Отидете към основна версия

22 455 27

Какво правят германските власти за да махнат дизелите

  • германия-
  • дизели-
  • електромобили

Всички бензиностанции в Германия ще получат зарядни устройства за електрически автомобили

Германските власти продължават да подкрепят производителите на електромобили, като са твърдо решени да премахнат любимите на германците дизелови автомобили от пътищата. За целта те обявиха голям набор от мерки, като една от тях, за подкрепа на производителите на електрически автомобили, е, че освен държавни субсидии в размер на 9 000 евро, беше решено да се задължат всички (!) бензиностанции да имат точки за зареждане за електрически автомобили.

В момента в Германия има 30 000 зарядни станции. Но това включва и частни точки за зареждане. А според властите за успешното развитие на електрическия транспорт е необходимо да има поне 70 000 зарядни станции, като 7 000 от тях трябва да принадлежат към така наречените „бързи зарядни устройства“.

Основната подкрепа за електрическите превозни средства обаче си остава субсидията от държавата, която се увеличи до 9 000 евро (а в началото беше само 3 000 евро). Има обаче условие, че субсидията може да се получи само ако автомобилът струва под 40 000 евро. В резултат на тази мярка масовите електрически автомобили вече струват не повече от колите с традиционни бензинови и дизелови двигатели!

И много експерти прогнозират експлозивен ръст на търсенето на такива автомобили - предимно за новия Volkswagen ID.3 (повече за този модел - в нашето ревю). Друга мярка за подкрепа е намаляването на ДДС за еко автомобили от 19 на 16 процента.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.

Свързани новини