Отидете към основна версия

7 860 30

Мъск най-накрая ще отвори Giga Berlin

  • tesla-
  • gigafactory-
  • giga berlin-
  • илон мъск

Премиерът на Бранденбург обяви вероятната дата за стартиране на производството

Фабриката на Tesla в Берлин най-после ще заработи. Всъщност тя беше напълно готова още през октомври, но американците чак сега събраха цялата документация, необходима им за одобрението на еколозите, за да заработи Giga Berlin. Това съобщиха от Министерството на околната среда на Бранденбург.

Всъщност това означава, че последните препятствия за пускането в експлоатация на Giga Berlin-Brandenburg са преодоляни. Това обаче не означава, че началото на производството ще бъде дадено веднага. Местните власти уверяват, че няма да могат да вземат решение за стартиране на предприятието до началото на следващата година.

За по-пълно разбиране на картината - ето и точните думи на министър-председателя на провинция Бранденбург Дитмар Войдке: „Рано или късно пускането на фабриката ще бъде одобрено. Не знам точно на коя дата ще се случи това, но мога да предположа, че ще е още в началото на следващата година."

На Tesla многократно се налагаше да отлага откриването на завода поради протести на еколози и бюрократични спънки. Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск пътуваше редовно до Германия, за да наблюдава изграждането на завода, и многократно критикува германската бюрокрация, че непрекъснато се опитва да го спира.

Според Ройтерс, тъй като Tesla промени първоначалните си планове и разшири своя германски обект, за да включи и производствено съоръжение за батерии, проектът на завода трябваше да премине през втори процес на обществена консултация, който приключи на 22 ноември.

През октомври Илон Мъск заяви, че се надява да пусне кросоувърите Model Y в Giga Berlin не по-късно от декември 2021 г. Сега датите са изместени и надеждата е в най-добрия случай за януари 2022 г.

За Tesla немският завод е много важен. Неспособна да отговори на постоянно нарастващото търсене на американски електрически превозни средства, компанията е принудена непрекъснато да разширява производствената си база.

Припомняме, че сега автомобили за Европа се сглобяват в мощностите на китайската Giga Shanghai - което пък, разбира се, сериозно осакати продажбите на Tesla в Поднебесната империя.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.

Свързани новини