Отидете към основна версия

12 865 38

Защо не е добре да монтираме по-големи джанти на колата

  • съвети-
  • големи джанти-
  • нископрофилни гуми

Особено зле се отразява такава промяна през зимата

Най-ефективният начин за бързо „убиване“ на окачването е инсталирането на големи джанти и тънки, нископрофилни спортни гуми, особено през есента. Такива колела ще изглеждат добре, но за технологията и по-конкретно за окачването на колата те са от голяма вреда.

Първо, големите 18- или 19-цолови джанти са с около 5-6 кг по-тежки от обикновените 15- или 16-цолови. Макар и с по-нископрофилни гуми те заемат почти цялата подкалникова арка на колелото и създават допълнителни натоварвания върху всички елементи на окачването.

И второ - окачването не е предназначено за тях. Добре е да се монтират колела, препоръчани от производителя. Той не е направил това случайно. Елементите по окачването са сметнати за строго определен размер гуми и джанти.

Освен това нископрофилните гуми поглъщат доста по-зле ударите от неравностите и предават енергия към окачването. Като цяло, нарастването на нерессорната маса има отрицателен ефект върху амортисьори, тампони, лагери и други възли от окачването.

Ето защо ще щажем още веднъж: Най-добре да карате на онези колела, които са препоръчани от производителя. Да не говорим, че и комфорта на возене става значително по-лош с нарастване на размера на джантата и с намаляването на профила на гумата.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.

Свързани новини