Last news in Fakti

30 Март, 2023 11:59 33 214 45

В Германия не знаят какво да правят с украинските коли

  • коли с украинска регистрация-
  • германия-
  • украйна
В Германия не знаят какво да правят с украинските коли - 1

Министрите на транспорта и федералните провинции на Германия все още не са успели да се договорят за решение на въпроса с регистрацията на колите с украински номера, на които са пристигнали бежанците от войната в Украйна. Срещата на министрите на 23 март, не доведе до решения по този въпрос. Това съобщиха за DW от пресслужбата на транспортния департамент на Северен Рейн-Вестфалия.

„Призоваваме федералното правителство да разработи съгласувана и единна линия за по този въпрос “, отбелязва пресслужбата на Министерството на сухопътния транспорт.

Автомобили с украински номера, според действащата наредба, могат да пребивават в Германия без регистрация една година. За много украинци този срок вече изтече. Ако гратисният период не бъде удължен, украинците ще трябва да регистрират колите си, което ще означава необходимостта от плащане на транспортен данък, сключване на застраховка в Германия и преминаване на технически преглед.

Особено голям ще е този проблем за автомобили, произведени извън ЕС, преминаването на технически преглед на които може да бъде много трудно и скъпо.

Без изключение, всички федерални провинции, интервюирани от DW, казват, че разбират специалната ситуация на украинските бежанци и са за удължаване на срока на специалния преференциален режим за украинците. В същото време мненията за това как точно да се реши въпросът с пътната безопасност без технически преглед и редица други въпроси се различават. Освен това федералното правителство не бърза да даде своите предложения.

„Федералното правителство не може да вземе решение за удължаване на гратисния период, тъй като няма законовите правомощия да го направи поради факта, че въпросът за регистрацията на автомобили е под юрисдикцията на отделните провинции“, се казва в официално изявление на Федералното министерство на транспорта.

В същото време в Берлин беше отбелязано, че правителствата на провинциите настояват за единно общонационално решение по този въпрос. От Министерството на транспорта заявяват, че очакват да продължат обсъждането на този въпрос на работна среща на отделите по сухопътния транспорт през май.

Според германските власти страната е приела повече от един милион украинци, бягащи от руската война. През 2022 г. осем от десет бежанци, приети от Германия, са от Украйна. За да се опростят бюрократичните процедури, от украинците не се изисква да кандидатстват за бежански статут в Германия, но те също не се броят за бежанци в статистиката.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    270 3 Отговор
    В Германия не знаят какво да правят с украинските коли, а в България украинските коли се движат без винена такса, камерите за скорост не ги санкционират, и нямат годишен технически преглед.

    Коментиран от #3, #26, #28

  • 2 Кон

    224 5 Отговор
    Мисля, че е редно вече абсолютно същата тема да се повдигне и в България.
    Плътно черни стъкла, спиране на всякакви позволени и непозволени места, много често абсурдни нарушения на правилата за движение на автомобили с украинска регистрация.
    Подлежат ли на проверка от контолния орган или има разни "устни" заповеди ;)
  • 3 Петър

    110 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Винетна такса.
  • 4 Нал Масква щеше да гори хи хи хи хиииии

    137 15 Отговор
    ЕС ще се срине....жито.....коли.....газ йок.....и това е само мнооооого малка част от проблемите.

    Коментиран от #20

  • 5 Защо

    177 9 Отговор
    упорито се неглижира от всички медии темата за безмитните вносове на украинските зърнени култури. Правим се, че няма такъв проблем. Нали се сещате, че Путин не се е събудил една сутрин, и просто ей така, за разнообразие е решил да нападне
  • 6 Мдааа

    192 4 Отговор
    ".. плащане на транспортен данък, сключване на застраховка в Германия и преминаване на технически преглед."
    Ами да, какъв е проблема да си плащат?
    Иначе, какво става, ако укра без технически преглед и застраховка предизвика катастрофа??? Кой плаща, кой носи отговорност???
    Укрите да не са някакви свещени крави?

    Коментиран от #19

  • 7 Теляк

    159 8 Отговор
    Заиграхте се с укронацизма и седнахте на таралеж!

    Коментиран от #9

  • 8 От Германия

    171 4 Отговор
    Ние също караме с регистрирани в Германия коли, пращаме данък, застраховка и преглед. Защо за тях трябва специално да се изменя закона? Нагли, нахални, безобразни....трябва да си плащат като нас особено след като не се водят в графа бежанци. Точка
  • 9 Мъжа на урсула

    106 7 Отговор

    До коментар #7 от "Теляк":

    На германците нацизма си им е в гена, не се учудвай
  • 10 случаен

    129 0 Отговор
    за всичко двойни стандарти,и все ние плащаме
  • 11 Швабо

    87 1 Отговор
    РЕДНО Е ДА ГИ РЕЦИКЛИРАТ !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Курабийка от Нюланд

    123 9 Отговор

    До коментар #12 от "Така е":

    Първопричината се намира през големия гьол.
  • 14 Ония с Фордо

    143 2 Отговор
    Ако в Германия наистина почнат да проверяват колите с украинска регистрация направо няма да е вярно колко ще се зарадват Ханс, Франц и Гюнтер че са им открили най- после колите.
  • 15 При ПТП

    82 8 Отговор
    Автомобилът без застраховка не плаща, т.е щетата е за сметка на пострадалия

    Коментиран от #16

  • 16 Адвокат

    73 3 Отговор

    До коментар #15 от "При ПТП":

    Плаща, плаща, точно затова има застраховка, защото като ти нацепят едни 50 000 ако удариш на някой колата и тя е скап след това, ще трябва да ги извадиш от джобчето!

    Ако нямаш пари, ЧСИ, взимат ти 50к след като ти продадат апартамента например и после ти връщат ресто.

    Така че, дайте 300 лева за застраховка, после да няма рев.
  • 17 Реално

    83 2 Отговор
    Дали шофьорските им книжки избощо важат и ако да - до какъв срок от пребиваването им в дадена европейска държава?
  • 18 Дрън дрън та пляс

    73 1 Отговор
    Вземете им ги и им раздаите мерцедеси и беемвета, като сте почнали да им давате
  • 19 Мммда

    85 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Ще им се види скъпичко и ще почнат да протестират. Прегледа въобще не е скъп около 120 евра за 2 години, проблемът е че трудно се дава ако има рискови неизправности. Данък+застраховка около 1500евро годишно за дизел и с около 200евра по-евтинко за бензинче, тука вече идва проблема, че не искат да плащат.
  • 20 Джони

    10 49 Отговор

    До коментар #4 от "Нал Масква щеше да гори хи хи хи хиииии":

    Откъде се пръкнахте толкоз деб-или в тази територия?

    Коментиран от #23

  • 21 Запознат

    96 1 Отговор
    Защо да плащаме данък на автомобил ? Защо да минаваме преглед и защо да плащаме Гражданска отговорност ?.....След като Урните не плащат нищо , Те по Българи ли са от Нас? Къде е Държавата господин Президент и министър председателя. Тези несъбрани средства могат да помогнат на всички дечица които ПРОСЯТ пари по телевизията за лечението си. КАКВА държава сме бе ? Ако някоя урока без Гражданска направи ПТП ...КОЙ ще покрие щетите ако има настъпила смърт. Срам....и позор , затова Българина се срамува от държавата си.
  • 22 Зоопарк на изиграни

    70 3 Отговор
    Елементарно. Всичко на скраб ако не желае плаща всички данъци и му дават временни номера. Последното е да се върнат ТЕЗИ ИЗБЯГАЛИ ПАТРИОТИ( коли които и ние не можем да си позволим по цена) и да отиват в месорубката и да защитават президента наркоман които са си избрали и така до последния украинец
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бай благой

    37 0 Отговор
    Те първа ще бЕрат плодовете на тия украинци...те каквито и добри шофьори са...
  • 25 Леля Гошо

    46 0 Отговор
    Ами да им подарят по един нов немски таралясник, ама укрите не са балами, гледам че предпочитат Лексус и жени с големи ци..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 На скрап

    15 2 Отговор
    До една
  • 28 ДА ДОПЪЛНЯ

    36 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    ПРОПУСНАЛ СИ , НЯМАТ И ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ УКРАНЦИТЕ В БГ
  • 29 германец

    31 0 Отговор
    проблемът не е че не плащат. За тях не е проблем да си регистрират колите в Германия, още повече, че голяма част от тях, няма да си тръгнат. Проблемът е, че голяма част от колите им не отговарят на немските стандарти за изправен автомобил и няма да получат технически преглед и ще трябва да си купуват нов.
  • 30 бургазлия

    45 0 Отговор
    В Бургас на синя зона бяха закопчали украинска кола. Украинеца ме помоли да извикам екипа от Синята зона. Дойдоха момчетата, нещо си казаха с украинеца и му освободиха колата без да плаща глоба. Като ги попитах защо, само вдигнаха раменете и заминаха.

