Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 17:53 2 043 7

Canon анонсира "машина" за печат на 5nm чипове без фотолитография

  • canon-
  • 5nm чипове-
  • технология

Canon обяви началото на продажбите на специално оборудване, наречено FPA-1200NZ2C

Canon анонсира "машина" за печат на 5nm чипове без фотолитография - 1

Новата инсталация, според производителя, е предназначена за печат на 5nm чипове и използва решение, различно от сложната литографска технология. Работата на FPA-1200NZ2C се основава на принципа на „наноотпечатваща литография“.

Вместо традиционна фотомаска, устройството използва нанорелефен печат. Последният е предназначен да образува маска от полимерен слой върху повърхността на полупроводникова подложка.

Устройството може да обработва силициеви пластини, което позволява производството на чипове, еквивалентни на 5nm технология. Canon твърди, че тази технология е по-екологична от масовите EUV „машини“ и е по-евтина.

Освен това компанията възнамерява да го подобри и развие, така че в бъдеще да може да служи за производството на 2nm чипове. Преди това производители като SK Hynix и Kioxia се опитаха да внедрят подобна технология, но не успяха.

Проведените тестове разкриха високо ниво на дефекти и по-нататъшното развитие беше изоставено. Все още не са обявени датите за началото на търговската експлоатация на новото оборудване на Canon.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чeстен ционист

    1 1 Отговор
    За дигиталните татуси.
  • 2 А някои държави

    3 6 Отговор
    произвеждат само и единствено оръжие за масово онищожение. Друго не ги интересува.
  • 3 Ко речи?

    1 7 Отговор
    Що лъжете бе? Егати и подвеждащото заглавие. Печата фотомаска, а не транзистори., Ако ми напечата работещ транзистор, ела ме удари.

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 4 Според пресрелийза

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ко речи?":

    Според пресрелийза устройството печата маски върху подложката, която после се ецва или нараства както е при сегашната технология. Заменят оптичния литографски процес с контактен печат на нано ниво. Ако докарат рандемана на конвенционалната технология ще е много добре.
  • 5 Ранбо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ко речи?":

    Дай си адреса!
  • 6 е това е удар

    3 0 Отговор
    направо свършва кризата за процесори
  • 7 Тома Неверни

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ко речи?":

    Да. Прав си, така е. Заглавието е подвеждащо. Наистина "фото"-то отпада, но литографията си остава. Освен това, най-вероятно "наноподложката" пак е правена с фотолитография. От статийката не става много ясно.