Отидете към основна версия

7 947 20

Как се приспособи към климата в Европа създателят на първата зимна гума

  • nokian-
  • гуми

Nokian Tyres създава първата зимна гума в света през 1934 г.

Добре известен факт е, че на Скандинавския полуостров и в по-северните части на Русия, болшинството автомобили са оборудвани с гуми Nokian. Финландският производител отдавна е доказал предимствата си в суровите зими, но от известно време Nokian стъпи и на европейския пазар.

Nokian Tyres създава първата зимна гума в света през 1934 г. поради нуждата от безопасност в трудните условия на Скандинавската зима. Революционната иновация наречена „Сезонната гума“ („The Weather tyre“ или Kelirengas на финландски) е разработена за камиони и автобуси, а две години по-късно и във версия за леки автомобили, наречена „Снежната Hakkapeliitta“ (Snow Hakkapeliitta). Тези гуми, които се усъваршенстват ежегодно се карат и днес, но те не са годни за значително по-меките зими в Централна и Източна Европа.

Тестовият център „Белият ад“ в Ивало, Финландия, е световноизвестна локация където гумите се тестват в суровите зимни условия над Арктическия кръг. За да правят тестове в реални условия за европейците, финландците направиха и още едно съоръжение. Най-новото съоръжение в мрежата за тестване е свръх модерният тестови център в Санта Крус де ла Сарса, Испания - „Hakka Ring“, както обичат да го наричат специалистите.

Именно там марката прави прецизните тестове на ново ниво, като изпитва летни и всесезонни гуми, но също и зимните гуми за Европа. Условията наподобяват реалните на летата и зимите в Централна и Източна Европа, което означава, че всички продукти на Nokian Tyres са подложени на безмилостни тестове в автентични условия за европейския климат.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини