Отидете към основна версия

16 545 22

Защо е опасно да се заваряват и боядисват лети джанти

  • джанти-
  • прахово боядисване-
  • съвети

Говорим за т.нар. прахово боядисване

В мрежата можете да намерите много предложения за ремонт и боядисване на лети джанти. А различните сервизи хвалят и т. нар. детайлинг, част от който е и обработката на джантите с термопластични прахови бои. Но нашияг съвет е да не се доверявате на подобни интервенции. Такава работа може да доведе до злополука, а защо - ви разказваме сега.

Преди известно време Асоциацията на европейските производители на джанти (EUWA) одобри регулаторен документ за безопасността на използването на "леене" . Той директно забранява ремонт на такива продукти, тъй като намесата в сплавта при нагряване, заваряване и валцуване води до промяна в нейните механични свойства. С други думи, ако колелото падне в дупка и има силен удар, джантата ще се спука в пъти по-лесно. Или ще се появят пукнатини по спиците, които ще растат и накрая щмогат да доведат до разпад на джантата. Ако това се случи на пътя при висока скорост, трагедията не може да бъде избегната.

Сега ще изясним ситуацията с праховото боядисване. То често се прави, за да се върне привлекателният външен вид на колелата и ефектът наистина е поразителен. Преди процедурата джантите се измиват и подсушават, след което се премахва старото покритие и се нанася ново със специален пистолет с електростатичен ефект. След това вече боядисаната джанта се поставя в камера, където се поддържат температури до 200 градуса. По този начин се получава полимеризация на боята.

Тоест - отново силно загряване. А също и абразивна обработка за премахване на старата боя. Всичко това води до намаляване на якостта на материала и натрупване на остатъчни деформации. Ефектът ще бъде същият като описания по-горе: колелото може да се разпадне на пътя . Така че, ако видите драскотини по джантата, не бързайте да боядисвате прахово. Нека да е грозно, но безопасно.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 48 гласа.

Свързани новини