Last news in Fakti

24 Септември, 2021 11:13 3 626 19

Защо все още не може да се вярва на автопилота на Tesla (ВИДЕО)

  • tesla-
  • автопилот

Ще работи ли в две абсолютно идентични ситуации, следващи се една след друга? 50 на 50!

Защо все още не може да се вярва на автопилота на Tesla (ВИДЕО) - 1

Неведнъж сме ви разказвали, че автопилотът на автомобилите Tesla не вижда коли, паркирани отстрани на пътя, поради което се случват инциденти и по-специално, което е особено обидно, с линейки.

Последната актуализация на системата FSD (Full Self-Driving) на системата на Tesla трябваше да реши този проблем. Имайте предвид, че системата все още съществува под формата на бета версии, а най-новата е вече десетата.

Системата е се изпитва от т.нар. бета тестери - редица доброволци, които са подложени на строг подбор. Много от тях съобщават, че десетата версия на Tesla FSD наистина може да управлява автомобила напълно независимо за дълго време, пише Inside EVs. Въпреки това, в някои „екстремни случаи“ все още могат да възникнат проблеми. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилот на Ферари

    17 7 Отговор
    Не само на автопилота . Не вярвам изобщо на тая измислена неуредица.

    Коментиран от #3

  • 2 Адолф

    10 10 Отговор
    Не може да вярва на американец!
  • 3 Неуредица, ама има ли по-добри?

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пилот на Ферари":

    Ако не вярваш на автопилота на Тесла кажи на автопилота на коя марка можеш да се довериш повече? Посочи ми автопилот, който може да управлява автомобила по-добре от автопилота на Tesla? Например да му зададеш адрес и да преминава самостоятелно през регулирани и нерегулирани кръстовища, като само в един процент от маршрута се налага да се намесваш?

    Неслучайно държат автопилота като ниво 2 все още. Когато успее да се справя със 100% от маршрута вече ще е ниво 5. Да си видял някой от Тесла да твърди че са постигнали пето ниво, за да очакваш справяне със 100% от ситуациите?

    Автопилота на Тесла може да не е съвършен все още и никога няма да бъде, точно както няма съвършен шофьор от хората, но засега е най-добрия автопилот и другите дори не се доближават до него, въпреки че използват комбинация от десетки лидари, радари, камери и ултразвукови сензори, а Тесла използва само камерите си и разчита на компютърно зрение подобно на хората, като обучават невронната си мрежа точно както се обучава човек, защото е невъзможно да заложиш всички евентуални ситуации предварително.

    Коментиран от #10

  • 4 pbdan

    7 2 Отговор
    Да допуснем, че някога ще се достигне ниво 5. Ще има ли тогава нужда от КАТ - всички знаци и ограничения ще се спазват стриктно. Ще мога ли аз например да отида на купон, да се натряскам яко и колата да ме върне сама у дома? Ще ми се позволи ли да карам за удоволствие и ще има ли санкция за това, че не съм използвал автопилота?

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Няма начин!

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "pbdan":

    Можеш да направиш всичко описано при автопилот ниво 4. При него може да избереш дали да се возиш или ти да караш. При ниво 5 дори няма волан и педали.
  • 6 Komapak

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "pbdan":

    По-добре си вземи такси...
  • 7 Димов

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "pbdan":

    А държавата готова ли е да се откаже от милионите, събирани от глоби, всяка година? Едва ли ;) И познай как ще си ги приберат. Точно така - чрез нови данъци или такси. В края на краищата, пак 65% от заплатата ти ще потъва в ръцете на държавниците. Пък ти си мисли, че на ток било евтино.
  • 8 Гост

    5 3 Отговор
    На кола с автопилот не се качвам.Няма по добър шофьор от човека.

    Коментиран от #9

  • 9 Tony

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Също така няма и по-лош шофьор от човека.
    Машината може да не е перфектна, но във 99% от ситуациите, в които човек би предизвикал ПТП, машината може да реагира в пъти по-бързо и да спаси милиони животи.
  • 10 РЗС

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Неуредица, ама има ли по-добри?":

    нещо си объркал отново, ти обичаш да се излагаш под всички тесларски статии изглежда. Съвършен шофьор нямало при хората, уке спри да се излагаш в тоя сайт, че ми омръзна да те поправям. Ти знаеш ли, че Шумахер и правел по няколко обиколко за абсолютно същото време до стотни, влизал е в завойте по абсолютно един и същи начин десетки пъти наред и тук говорим за скорости от по над 300км, а не да караш картинг с 50. Хора като него са богове на пътя, буквално, измисления автопилот на теслата, при условие, че е робот не може да постигне резултатите на Шумахер, къде си тръгнал да ни обясняваш че нямало съвършен шофьор и да сравняваш тия мижави чипирани уголемени колички на батерии със хората.

