Отидете към основна версия

3 088 19

Повечето американци не искат да преминат към електрическа кола

  • електромобили-
  • сащ-
  • проучване

На другия полюс са китайците

Аналитичният сайт Compare the Market установи, че по-голямата част от жителите на САЩ все още предпочитат автомобили с двигатели с вътрешно горене, въпреки увеличаването на броя на електрическите автомобили. Например 53 процента от анкетираните не искат да се разделят с дизеловите двигатели, докато само една трета (34 процента) са готови да преминат към електрически автомобил. Други 13 процента казват, че нямат предпочитания.

В Канада, за сравнение, делът на феновете на електрически автомобили надхвърли половината, съставлявайки 51.4 процента. В Австралия той достига 50.8 процента. „Акумулаторните“ автомобили са най-популярни сред американските младежи: 43 процента от анкетираните на възраст от 18 до 24 години ги предпочитат пред автомобили с двигатели с вътрешно горене. Сред 55-64-годишните само 30 процента го правят.

Има различни причини, поради които жителите на САЩ бавно навлизат в ерата на електронната мобилност. Например 56.4 процента от анкетираните се страхуват от краткия експлоатационен живот и цената за смяната на батерията, а за цената на самата електрическа кола - 54.5 процента имат опасения. 50.9% пък отбелязват недостатъчен пробег с едно зареждане, а други 50.5% - дълго и скъпо зареждане. Почти една четвърт се опасяват, че няма да разберат съвременната електроника.

В същото време сред богатите американци има повече фенове на електрическите автомобили. Има два пъти повече хора, които са готови да похарчат повече от 65 000 долара за "екологичен" автомобил, отколкото тези, които са готови да похарчат същата сума за автомобил с гориво. В проучването се отбелязва още, че 32.5 процента са готови да закупят електрическа кола, но само ако похарчат максимум 25 000 долара. А на американския пазар просто няма такива коли.

Въпреки резултатите от проучването електрическите автомобили се продават добре в САЩ: през 2021 г. страната зае трето място по продажбите им в света след Китай и Германия. Американците закупиха около 631 000 такива коли, германците - 695 000. Китай, от друга страна, избухна като недостижими лидер с 3.5 милиона продадени електромобила.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини