Отидете към основна версия

42 405 58

Защо OLED телевизорите на Samsung превъзхождат стандартните OLED телевизори

  • samsung-
  • oled-
  • телевизори

Подробно за новите OLED телевизори на Samsung

Samsung, глобалният лидер на телевизионния пазар в продължение на последните 17 години , пусна на пазара нов телевизор с OLED технология, който определено впечатлява с качествата си. Любопитното в случая е, че иновацията, която не използва обикновения WRGB OLED панел, познат ни от другите OLED телевизори на пазара, а OLED в комбинация със собствената Quantum Dots (QD) технология. Тя е дело на Samsung Display (подразделение за разработка и производство на дисплеи на корейската марка), но как този нов модел се представя и по какво превъзхожда стандартните WRGB OLED панели, ви разказваме сега. Наименованието на модела, наличен на пазара у нас, е S95B.Как работи Quantum Dots технологията на -OLED телевизорите на Samsung?

OLED дисплеят на Samsung използва т.нар. син OLED слой като източник на задно осветяване, като това се определя от специалистите като брилянтна идея на Samsung Display. OLED слоят е направен с помощта на органични материали (оттук и буквата O в абревиатурата OLED), а светлината, излъчвана от този слой, преминава през цветни филтри с квантови точки, за да се създадат червени и зелени цветове. Но тъй като подсветката е синя, устройството не се нуждае от преобразувател, за да генерира синия цвят, и подсветката се предава такава, каквато е.

Значението на квантовите точки в новите OLED телевизори на Samsung

Квантовите точки, както подсказва името им, са невероятно малки. Те обикновено се измерват в нанометри. Когато квантовите точки бъдат засегнати от каквато и да е форма на светлина, те абсорбират тази енергия и възпроизвеждат монохроматични (чисти) цветове. И те са изключително енергийно ефективни, така че могат да пропуснат 99% от цялата светлина, която получават.

Освен това квантовите точки с различни размери създават различни цветове. Например, квантовите точки с диаметър 2 nm създават синя светлина, докато 3 nm, 4 nm, 5 nm и 7 nm квантови точки могат да създават съответно зелени, жълти, оранжеви и червени цветове. В резултат на това OLED панелите с QD технология създават чисти червени, зелени и сини цветове, а тези цветове могат да се смесват, ако е необходимо, за да се създаде всеки друг цвят.

Защо технологията OLED на Samsung е по-добра от останалите?

За сравнение ще кажем, че обикновения WRGB панел използва бяла подсветка (която не е чиста като начало) и преминава през преобразуватели на червени, зелени и сини цветове, за да създаде съответната цветова палитра. Част от тази подсветка обаче се губи в процеса. WRGB технологията използва бял субпиксел във всеки пиксел, за да компенсира тази загуба на фоново осветление.

Въпреки това, този бял субпиксел влошава точността на цветовете и обема. Комбинацията от нечисто бяла подсветка и бял субпиксел води до цветове, които не са толкова дълбоки като при OLED дисплеите с Quantum Dot технология, а общата яркост на цвета също е по-ниска.

Поглед към гамата OLED телевизори на Samsung

Първият OLED телевизор на Samsung с Quantum Dot технология беше пуснат през миналата година и, както вече споменахме, е обозначен с S95B. Той се предлага у нас в два размера: 55-инчов и 65-инчов. И двата варианта включват 4K резолюция, 120Hz честота на опресняване, HDR10, HDR10+ Adaptive, HLG и AMD FreeSync Premium съвместимост. Интересното е, че този телевизор може да достигне до над 1500 нита пикова яркост в HDR сцени.

Телевизорът има и четири HDMI 2.1 порта с eARC, както и 2.2.2-канален високоговорител с 60 W изходна мощност. Освен това е сред първите телевизори в света, които поддържат Wireless Dolby Atmos. Функциите за свързване включват още Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, три USB 3.2 Type-A порта, AirPlay 2, Tap Sound и Tap View. Телевизорът също така поддържа Bixby, и може да управлява устройства за интелигентен дом, съвместими със SmartThings.

Освен с всичко, казано дотук, Samsung S95B е по-добър от останалите OLED телевизори, благодарение на перфектното си черно, широки ъгли на видимост и безкрайно контрастно съотношение. Той предлага по-дълбоки цветове и по-висока яркост от конкурентните OLED телевизори. Операционната му система е Tizen 7.0 и има допълнителни функции като Game Bar, Object Tracking Sound Pro и 32:9 ултраширок режим за игри.

Други важни характеристики на новите телевизори на Samsung са AI алгоритмите и атрактивния още по-тънък профил. По този начин, в контекста на концепцията “Екрани навсякъде, екрани за всички”, Samsung разширява портфолиото си чрез добавяне на модела Samsung OLED (S95B), като предлага на потребителите още по-голямо разнообразие при избора на технология, подходяща за техните нужни и предпочитания.

Samsung OLED комбинира върховата мощност на процесора Neural Quantum Processor 4K и интелигентните функционалности на платформата Tizen с много добро аудио изживяване, благодарение на технологиите Samsung Object Tracking Sound и Q-Symphony с Dolby Atmos. И всичко това в тънкия корпус, наречен LaserSlim. Неслучайно именно тези OLED модели на Samsung получиха отлични ревюта от престижните TechRadar, What Hi-Fi и Expert Reviews.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 73 гласа.

Свързани новини