Отидете към основна версия

8 010 16

С помощта на WiFi вече могат да виждат хора през стени

  • wi-fi-
  • технология-
  • 3d сканиране

За да направят това, изследователите използват софтуера DensePose

Изследователи от университета Карнеги Мелън са разработили метод за създаване на цифров триизмерен модел на човешкото тяло и неговите движения в стая, използвайки само Wi-Fi рутери. С други думи, само с Wi-Fi сигнали можете буквално да "виждате" хората през стените.

За да направят това, изследователите са използвали софтуера DensePose, система за 3D сканиране на всички пиксели на повърхността на човешкото тяло в една снимка. DensePose е разработен от базирани в Лондон център от изследователи и AI инженери. Въз основа на тази система е създадена невронна мрежа, която сравнява мощността, фазата и амплитудата на Wi-Fi сигналите, изпратени и получени от рутери с координатите на човешкото тяло, като изчертава 3D модел на човек през Wi-Fi.

Изследователите работят от години, за да „видят“ хората без използването на термовизионни камери или скъпо оборудване като лидари. През 2013 г. екип от изследователи на MIT откри начин да използва сигнали от мобилни телефони, за да вижда през стени, а през 2018 г. друг екип от MIT използва Wi-Fi, за да открива хора в друга стая и да наблюдава движенията им.

Учените от университета Карнеги Мелън изразиха мнение, че Wi-Fi сигналите „могат да служат като повсеместен заместител на конвенционалните камери, когато става въпрос за откриване на хора в стаята“. Използването на Wi-Fi ви позволява да преодолявате препятствия като лошо осветление и слепи зони, пред които са изправени обективите на обикновените фотоапарати.

Особено забележителен е фактът, че учените позиционират своите изследвания като напредък в областта на правото на неприкосновеност на личния живот. „Нашите разработки защитават личния живот на хората, а необходимото оборудване може да бъде закупено на разумна цена. Всъщност повечето домакинства в развитите страни вече имат Wi-Fi у дома и тази технология може да бъде надградена, за да следи благосъстоянието на по-възрастните хора или просто да откриете подозрително поведение у дома “, казаха разработчиците в изявление.

Не е известно какво може да попадне под термина "подозрително поведение", ако тази технология някога навлезе на масовия пазар. Но с компании като Amazon, които се опитват да използват дронове с камери в домовете, лесно е да си представим как широко разпространеното човешко откриване през Wi-Fi може да бъде от полза, например за сигурността - или пък да се превърне в разрушителна технология.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.

Свързани новини