Last news in Fakti

19 Декември, 2021 12:30 7 850 11

Същите, но различни – гумите за електромобили

  • гуми-
  • електромобили
Същите, но различни – гумите за електромобили - 1

В света вече има около 10 милиона електромобила, а когато става въпрос за Европа, 6.1 от всеки 1000 жители притежават такъв автомобил. За първи път през 2020 г. в Европа са регистрирани повече електромобили, отколкото в Китай. 55 процента от запитаните казват, че основната причина за покупката на електромобил е грижата за околната среда. Това естествено не важи все още за по-голямата част на населението у нас, но нека видим какво правят западноевропейците.

Освен с всичко останало, електрическата мобилност променя фокуса и при разработването на гуми, както е описано в новия доклад на Continental „Електрическата мобилност и гумите“, който предоставя обстойна информация за разработването на гуми за електромобили. Производителите на превозни средства, доставчиците и цялата автомобилна промишленост полагат усилия да повишат нивата на устойчивостта в бъдеще, като електромобилите се считат за ключа към по-екологичното и здравословно бъдеще.

Същите, но различни – гумите за електромобили

Затова немският гигант в производството на гуми бързо фокусира развойната си дейност върху новите изисквания за гумите за алтернативните задвижващи системи. Резултатът е гума, специално разработена за електрически и хибридни превозни средства, а целите на германците са да гарантират, че цялото портфолио от гуми ще започне да отговаря и на специфичните изисквания на задвижващите системи без двигатели с вътрешно горене.

За да разберем по-добре нововъведенията, германците правят експертен документ за електрическата мобилност в света на гумите, който предоставя бърза и ясна информация по темата за технологиите за разработването на гуми за електромобили. На страниците му се съдържат данни, показатели и идеи за по-нататъшна развойна дейност, като документът е разделен на отделни части, които обхващат електрическата мобилност, гумите за електромобили, разработването на гуми и пилотни проекти и сътрудничества.

Същите, но различни – гумите за електромобили

Гумите за електромобилите и за превозните средства с традиционно задвижване като цяло са едни и същи. Но електрификацията променя значително условията, при които се използват гумите. Вече има 10 милиона електромобила по пътищата в цял свят. Повечето превозни средства ще продължат да използват двигатели с вътрешно горене за известно време напред, но електромобилите вче са почти четири процента от немския пазар.

Въпреки че тази цифра е изключително малка в сравнение с почти 96-процентния дял на бензиновите и дизеловите автомобили, тенденцията постепенно, но бързо ще се промени, особено в сферата на автопарковете електромобилите ще придобиват все по-голямо значение.

Същите, но различни – гумите за електромобили

По отношение на гумите принципът е един и същ за електромобилите с висока ефективност и автомобилите с двигатели с вътрешно горене с ниски емисии - фокусът е върху по-малкото потребление на енергия, независимо от типа на задвижващата система. При електромобилите по-голямата товароносимост, оптимизираното съпротивление при търкаляне и ниските нива на шум са особено важни критерии за разработването на гумите.

Изискванията за лекотоварните превозни средства са още по-строги, най-вече в резултат от „Директивата за чисти и енергийноефективни пътни превозни средства“ на ЕС и инструмента VECTO, който цели да намали емисиите на CO2. Така електрическата мобилност променя фокуса и при разработването на гуми. Предизвикателството тук е да се открие оптималното съответствие между различните изисквания – нуждата да се зададат най-високи стандарти едновременно за безопасност, управление и комфорт.

Същите, но различни – гумите за електромобили

Електромобилите са по-тежки, което означава, че гумите трябва да могат да издържат на по-голяма тежест. За да могат гумите да отговарят на всички останали изисквания, са необходими допълнителни разработки за структурата им. Трите фокусни точки са съпротивлението при търкаляне, шумът и животът на гумите. Новата концепция на цифровите решения демонстрира потенциала на новите материали за по-ефикасни, безопасни и устойчиви превозни средства.

Така нпример Continental използва придобития си опит чрез многобройни сътрудничества и партньорства за създаване на нови технологии, като например Extreme E, MOIA и Futuricum, директно за разработването на гуми от следващо поколение. Разработчиците на пътнически и лекотоварни превозни средства се обединиха с производителите и клиентите, за да създадат нови концепции и да проучат кои профили на изискванията осигуряват най-добри резултати на практика. И процесът продължава.

Същите, но различни – гумите за електромобили


Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    10 1 Отговор
    10 милиона от 1.4 милиарда
  • 2 qwerty

    14 0 Отговор
    т.е. пласират гуми за СУВ на собствениците на електромобили? тези хуми са с по-висок индекс на натоварване.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    25 1 Отговор
    Много изгодно ми звучи, да карам със специални по-скъпи гуми. При автомобилите сменяш 10 неща на година за по 20 лв едното, а при електромобилите ще сменяме 2 неща за по 200 лв едното. Ама тока бил по-евтин и щял да ми спести 45 лв от гориво за 1000 км.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 гост

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ако се запознаеш по-подробно ще видиш че карането на ток всъщност излиза по-скъпо от колкото на бензин/дизел

    Коментиран от #10

  • 6 не точно

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    За ел колите няма да намериш нещо по 200 лв, по скоро по 1000
  • 7 Ха-ха

    2 1 Отговор
    Ала-бала, дрън-дрън.
  • 8 Анонимен

    2 1 Отговор
    Думне ли инвертора на теслата направо руснаците почват да реват. Все пак техните са втора употреба от щатите.
  • 9 Този

    9 0 Отговор
    55 процента от запитаните казват, че основната причина за покупката на електромобил е грижата за околната среда. Тоя свят не го очаква нищо добро.
  • 10 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Нали си правихте сметка да е по-евтино на ток?
  • 11 незнайко

    2 0 Отговор
    Честито на "печелившите фирми" !!! Електромобилите ще трябва да плащат по голям пътен данък защото са по тежки !!! ТОВА ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯ ХОД !!!