Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 10:27 6 454 12

Стар Запорожец в перфектно състояние се появи зад Океана (ВИДЕО)

  • заз-
  • запорожец-
  • сащ
Стар Запорожец в перфектно състояние се появи зад Океана (ВИДЕО) - 1

Този Запорожец се откорява много ярко в американска Калифорния. Освен това, както се вижда от снимките, автомобилът е реставриран до перфектно състояние и пребоядисан в цвят карамел.

За САЩ Запорожецът е истинска рядкост, тъй като зад Океана има много малко такива автомобили. Статистиката показва, че в Щатите са регистрирани само 15 екземпляра от модела ЗАЗ-966.

Стар Запорожец в перфектно състояние се появи зад Океана (ВИДЕО)

Още по-любопитно е, че такива изпълнения, реставрирани до оригинален вид се продават доста скъпо. Цената им понякога надхвърля 20 000 долара и никога не пада под 10 000 щатски долара.

Много често такива автомобили се докарват в САЩ от емигранти от бивши страни от соц. лагера. Този конкретен ЗАЗ-966 принадлежи на унгарец, който също има източногермански Трабант в колекцията си.

Стар Запорожец в перфектно състояние се появи зад Океана (ВИДЕО)

ЗАЗ-966 е ранна версия на второто поколение Запорожец, произвеждан от 1966 до 1972 г. Моделът е оборудван с двигатели с работен обем 0.9 литра (30 к.с.) и 1.2 литра (40 к.с.).

И двата агрегата работят съвместно с четиристепенна механична скоростна кутия. Автомобилът може да развие максимална скорост от 120 км/ч. ЗАЗ-ката, която ви показваме е с 0.9-литров двигател.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    16 21 Отговор
    Е баш това безумие харчи повече масло отколкото бензин. Личен опит.
  • 2 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    26 8 Отговор
    Краварска идилия - ЗАЗ и Трабант...
  • 3 Бачо Киро

    12 13 Отговор
    Мазохист от бившото СССР с Трабант и ЗАЗ .... Като помня как много от зазовете през 80те ги поливаха лятото след 20-30км каране, не ми се мисли в Калифорния... Дядо ми затова го разкара през 80те ... Колко 20л туби да мъкнеш...
  • 4 антрашпиц

    35 2 Отговор
    Тез барутници на снимката и като нови си бяха боклуци. Баща ми купи Трабант през 1980 та,по-глупава и чуплива кола не съм виждал....Като взехме Жигулето през 83та ми се стори, че сме се качили в Бенц...

    Коментиран от #5

  • 5 Бачо Киро

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "антрашпиц":

    Не бой се, кат гледам са без номера по снимките. Номерът от видеото май е турен временно докато го снимат... Няма се мъчи да пътува с тея кошници 😂😂😂😂
  • 6 Абревиатура

    18 5 Отговор
    1. ЗАЗ=,,Заплаха за Американските Заводи"...!
    2. ЗАЗ=,,Завод для Автомобольнъйх Зверей"...!
  • 7 Име

    10 13 Отговор
    Ето затова не трябва да се пускат рушняци зад граница

    Коментиран от #11

  • 8 ТероРуЗЗия

    12 14 Отговор
    ЗАЗ - лошо копие на НСУ Принц, Трабант - лошо копие на Пежо 404, социализЪмЪт - лошо копие на феодализъм...
  • 9 Мирослав

    6 1 Отговор
    Появява се на седмата минута във филма Черния Адам !
  • 10 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    4 4 Отговор
    ЗАЗ 968ЕДИН ПРЕКРАСЕН "АВТОМОБИЛ "КОИТО С УДОВОЛСТВИЕ ИЗХВЪРЛИ ЗА СКРАП КУПИХ ХОНДА СИВИК И СЕ РОДИХ А КОГАТО СЕ КАЧИХ НА МЕРЦЕДЕС 124 ДО ДНЕС КАРАМ САМО МЕРЦЕДЕС И ДЕЦАТА МИ И ВНУЦИТЕ КАРАТ САМО МЕРЦЕДЕС НО У МЕН Е ЖИВА НОСТАЛГИЯ ЗАЗ 🤪😜🤣😂всичко друго но не ЗАЗ МАКАР ЧЕ КАТО АНТИКА Е СУПЕР НО КАТО КОЛА НЕ СТАВА
  • 11 Патето Яки

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Име":

    ЗАЗ е украинска кола, дело на Хрусчов
  • 12 Мммммм, дааааа

    1 0 Отговор
    Че ЗаЗ-ката е боклук, спор няма. Обаче Трабантът си беше яка колица. Пет години карах такъв, с електронно запалване беше и не ме е оставял никога и никъде. Единственото неудобство беше да се сипва масло в резервоара, но това бяха бели кахъри за удоволствието, което предлагаше. Съжалявам, че го продадох. Макар, че с парите от него купих Москвич. И той беше яка машина. В общи линии всички коли - западни и източни, страдат от неуки шофьори и "майстори".