    Коментиран от #38

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БЮРМ/FYROM

    3 7 Отговор

    До коментар #26 от "Скопие":

    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 33 Зеля

    23 2 Отговор
    Не, никакви данъци, никакви винетки, ама моля ви това са украински герои, трябва да им се пълни резервоара до горе безплатно
  • 34 Емо

    9 0 Отговор
    Ако има такъв проблем, има и решение - ще българските крадци с устройствата за дистанционно отваряне и лаптопите за палене и ще решат проблема.
  • 35 Туй дето него знаеш

    14 0 Отговор
    Във Варна една Украйна ми сече пътя като тираджийка на следващия светофар я питам защо прави така и тя ми отговаря цитирам точно. Тава е мой път бе . За това германците да се стягат докато свят светува да ги носят на ръце .
  • 36 Настимир Мераклийски

    7 0 Отговор
    Сменят им номерата с германски.Свърши се с украинските табели.
  • 37 смърфа

    16 0 Отговор
    Проблем са си тия пришълци, навсякъде са - като хлебарки , всичко им е без пари , не спазват никакви знаци , правила , паркират си без пари навсякъде. Абе къде са нашенските автоджамбази , мутрите ни - заспаха ли , емигрираха ли - досега да ги бяха опоскали... ама май ония са по-опасни - нашенци се стъписани щото кой знае ония с колите си какво са вкарали - че може да се въоръжи една армия. Яка ни гърбина...Ще си мечтаем за нашите си мутри
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 иво

    12 1 Отговор
    Тая Англосаксонска сган от 2014 досега над милион убити и 37 милиона принудени да напуснат родните си места. Милиони пристигат в Европа никой няма смелостта да каже ,че всичко това са виновни тези престъпници убийци.Разрушават не само Украйна но и Европа. И тава все повече и повече се увеличава а Европа трябва да търпи и да поняса тая сган с нейните вечни безкрайни войни. До като съществува тая чума човечеството няма да види ни мир ни спокойствие.
  • 40 Наблюдател

    13 0 Отговор
    Продавам застраховки. Имах клиент украинец, дългосрочно живеещ в испания. Всяка година - щети. Една година подминал изхода и спрял на моста отгоре. Дал на заден в тъмното в 10 вечерта и изпраскал колата, идваща зад него. Втора щета. Карал в центъра. Имало паркиран мотор на тротоара, бутнал го и му счупил стъклото отпред. Трета щета. На непрекъсната линия завил наляво и изпраскал друга кола. Четвърта щета. Излиза от лидл наляво и отнел предимство на кола, идваща отдолу по улицата, на която се излиза от паркинга. И всичко това от "цивилизован" укра. Сега ги гледам да пишат смс-и и да карат на зигзаг с 45 км/ч където се кара с 80 км/ч. Говорят сполойно по телефона докато карат. Държат се като господари на пътя в луксозни незастраховани коли. Недосегаеми и безкрайно нагли
  • 41 Стели

    11 0 Отговор
    Тези украинци си изключително нагли,безочливо нахални ,отвратително самонадеяни надути руско говорящи същества.То не бяха безплатни хотели,претенции.Зареждат си колите с гориво и не плащат.За тях няма данъци,застраховки,винетки.Не плащат ток,вода,отопление и храна.Само претенции!!!Не спряха да ревът за оръжия и боеприпасите!Така кога ще свърши тази война и техния рахатНие с какво сме им задължени?Имат по висок стандарт от нас,притежават имоти по черноморието ни,карат скъпите си коли,облечени са в луксозни дрехи,банковите им карти се пръскат по шевовете. Ревят за свободия,не за свобода.Замислете се само колко наши сънародници живеят по зле от тях?!.Аз самия от 24 години живея в Германия и за съжаление виждам същото и като при нас.Стига с тая Украйна,пишете за нашите учители,учени,лекари,военни,за всички трудещи се хора в родината ни.За това как живеят пенсионерите-нашите бащи и майки.Стига вече...е..с тези мокраинци!

    Коментиран от #45

  • 42 ежко ибежко

    2 0 Отговор
    То лесно, да им ги конфискуват и да правят леопарди и снаряди от тях...за Украйна де.
  • 43 Да ги взривяват

    1 0 Отговор
    Ако нямат по доб.и идеи, тогава да пачнат да ги взривяват
  • 44 Фашисти ДВУЛИЧНИ

    0 0 Отговор
    Ами конфискувайте и УКРАИНСКИТЕ
    КОЛИ ,КАКТО ПРАВИТЕ С РУСКИТЕ !!?
  • 45 Независим

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Стели":

    Тази украинска тиня ,измет в ТРУДОВИ ЛАГЕРИ !!!