Отидете към основна версия

3 985 8

Първият в света автономен кораб измина 800 км без аварийна ситуация

  • кораб-
  • автономна система

Корабът успя да покрие 99 процента от маршрута на автопилот

Първият в света автономен търговски товарен кораб завърши успешно почти 800-километрово пътуване в пренаселените води на Токийския залив, като навигира 99% от пътя без човешка намеса. 750-тонният кораб беше оборудван със системата Orca AI, чийто софтуер помогна да се избегнат стотици сблъсъци офлайн.

Orca AI е разработчик на софтуер, създаден специално за морски приложения . Основана през 2018 г. от двама експерти по военноморски технологии, компанията интегрира множество сензори със системи за безопасност на кораба, като по този начин подобрява цялостната безопасност на движението и навигацията по претъпканите водни пътища. Orca AI е със седалище в Израел .

Компанията полага всички усилия, за да дойде деня, в който автономните кораби ще станат ежедневна реалност. Преди дни Orca обяви успешното завършване на 40-часов рейс на автономния плавателен съд Сузака, който измина 790 км в морето.

Сузака е оборудван с автопилот Orca AI, позволяващ на товарния кораб да се движи безопасно и автономно през залива Токио, един от най-натоварените в света, докато безопасно пристигне в пристанището. По време на плаването Сузака извърши 107 маневри за избягване на сблъсък без помощта на човек.

Програмният директор на компанията заяви, че корабът е избегнал сблъсъци с 400-500 други кораба във водата само по време на това си пътуване. Съоснователят и главен изпълнителен директор на Orca AI Ярдън Грос сподели мнението си за събитието:

"Първата автономна навигация в света беше важен етап по пътя, по който сме поели и ние очакваме големите корабни компании да внедрят усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект и компютърно зрение, за да материализират концепцията за автономно корабоплаване."

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.

Свързани новини