Last news in Fakti

1 Декември, 2022 10:23 57 908 15

Как да направим така, че чистачките да не "мацат" стъклото през зимата

  • чистачки-
  • зима-
  • съвети

Няколко са проблемните зони, на които трябва да обърнем внимание

Как да направим така, че чистачките да не "мацат" стъклото през зимата - 1

Много често в началото на зимата, с появата на сняг по пътищата, се оказва, че перата на чистачките не премахват мръсотията, а я размазват върху предното стъкло. Или започват да оставят непочистени места по него. Разказваме ви от какво обикновено се причинява това нещастие и как можете да се справите с него.

Когато чистачките (или една от тях) престанат да се справят нормално с преките си задължения, собственикът на автомобила незабавно мисли за замяната им. Но често, дори след инсталиране на чисто нови , водачът не намира сериозен положителен ефект.

Например, непочистено място точно пред очите на водача или пътника може да се окаже непреодолим проблем. Не си струва да търсим мистични причини за явлението. Особено ако колата ви е оборудвана с модерни безрамкови чистачки. Този тип чистачки често започват да "размазват" през зимата.

Лошо е, ако имате голяма кола и предното ѝ стъкло има подчертано изпъкнала форма. В този случай по-голямата част от безрамковите чистачки не се справят добре с почистването през зимата. При зимни условия дизайнът им не може да осигури необходимата сила на сцепление със стъклото по цялата дължина.

Гумените ленти на тези чистачки губят еластичност от студа, а в същото време количеството мръсотия, което трябва да „извадят“, е много по-голямо, отколкото в топъл сезон. Изходът е прост. Преминете от чистачки без рамка към такива с рамка или хибридни. Те се справят много по-добре със прилепването към стъклото през зимата.

Проблемите с "размазващите" чистачки понякога изобщо не се крият в самите тях. Факт е, че тe не се притискат към стъклото сами. За това е отговорна пружината, разположена в рамото, към което е прикрепена чистачката. Ако е отслабена, дори нова чистачка няма да може да почисти стъклото ефективно. Проблемът се решава елементарно. „Умореният“ еластичен елемент се заменя с нов.

Понякога коренът на проблемите с мръсното стъкло не е свързан и с пружината. Случва се чистачката да не почиства добре поради луфт във втулката, която закрепва рамото към така наречения трапец. Когато тази сглобка всъщност е хлабава - за каква пружина може да говорим?

Лесно е да се уверите, че има обратна реакция. Достатъчно е да вземете рамото на чистачката с ръка и да се опитате да го разклатите от една страна на друга. Ако има въпросния луфт, ще усетите веднага. Тогава пробвате с притягане, а ако проблемът остане, то потърсете помощ в специализиран сервиз.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Колев

    45 3 Отговор
    Кой ми открадна чистачките?
  • 2 У ГРАДСКИО ТРАНСПОРТ......

    36 3 Отговор
    Таков проблем нема за пътниците👍
  • 3 123456

    7 72 Отговор
    Проблема се решава лесно - всяка сутрин завирам в каната половин литър вода с малко лимонов сок, отивам до колата , на 1-2 метра и плискам горещата вода върху заледеното стъкло ! После няма ни скреж , ни мреж, чистачките ги пускам чак следобед .... за проба

    Коментиран от #4, #15

  • 4 Стъклар

    106 4 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    Така, така.....и ние стъкларите трябва да ядем!
    За неразбиращите........една кана топла вода върху замръзналото стъкло е все едно да го ударите с чук. Може и да не го счупите от раз, но със сигурност на втория, третия опит ще успеете!
    Късмет!

    Коментиран от #5, #8

  • 5 123456

    33 7 Отговор

    До коментар #4 от "Стъклар":

    Абе , Адаш ! Защо ги открехваш - еейййй, фук-фук - много знаеш ! Остави ги да патят от глава - така ще научат барем малко от физиката ..... Ейййй , не може само за кафе да завират вода ...
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    56 5 Отговор
    Радо , къде да си намеря НОВА пружина за рамото на чистачките ❓
    А и не е ли по-лесно, по-бързо , по-евтино ... само леко "да подгъна" рамото ❗
    А иначе може направо и колата да сменя 😉
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 2 Отговор
    Иначе, не е лошо да си видите и течността за каква температура е ❗
    Защото ако е за -20°С , то тя няма да замръзне в казанчето, но може да Ви прави ЦВЕТЕНЦА по стъклото предвид , че при движение вятърът ще понижи чувствително температурата отвън пред стъклото ❗
  • 8 Патурко

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "Стъклар":

    Въпросния индивид ти е колега стъклар и за това ги плещи тези дивотии, че да има повече работа за Вас, а ти сега зорлям бягаш от оборот!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дедо

    51 4 Отговор
    Аз извадих пружината на чистачката и я изпратих ,за пълни тестове ,за умора на метала, скенер , опън, молекулна решетка в Масачузетския университет. Дотук ми струва само 25 хил.долара, но ако всичко е наред ще съм спокоен.
  • 11 иван иванов

    12 4 Отговор
    просто си заточете чистачките вземете джобна ношка и изчистете върхъ на перото
  • 12 Виктор

    16 4 Отговор
    автора на статията ме натъжи със своята наивност. но вие коментиращите момчета ме развеселихте..то с буркана,то с...после направо с ново предно стъкло. Момци,има и по лошо от това да не ти чистят перата през зимата. хайде съгласете се с мен и да сте ЖИВИ И ЗДРАВИ!
  • 13 Валерко

    8 4 Отговор
    Като вали си стоя вкъщи и нищо не ми маца
  • 14 Николай

    8 1 Отговор
    Моята кола има подгряване от парното вътре в казанчето и при ниски темп. сработва .Иначе на една две години се купува нова чистачка за 10-15 лв. И пей сърце.
  • 15 хаха

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    После няма ни скреж,ни мреж,ни чистачки,ни стъкло