Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 12:07 1 842 3

Създаден е синтетичен аналог на ретината

  • ретина-
  • чип-
  • технология

Чипът успява да реагира на светлинни сигнали, като имитира два допълващи се процеса, известни като краткосрочна и дългосрочна пластичност

Създаден е синтетичен аналог на ретината - 1

Учени от университета в Милано-Бикока са направили чип от органични електронни компоненти, който може да имитира функционирането на ретината. В бъдеще тази технология може потенциално да се използва за създаване на невронни импланти за лечение на слепота и различни неврологични заболявания.

Устройството представлява органичен фотоелектрохимичен транзистор, състоящ се от два тънки филма от проводящ полимер, нанесен върху стъклен субстрат и свързан с електролит. Единият от двата филма действа като канал между електродите, а другият действа като врата.

Прилагането на напрежение към своеобразната врата кара йони да мигрират от електролита в канала, като по този начин променят неговата проводимост. Но изследователите отидоха по-далеч, като интегрираха светлочувствителни молекули. Това означава, че портите могат да се управляват и чрез светлинни сигнали. Функционално това е много подобно на начина по който работи ретината.

По-специално, чипът успява да реагира на светлинни сигнали, като имитира два допълващи се процеса, известни като краткосрочна и дългосрочна пластичност, които работят в различни времеви мащаби и модулират силата на невронните връзки. Настоящият прототип обаче работи много по-бавно от биологичните неврони и е способен само да реагира на биологични сигнали, но не и да ги предава.

Но екипът вече работи върху следващото устройство, което може да излъчва химически сигнали за създаване на вериги за обратна връзка с биологични системи. Проектът не само обещава разработването на напълно органични невронни импланти, но и нова ера на взаимодействие между традиционната електроника и биологичните системи.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.