Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 13:47 2 446 6

Новости няма: Илон Мъск за резултатите и перспективите на Tesla

  • tesla-
  • нови модели-
  • печалба

Ръководителят на компанията сподели резултатите от дейността на Tesla за 2021 г. и разказа какво очаква марката в бъдеще

Новости няма: Илон Мъск за резултатите и перспективите на Tesla - 1

Американската компания Tesla проведе събитие, на което сподели подробности за дейността си през 2021 г. В речта си Илон Мъск съобщи много интересна информация за бъдещето на марката и обобщи финансовите резултати.

Струва си да започнем, може би, с продажбите, които през 2021 г. възлизат на 936 хиляди електрически превозни средства (увеличение от 87%). Въпреки това, от тази със сигурност впечатляваща цифра, семейството Model S / X представлява само 24 980 копия. Следователно останалите 911 хиляди екземпляра са за Model 3 / Y.

Във всеки случай годината беше изключително успешна за компанията. Tesla генерира приходи от 53.8 милиарда долара, което е ръст от 71 процента спрямо миналата година. Освен това основният приход идва от автомобилния сектор (47.2 милиарда долара). Инвеститорите на Tesla успяха да съберат $5.52 млрд., въпреки факта, че година по-рано тази сума беше "само" $721 млн.

Не трябва да забравяме, че рожбата на Илон Мъск, компанията Tesla продължава да инвестира огромни суми в развитието на производствените си обекти. Само миналата година 6.5 милиарда долара бяха инвестирани в нови фабрики в Остин и Берлин, Германия.

Струва си да се спрем по-подробно на новите предприятия. Не беше възможно да ги пуснат в пълноценна експлоатация до края на миналата година, въпреки че същият Giga Berlin беше напълно завършен, остава само да се получи разрешение за производство на автомобили от германските власти, с които Мъск все още не е намерил взаимно разбиране.

Кросоувърите Model Y ще бъдат първите електрически автомобили, които ще бъдат построени в новите съоръжения в Остин и Берлин, които ще получат подобрени батерии с 4 680 клетки, осигуряващи 16% по-голям пробег.

И сега основното - тази година няма да има нови продукти!

Дебютът на пикапа Cybertruck, камиона Semi и хиперколата Roadster е официално отложен. Според Илон Мъск пускането на нови електрически превозни средства ще отнеме много ресурси, ще доведе до допълнителни ограничения на доставките и в крайна сметка Tesla ще загуби темпото на производство.

Затова основната задача на компанията е да увеличи производството на съществуващи модели и да разработи хуманоидния робот Optimus, в който Мъск вижда много по-голям потенциал, отколкото в автомобилната индустрия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    5 6 Отговор
    С две думи ОБЕЩАНИЯТА си остават ОБЕЩАНИЯ ‼️‼️

    Коментиран от #3

  • 2 DrivingPleasure

    2 6 Отговор
    Новости няма - малко печалба от пазарите, които субсидират и толкоз - великия семи и сахбър нанайсй. Още по-великия Плейд дето бил супер, хипер нещо си - пак нанай си
  • 3 DrivingPleasure

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Никой не може да ви даде това, което аз мога да ви обеща - мотото на Теслон :D
  • 4 Turbo

    3 3 Отговор
    Пак обещания от афрото ще,ще,ще.А Гига Берлин вече трета година не започва да работи.
  • 5 Пак ли половин новина?

    4 3 Отговор
    Разбирам че закъсняхте с около месец да публикувате печалбите на Тесла за 2021 година, но когато най-накрая решихте да го направите, защо казахте само какво няма да направи през 2022 година, а не казахте какво смята да направи вместо нещата които е отложил за следващата година?


    Като например, че в момента вместо нови фабрики за нови модели, разширява старите два завода за да увеличи производствения им капацитет с 50% тази година и само от тях да продаде допълнителни половин милион бройки, като целта е само старите два завода да произведат 1,5 милиона електромобилът тази година плюс колкото успеят да произведат от новите заводи.

    Защо не казахте, че и двата нови завода вече са започнали тестово производство, като Тексас очаква разрешително за започване на продажбите в най-скоро време, а в Берлин въпреки че вече са произведени 2500 тестови автомобила и са наели работници, на които плащат заплати, не се знае кога Германия ще реши да му даде разрешителното и дали въобще ще стане тази година? Все пак в Германия се оказва че Tesla може да построи цял работещ завод за по-малко от две години, а на германската бюрокрация не и стигат три години за да издаде един лист хартия, който от Тесла чакат още преди да започнат да секат дърветата при разчистване на терена?
  • 6 Оле мале

    0 0 Отговор
    Батериите се казват 4680 не защото са толкова на брой, а защото размера на всяка една е 4,6см на 8см височина.