, ако температурата се е повишила рязко.

Неизправности в термостата, течове гумени съединения или радиатор, проблеми с помпата - всичко това може да доведе до недостатъчно охлаждане на двигателя и до неговото прегряване. Ако моментът бъде пропуснат, прекомерното топлинно натоварване ще бъде последвано от сериозни проблеми, водещи до скъпи ремонти. Следователно, бездействайки в задръстванията, трябва да обръщате внимание на показанията на уредите пред вас по-често от обикновеното.

Ако забележите, че стрелката на температурния прибор се приближава до червената зона, тогава двигателят все още може да бъде защитен от прегряване. Основното е да извършите някои прости действия, благодарение на които може да охладите мотора дори в движение.

Уви, задръстванията са най-опасни за двигател с повредена охладителна система. В допълнение към топлината, генерирана от самия двигател, моторният отсек се загрява и от горещия асфалт. Към това се добавя и липсата на принудително охлаждане от движението и така много бързо температурната стрелка е в червената зона.

Ако това се случи, първото нещо, което опитните шофьори препоръчват да се направи, е да включите парното в най-мощния му режим и да зададете максималната температура на отопление. Разбира се, за да не се прегреете, трябва да отворите прозорците в колата. Такива прости техники ще ви позволят да спечелите ценното време и да успеете да спрете на безопасно място.

След като сте спряли отстрани на пътя, не изключвайте веднага двигателя. Напротив, трябва да оставите колата да работи и с включено парно на пълна мощност и да отворите капака на двигателния отсек. Така температурата е по-вероятно да започне да спада.

Но ако веднага изключите двигателя, тогава помпата, която задвижва охлаждащата течност през системата, ще спре заедно с двигателя. Циркулацията на последния се забавя и вместо да се охлади, двигателят продължава да се загрява известно време и това прегряване може да е фатално.

Този гореописан метод за охлаждане на двигателя обаче работи, когато нивото на охлаждащата течност е в нормите. Но когато течността в разширителния резервоар не се вижда, то тогава по-добре е да изключите двигателя, надявайки се, че нищо лошо няма да му се случи.

И разбира се, никога не трябва да отваряте капачката на разширителния резервоар, когато температурата на двигателя е в червената зона.

Много по-лесно е да охладите двигателя, ако той започне да прегрява в движение и имате достатъчно място пред вас и инерция. В този случай няма да е излишно да включите отново парното докрай и да отворите прозорците. С освобождаването на педала за газта спирате подаването на много гориво в горивните камери. С други думи, двигателят работи на празен ход. В този случай въздушната струя от движението продължава да влиза в двигателното отделение.

Всичко това са способи за да можете да спрете на подходящо място, но в никакъв случай не продължавайте да шофирате. Ако не можете да отстраните проблема използвайте услугата на пътна помощ, която ще откара вас и колата ви до сервиз, където специалисти ще ремонтират охладителната система.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 39 гласа.

Свързани новини