    Коментиран от #11

  • 11 Е колко да е перфектен?

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "РЗС":

    Виждаш ли колко обичаш да се излагаш, като отричаш реалността? Няма нито перфектни хора нито перфектни машини. А ето и фактите колко е перфектен Шумахер, който както казваш е един от най-добрите шофьори сред хората:

    Първата катастрофа на Шумахер е през октомври 1991 на японската писта "Сузука" заради несъобразена скорост. В Бразилия на пистата край Сау Паулу през март 1995 Михаел разби напълно своя "Бенетон". Месец по-късно в борбата за Голямата награда на Сан Марино отново претърпя тежка злополука след първото си спиране в бокса. През август 1996 г. на наводнената писта "Спа" в Гран при на Белгия той катастрофира и нарани тежко крака си. Две години по-късно излетя от един от шиканите на "Спа" заради Дейвид Култард от екипа на "Макларън". През юни 1999 Михаел се разби в 30-ата обиколка в една от стените на пистата "Жил Вилньов" край Монреал. Няколко месеца по-късно катастрофира и на "Силвърстоун" и моментално бе откаран в най-близката болница за спешна операция. По време на свободните тренировки преди старта за Голямата награда на Австралия през март 2000 Шумахер оцеля след зрелищна катастрофа със скорост от 180 км/ч. Година по-късно отново на същата писта германецът не удържа колата си и спря в предпазната стена.

    Коментиран от #12

  • 12 РЗС

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Е колко да е перфектен?":

    във формулата се гони победа на всяка цена, затова има и катастрофи. Аз да те питам тебе ако си пътник във формула 1 състезание, при Шумахер ли искаш да си или при автопилота на тесла, като и двамата са в режим победа на всяка цена, на кой ще повериш живота си? Още нещо да запомниш докато си жив от мен, компютрите са създадени от хората и имат хардуер, който дава не малко проблеми, едно смешно транзисторче може да накара теслата ти да си хареса някое голямо дебело дърво, а също така е много по-възможна софтуерна грешка, която ще ти приключи живота завинаги. Безгрешна система все още няма и да поверяваш живота на семейството си на компютър е безотговорно. Както виждаш, когато има инцидент на пътя теслите явно не преценяват добре какво да правят и решават да ударят нещо си от спрелите обекти. Ти виждал ли си човек, който вижда аварийни, патрулни светлини(които се виждат от близо километър при ясно време) да реши да мине със 120км през всичките спрели обекти? Ти имаш ли си на представа, че това е съвсем елементарна ситуация, в която теслата трябва поне да намали, ако се случва точно пред нея. Такива инциденти не са единични случаи. Когато теслите станат масови, тогава ще разбереш колко недъгав е тоя автопилот

    Коментиран от #13

  • 13 Виж другата тема

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "РЗС":

    Само тази година само в България повече хора са се блъснали в патрулки, отколкото автопилота на Тесла за цялото си съществуване. Тезата ти е точно толкова вярна, колкото беше безаварийното шофиране на Шумахер. Както виждаш и той не е безгрешен.

    Коментиран от #14, #15

  • 14 РЗС

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Виж другата тема":

    Как не ти омръзна да се излагаш? Толкова ли мразиш да мислиш? Колко коли са произвели тесла и колко са останалите коли в света? На колко тесли им ползват и са платили за автономния автопилот и колко като процент са ударили нещо си. Другия ми въпрос е, според теб автопилота програмиран ли е да засича автомобили със специален режим или от тесла не са сетили? Отговора е ясен, въпроса е как автопилота на вече N на брой тесли решава да удари нещо спряло на пътя, след като му е зададено да намали и/или спре? Знаеш ли какво означава това, че автопилота решава ситуацията, а не зададените му правила и параметри. Същото като подивял робот, на който си му казал, да не пресича една линия и той го прави. Ти какво правиш с тоя робот след като не се подчинява, ами изхвърлиш го в кофата или му забраняваш да мисли, както на теб са ти забранили
  • 15 РЗС

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Виж другата тема":

