Отидете към основна версия

38 680 24

5 причини, поради които колата няма да запали

  • колата не пали-
  • съвети-
  • tuv

Статистиката е на база проучването на Германската агенция за технически надзор TUV

Причините, поради която колата не стартира, могат да са много, но сега ще ви разкажем за петте най-чести. Статистиката за причините за това, колата да не иска да запали са на база проучването на Германската агенция за технически надзор TUV, която анализара над 58 000 автомобила на възраст от 5 до 15 години.

1. Стартер

Ако след завъртане на ключа или натискане на бутона старт/стоп нищо не се случва, но се чуват се необичайни щракания (от бендикса), най-вероятно проблемът е в него. Не винаги е необходимо замяната му с нов. В много случаи смяната на четки и четкодържател решават проблема.

2. Генератор/алтернатор и акумулатор

Може би генераторът/алтернаторът не работи правилно и не зарежда достатъчно батерията, която пък няма достатъчно мощност за задвижване на стартера. Акумулаторът може да е слаб и да трябва да се зареди или пък смени.

3. Запалителни свещи

Проверете за отлагания върху свещите; те могат да попречат на искрата. Причината за появата им най-често е лошото гориво. Също така, причината може да е в износването на електрода на свещта. Ако това е така - сменете свещите.

4. Система за подаване на гориво

Горивната помпа може да не работи или кабелите към нея или горивопроводите да са повредени. Горивният филтър също може да е запушен, което го превръща в "тапа" вместо във филтриращ елемент.

5. ECU

Повредите с електронния блок или т.нар. компютър на автомобила се дължат най-често на корозия, която пречи на контактактуващите повърхности или пък изгаря някоя от платките и от там колата не иска да запали. За да отстраните този проблем обаче е нужно да се свържете се със специалисти.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини