Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 11:48 3 071 19

Повечето американци не искат да преминат към електрическа кола

  • електромобили-
  • сащ-
  • проучване

На другия полюс са китайците

Повечето американци не искат да преминат към електрическа кола - 1

Аналитичният сайт Compare the Market установи, че по-голямата част от жителите на САЩ все още предпочитат автомобили с двигатели с вътрешно горене, въпреки увеличаването на броя на електрическите автомобили. Например 53 процента от анкетираните не искат да се разделят с дизеловите двигатели, докато само една трета (34 процента) са готови да преминат към електрически автомобил. Други 13 процента казват, че нямат предпочитания.

В Канада, за сравнение, делът на феновете на електрически автомобили надхвърли половината, съставлявайки 51.4 процента. В Австралия той достига 50.8 процента. „Акумулаторните“ автомобили са най-популярни сред американските младежи: 43 процента от анкетираните на възраст от 18 до 24 години ги предпочитат пред автомобили с двигатели с вътрешно горене. Сред 55-64-годишните само 30 процента го правят.

Има различни причини, поради които жителите на САЩ бавно навлизат в ерата на електронната мобилност. Например 56.4 процента от анкетираните се страхуват от краткия експлоатационен живот и цената за смяната на батерията, а за цената на самата електрическа кола - 54.5 процента имат опасения. 50.9% пък отбелязват недостатъчен пробег с едно зареждане, а други 50.5% - дълго и скъпо зареждане. Почти една четвърт се опасяват, че няма да разберат съвременната електроника.

В същото време сред богатите американци има повече фенове на електрическите автомобили. Има два пъти повече хора, които са готови да похарчат повече от 65 000 долара за "екологичен" автомобил, отколкото тези, които са готови да похарчат същата сума за автомобил с гориво. В проучването се отбелязва още, че 32.5 процента са готови да закупят електрическа кола, но само ако похарчат максимум 25 000 долара. А на американския пазар просто няма такива коли.

Въпреки резултатите от проучването електрическите автомобили се продават добре в САЩ: през 2021 г. страната зае трето място по продажбите им в света след Китай и Германия. Американците закупиха около 631 000 такива коли, германците - 695 000. Китай, от друга страна, избухна като недостижими лидер с 3.5 милиона продадени електромобила.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те и повечето китайци не щат

    12 3 Отговор
    65% от тях не искат да си купуват автомобил който не се зарежда в контакта и последните месеци само 35% си купуват такива автомобили.

    И това не е проучване, а реални покупки. Само 35% са решили да си купят автомобил който се зарежда в контакта, а останалите не щат. И сигурно ще са мнозинство поне през следващите няколко месеца.
  • 2 Някой

    24 5 Отговор
    Повечето разумни хора не искат да преминават на електрички - факт неоспорим. Обаче зелените талибани, подкрепяни от "националните" правителства из ЕС, заедно с "либералните и свободни" медии насаждат друго в главите на непредубедените.
    Не е никак екологично да произведеш една доста голяма батерия, да я зареждаш няколко години с неекологично произведен ток, и накрая да не се знае как тази батерия ще бъде рециклирана или утилизирана, така че да не вреди на природата.
    Отделно това, че няма необходимата инфраструктура за зарждане на такива коли. И дълго време няма да я има, дори да се ивестират стотици миларди евра всяка година.
  • 3 Шофьор

    17 3 Отговор
    Аз също не съм привърженик на ел колите, друго си е рева на двигателя с вътрешно горене и силата на колата, а тая трябва да свири за да я чуя че минава покрай мен ,а и да закъсаш за бензин има навсякъде, а да ти свърши тока и край с ел колата
  • 4 Кой ли е предубедения екоталибан

    2 16 Отговор
    "медии насаждат друго в главите на непредубедените."

    Ето че ти самият си казваш че си предубеден екоактивист който поставя на първо място екологията пред всичко и това са ти единствените предразсъдъци към електромобилите.

    Нали знаеш какво е предразсъдък и стереотип?

    Те не се обосновават на реални факти и доказателства а на вяра в нещо. Религията разчита предимно на предразсъдъци, които пречат на логиката.

    Ако се отървеш от предразсъдъците, е възможно да видиш света и по друг начин. Няма смисъл да ти давам логически доказателства, те не работят при тебе.

    Коментиран от #6

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор
    ЕКОталибани, сър ‼️
  • 6 Кошо

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кой ли е предубедения екоталибан":

    Фактът за нивото на цените на тия електрички е много по-силен от всякакви предрасъдъци, вярвания и предубеждения. Факт е, също така, че ако се отхлаби хватката за еко-меко изискванията към ДВГ-тата цените им ще паднат значително. И трети факт е, че никой не бяга от хубаво и евтино само, заради убежденита си. Та, така за фактите и религията.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 5 Отговор
    Нали ПАЗАРА решава ‼️
    Май ПОЗОРНО решават , вместо нас ‼️
    Никой не ни задължаваше
    да сменим черно-белия ТВ с цветен
    да сменим стационарния ТЛФ с моби
    да сменим начина на осветлението
    .........

    Коментиран от #8

  • 8 Ко речи?

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Я да ми припомниш кой им е забранил в САЩ да си купуват огромни пикапи с огромни двигатели?

    А кои са тези които искат да си купят електромобил? Дали екоактивисти или тези които се интересуват повече от ускорението от 0 до 100 и избират най-евтиния автомобил който може да им го предложи?

    Дали не са тези, които се ядосаха на покачването на цените на горивата в САЩ и искат да се възползват от ниските цени на тока, които засега не са вдигнати?

    Американците са прагматична нация и не се интересуват много от екология.

    Коментиран от #11

  • 9 Диамантената ръка

    7 2 Отговор
    Така или иначе не е възможно всички коли с двг да бъдат заменени с ел., половината е достатъчно, другата половина с двг и толкоз.

    Коментиран от #10

  • 10 А защо реши

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Диамантената ръка":

    Че не е възможно всички автомобили да бъдат електрически?

    Не знам защо всички си го представяте да стане от утре, а то ще се случи около 20 години след като бъде продаден последния автомобил с ДВГ, което ще рече най-рано след 50 години.

    И какво точно пречи след 50 години 98% от автомобилите да бъдат електрически?

    Коментиран от #12

  • 11 Ти Не можеш

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ко речи?":

    Сам да разбереш ли ?

    " Какво представлява

    забраната на новите автомобили с ДВГ

    През юли 2021 г. Европейската комисия публикува официален план, който обхваща възобновяеми енергийни източници, реновиране на сгради и предложена

    забрана за продажба

    на нови автомобили, оборудвани с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

    Коментиран от #14

  • 12 Защото

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "А защо реши":

    Производителите на енегоносители са алчни ‼️
    Какво стана с Кулата на Тесла ‼️

    Коментиран от #13

  • 13 Е какво да стане?

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Защото":

    Оказа се мит. Точно както и лампавото устройство монтирано в електромобила, което му позволило да обикаля цяла седмица с електромобила без в него да има монтирана батерия.
  • 14 Ко речи?

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ти Не можеш":

    Аз питам:

    "Я да ми припомниш кой им е забранил в САЩ да си купуват огромни пикапи с огромни двигатели?"

    А ти ми отговаряш:

    " Европейската комисия публикува официален план, предложена

    ...забрана за продажба

    на нови автомобили, оборудвани с двигатели с вътрешно горене от 2035 г."


    Ще ми припомниш ли в коя част на европейския съюз се намира САЩ, че вероятно съм спал в час по география и не мога да си спомня точно?


    И трябва да съм спал доста, че като гледам съм проспал 15 години, защото доколкото си спомням последния път като заспах беше 2022 година, а според тебе вече е станало 2035 и е влязла в сила някаква забрана за продажба на ДВГ и горките американци в европа не могат да си купуват големи пикапи с ДВГ?

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Ами защо ме питаш

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ко речи?":

    За американците? Аз ти говоря за нас и ЕвроGeйския съюз. Които ни налагат НЕобмислени и Непроверени идеи със закони ‼️
    Jaнките отдавна са показали , че са стадо от хиени и овце ‼️

    Коментиран от #18

  • 16 Заглавието

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ко речи?":

    Явно не те е светнало
    Не ги задължават - не искат да купуват ‼️

    Коментиран от #17

  • 17 А тебе не ти е светнало

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Заглавието":

    Кого питам. Това е въпросът ми към седми коментар, който се възмущава, че някой им бил забранил и избира ли електромобилите по принуда, а не по пазарни принципи.
  • 18 Тебе трябваше да те накарат

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ами защо ме питаш":

    Да прочетеш заглавието.
  • 19 екомекопетродолар

    1 0 Отговор
    И аз ще си купя електрокар, след като и последната бензиностанция обрастне с пелин и див бръшлян.