    В тази статия има клип, в който е показано, че теслата нито спира зад автобуса, нито го заобикаля. Това със по-голяма скорост поставя живота на пътниците в опастност. Автопилота е толкова недъгав, че не може да вземе елементарно решение, най-вече защото му е през дядовия и не носи отговорност както баща му Мъскич му е казал. А инженерите са му задали да НАМАЛИ И СПРЕ! Когато машината ти взима собствени решения ти оставяш живота си на неговата преценка. Задавам ти елементарен въпрос - ЗАЩО ТЕСЛАТА НЕ СПИРА И НЕ НАМАЛЯ, КОГАТО ИМА ПРЕПЯДСТВИЕ ПРЕД НЕЯ? ЗАЩО? защо това не е изолиран случаи, а са няколко. Ти представа имаш ли, че това никога не трябва да се случва, ама въобще. Още на първия такъв случай тесла са ревизирали проблема, който продължава да се случва. Ако имаше 100 милиона тесли, знаеш ли колко такива случаи щеше да има? стотици, ако не, хиляди. А не трябва да има един, тва не ти е някой мъртво пиян да не може да вземе адекватно решение 30 секунди, това е робот, който има зададени параметри, които трябва да изпълнява. Автопилота на тесла има милиони километри навъртяни със хиляди ситуации, а някой 18 годишен, който е взел книжка вчера и има 50 километра време зад волана, ще спре когато вижда спрял автомобил на пътното платно пред себе си. Само по себе си моето обяснение ти доказва колко си некомпетентен и неграмотен.
  • 16 Пак нищо не си разбрал

    0 1 Отговор
    Дори не осъзнаваш какви глупости си изписал. Tesla не спира пред препятствията по логичната причина, че не ги "вижда". Дори не осъзнаваш каква колосална работа е свършена, защото този "робот" на практика интерпретира света само чрез камерите си чрез машинно зрение. По този начин определя както разстоянията така и скоростта на останалите участници в движението, така и препятствията. Само преди пет години това изглеждаше като научна фантастика.

    От няколко месеца са лишили изкуственият интелект от едно от сетивата му - вече е премахнат радарът и автопилота научава нови умения. В началото беше много неуверен, но в момента се справя по-добре отколкото с радара, който при високи скорости засичаше препятствията твърде късно, чак когато разстоянието до препятствия то е по-малко отколкото спирачния път на автомобила. И ти имаш наглостта да обясняваш как 3-годишното бебе е толкова некадърно, че вече не може да шофира по-добре от Шумахер? Разочарованието ти идва само благодарение на нереалистичните ти очаквания.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 РЗС

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пак нищо не си разбрал":

    всичките тесларасти заслужавате мъскарата да ви даде по една тесла без волан и педали и по 3 патрулки на всяка магистрала да ви се явяват, та да се учи автопилотчето, докато се научи много от вас ще са белите мишки, дето ще стават на кайма. Между другото няма логична причина един адаптивен круйз контрол да може да спре и да спазва дистанция, а пък това супер умен мъсков автопилот да отнася всякакви препядствия на пътя като кьорав делфин - шамандура. Круйз контрол адаптивен струва няколко стотин евро като опция, умния ти автопилот на теслака е 7000 евро и даже не спира когато трябва, елементарна дистанция не спазва. Супер некадърна система пусната да убива хора. Пак казвам, това въобще не трябва да го пускат в такъв вид на пътя, да върти обиколко на полигон докато не му паднат гумите и да му измислят препядствия. И още нещо, тесларката ако си спазва елементарна дистанция, няма да попада въобще във новините! Да си виждал, някое от новите аудита, бмв-та или мерцедеси в новините заради грешка на круйз контрола?

    Коментиран от #19

  • 19 Влез малко в час

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "РЗС":

    Няма адаптивен круиз контрол, който да ти гарантира спиране при скорост 140 км в час, защото круиз-контрола игнорира спрелите обекти по подразбиране, защото ако набие спирачките на магистралата заради някоя летяща найлонова торбичка или облаче мъгла, ще предизвика верижна катастрофа. Адаптивния круиз контрол следи само движещите се обекти. За аварийно спиране се ползва АЕВ - Automatic Emergency Braking системата, която пък работи под 70 километра в час. Тоест никоя съвременна система не ти гарантира спиране, ако в средната лента на магистралата има спрял обект и шофьора не предприеме действие. Това не е проблем само на Тесла.