Отидете към основна версия

52 592 62

Защо двигателите на Hyundai и Kia се развалят? Награда за отговор - 24 милиона долара

  • kia-
  • hyundai-
  • проблеми-
  • двигатели-
  • сервизна акция-
  • награда

Бивш инженер в корейска компания съобщи на органите на САЩ за структурен дефект в двигателите и получи рекордна награда

Инженерът Ким Гуанг-хо, който е работил за Hyundai, докладва на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), че автомобилният производител е наясно с проблемите на негови двигатели и не ги е отстранил. За това бившият служител получи награда от 24 милиона долара от американските власти - процент от глобата от 210 милиона долара, наложена на компанията.

През 2016 г. Ким Гуанг-хо съобщи на NHTSA, че Hyundai не отстранява дефект в дизайна на двигателите от серията Theta II. Проблемът може да доведе до блокиране на двигателя и пожар. Моторите от това семейство са инсталирани на широка гама от популярни модели на Hyundai и Kia, включително Tucson, Sportage, Optima, Sonata, Sorento и Santa Fe.

Позовавайки се на вътрешен доклад за стратегията за качество на Hyundai, който беше изготвен за ръководството, Ким казва на NHTSA, че компанията не предприема достатъчно действия за отстраняване на неизправности в двигателя.

NHTSA разследва и установява, че Hyundai и Kia не са успели да обявят своевременно кампанията за изтегляне и са предоставили на обществеността неточна информация за проблема. В резултат на това превозните средства все пак трябваше да бъдат изтеглени - сервизната кампания засегна общо 1.7 милиона автомобила.

Много собственици на модели Hyundai и Kia, които преди това трябваше да отстраняват аварии за своя сметка, сега съдят корейската марка. Но основната глоба вече е наложена - 210 милиона долара, от които 24 милиона долара отиват за Ким Гуан-хо.

Това е първият път, когато NHTSA изплаща награда за докладване на недобросъвестност на автомобилен производител. И като цяло това е рекордна сума, платена на информатор в автомобилната индустрия. В САЩ властите сега много подкрепят наградите за лица, подаващи сигнали за нередности, които помагат за разкриване на случаи на измами и корупция.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 111 гласа.

Свързани новини