Отидете към основна версия

31 427 106

Питаме ви: Каква скоростна кутия предпочитате - ръчна или автоматична?

  • автоматик-
  • ръчна скоростна кутия-
  • автоматична трансмисия

Автоматичните трансмисии са настигнали ръчните скоростни кутии по отношение на ефективността, но у нас реалноста е друга

Напоследък все по усилено се заговори за отказ от страна на автомобилните компании от ръчните или наричани още механични трансмисии. Наред с това масовото навлизане на електромобили също ще лиши собствениците им от възможността да превключват ръчно предавки, а допълнително масло в огъня наливат експерти, които твърдят, че колите с два педала са по-ефективни от всяка грледна точка.

Досега се смяташе, че ръчната скоростна кутия е не само по-спортно (от гледна точка на скоростта на превключване), но и по-икономично решение за намаляване на разхода на гориво. Тази преценка обаче вече не е валидна, автоматичните трансмисии са настигнали ръчните скоростни кутии по отношение на ефективността“, казва Петер Керкрат от експертната организация KÜS. Особено скоростните кутии с двоен съединител - те превключват по-бързо от всеки състезател.

У нас обаче нещата седят по коренно различен начин. масовият пазар на автомобили включва много употребявани превозни средства, на които след закупуването се правят доста ремонти. А ремонт на механична скоростна кутия е в пъти по-евтин от този на автоматична, независимо от типа ѝ.

Под понятието автоматични визираме, както класически хидротрансформаторни кутии, така и всички роботизирани с два съединитля, CVT, секвенциални и т.н. Та предвид всички тези обстоятелства въпросът ни към вас е: Каква скоростна кутия предпочитате - ръчна или автоматична? Можете да споделите мнеието си в коментарите под статията.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.

Свързани новини