Last news in Fakti

10 Април, 2023 15:00 6 707 5

Сериозна уязвимост в безжичните Wi-Fi мрежи

  • рутер-
  • wi-fi-
  • проблем-
  • уязвимост-
  • хакери

Проблемът засяга различни модели рутери

Сериозна уязвимост в безжичните Wi-Fi мрежи - 1

Експертите по киберсигурност откриха опасна уязвимост в основния Wi-Fi стандарт, известен като IEEE 802.11, който съществува от 1997 г. Той позволява на нападателите да прехващат данни, предавани по безжична връзка.

Проблемът се крие в механизмите за пестене на енергия, които позволяват на устройствата, свързани с Wi-Fi, да пестят енергия чрез буфериране при джаджи в неактивен режим.

При превключване към този режим устройството изпраща съответната команда към рутера. След това всички данни, предназначени за него, се поставят на опашка.

След като инструментът се събуди, точката за достъп премахва буферираните данни от опашката, прилага криптиране и ги изпраща до местоназначението им. И точно в този процес се намесват хакерите.

Потенциален хакер може да промени контекста на сигурността на данните, принуждавайки рутера да предава натрупаните данни в обикновен текст или да ги шифрова със собствен ключ.

След това се изпраща команда за събуждане на целевото устройство и нападателят може да прихване информацията в достъпен за него формат. Освен това злонамерен код може да бъде инсталиран и в TCP пакети по същия начин.

Уязвимостта е открита на различни модели рутери от различни марки, включително Lancom, Aruba, Cisco, ASUS и D-Link. Между другото, Cisco вече потвърди реалността на тази заплаха.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    11 4 Отговор
    В бъдеще интернет ще се предава само по блутуут.
  • 2 русия

    19 7 Отговор
    тея се чудят какви глупости да измислят да пишат, тука 90 процента от хората не знаят какво е мрежа вие пишете статии
  • 3 Инженерът

    26 4 Отговор
    Такива статии обикновено излизат в Калдата, за тукашната аудитория ще звучат като на патагонски. Рутерите и протоколите за криптиране винаги имат уязвимости, за да могат властите при нужда да бъркат навсякъде. Ама и хакерите ги научават и почват да се възползват. Затова САЩ не искат да ползват китайски чипове и камери - гузен негонен бяга...
  • 4 Вуте

    6 1 Отговор
    нема начин , да нема начин
  • 5 Готин

    5 4 Отговор
    Няма спор. Възможна е намеса в работата на един рутер но, за какъв дявол ще правиш това!?
    Добре! Ще си хванеш безплатен нет и толкоз. Или ще решиш на някой да му управляваш смарт джаджите за да го побъркаш. Голем праз!