Отидете към основна версия

13 213 33

Електромобилите са скъпи за поддръжка, но само през първата година

  • електромобили-
  • поддръжка-
  • цени

Експерти сравниха разходите за обслужване на електрически автомобили и автомобили с двигатели с вътрешно горене

На теория електрическите превозни средства са по-надежден транспорт от традиционните превозни средства с ДВГ и това би трябвало да направи превозните средства, захранвани с батерии, по-рентабилни по отношение на поддръжката. Изследване на консултантската компания We Predict обаче отново показа, че електрическите автомобили са много по-скъпи за поддръжка, особено през първата година.

През първите три месеца на експлоатация собственикът на електрическо превозно средство дава средно $123 (данни за американския пазар), докато обикновен автомобил изисква само $53. За първата година сумите са съответно $306 срещу $189.

Тази разлика отчасти се дължи на факта, че електрическите превозни средства изискват по-квалифициран сервизен персонал. Необходимият опит все още не е натрупан от по-обикновените сервизи и не всички процеси са оптимизирани, както е в случая с обслужването на конвенционалните коли. Там процедурите са усъвършенствани в продължение на много десетилетия.

И все пак на дълги разстояния притежанието на електрически автомобил се оправдава, тъй като неговият двигател е сравнително прост, а скъпите за ремонт автоматични трансмисии не се използват тук. Като цяло вероятността от сложен технически ремонт на електрическо превозно средство е много по-малка от тази на автомобил с бензинов или дизелов двигател.

Поради тази причина с изминаване на времето (въз основа на резултатите от три години експлоатация на "зелен" автомобил) собствениците на електромобили харчат средно $ 514 за поддръжка, а тези на коли с ДВГ - $ 749.

Това е така, защото в техническия "пълнеж" на електрическо превозно средство има по-малко механични части и следователно разходите за отстраняване на повреди са с 22% по-ниски. Разликата в разходите за планова поддръжка е още по-голяма - тя се изпълнява от много по-малко хора, така че разходите са три пъти по-ниски, казват експертите от We Predict.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини