Отидете към основна версия

2 505 5

Разбиват пароли чрез звука от натискане на клавишите на клавиатурата

  • парола-
  • клавиатура-
  • изкуствен интелект

Невронната мрежа е обучена с помощта на изкуствен интелект

Група изследователи от университета Корнел са разработили необичаен софтуерен инструмент, базиран на изкуствен интелект AI. Той е в състояние да анализира звука на клавишите, натиснати от потребителя през вградения микрофон в конкретно устройство. Благодарение на това е възможно да се „дешифрира“ въведеният текст с висока точност, дори без визуален достъп до клавиатурата на компютъра.

Невронната мрежа е обучена с помощта на клавиатурата на MacBook Pro. Учените натискат 36 различни клавиша 25 пъти и записват звук по два начина - с помощта на микрофона на смартфон и чрез Zoom. Алгоритъмът открива най-малките разлики във формите на вълните, генерирани от всяко щракване, и след това може да определи кой клавиш е натиснат във всеки даден момент.

И двата метода на регистрация, според учените, са показали много висока точност на разпознаване. При смартфон тя е до 95%, а при работещ микрофон в приложението Zoom - до 93%.

Изследователите отбелязват, че процентите могат да бъдат по-ниски (от 40 до 64%), ако потребителят промени техниката на писане. Друга пречка в работата на AI може да бъде външен шум. Въпреки това, с механични клавиатури и дори такива с по-тихи мембранни опции, инструментът работи добре.

Според създателите на алгоритъма, разпространението на микрофони във всички видове устройства и бързото развитие на инструменти за дълбоко обучение в бъдеще може да доведе до появата на нови видове хакерски атаки.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини