Last news in Fakti

10 Август, 2023 16:00 2 492 5

Разбиват пароли чрез звука от натискане на клавишите на клавиатурата

  • парола-
  • клавиатура-
  • изкуствен интелект

Невронната мрежа е обучена с помощта на изкуствен интелект

Разбиват пароли чрез звука от натискане на клавишите на клавиатурата - 1

Група изследователи от университета Корнел са разработили необичаен софтуерен инструмент, базиран на изкуствен интелект AI. Той е в състояние да анализира звука на клавишите, натиснати от потребителя през вградения микрофон в конкретно устройство. Благодарение на това е възможно да се „дешифрира“ въведеният текст с висока точност, дори без визуален достъп до клавиатурата на компютъра.

Невронната мрежа е обучена с помощта на клавиатурата на MacBook Pro. Учените натискат 36 различни клавиша 25 пъти и записват звук по два начина - с помощта на микрофона на смартфон и чрез Zoom. Алгоритъмът открива най-малките разлики във формите на вълните, генерирани от всяко щракване, и след това може да определи кой клавиш е натиснат във всеки даден момент.

И двата метода на регистрация, според учените, са показали много висока точност на разпознаване. При смартфон тя е до 95%, а при работещ микрофон в приложението Zoom - до 93%.

Изследователите отбелязват, че процентите могат да бъдат по-ниски (от 40 до 64%), ако потребителят промени техниката на писане. Друга пречка в работата на AI може да бъде външен шум. Въпреки това, с механични клавиатури и дори такива с по-тихи мембранни опции, инструментът работи добре.

Според създателите на алгоритъма, разпространението на микрофони във всички видове устройства и бързото развитие на инструменти за дълбоко обучение в бъдеще може да доведе до появата на нови видове хакерски атаки.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папуа

    6 2 Отговор
    И кво ще бъде, че на баба ми цървула е скъсан и няма пари за папуци
  • 2 Калпазанин

    7 0 Отговор
    Нищо ново, това го знам отпреди 10 години

    Коментиран от #3

  • 3 СЗО

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Аха. .и аз ползвам заглушител за клавиатури.
  • 4 Гошо

    1 0 Отговор
    Пълни глупости. Статията е фалшива от всякъде. Първо, трябва микрофона да е много чувствителен. Второ, трябват два микрофона, за да може да се определи посоката. Трето, трябва предварително да имаш данни за конкретният лаптоп и конкретният човек кой бутон каква звукова диаграма очертава. Пето, трябва този човек да натиска всеки бутон по един и същи начин. Шесто, предвид факта, че микрофона в вграден в корпуса на лаптопа и звука от бутоните ще стига до микрофона основно по разпространението на вълната в твърда повърхност, трябва и всеки път лаптопа да бъде поставян на една и съща повърхност, дори екрана му да бъде отварян по един и същи начин. Иначе трябва да се калибрира всеки път. Чудя се, дали този който ги пише (превежда) тия статии, сам си вярва на написаното?

    Коментиран от #5

  • 5 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Прав си за нужните неща, но всеки самарт фон има вградени поне два микрофона а понякога и повече.
    За да се прави видео със запис на звук е нужен качествен микрофон повечето качествени смартфони такива.
    Характеристиките на микрофоните на всеки модел смартфон са известни защото са вградени от производителя.

    Биг Брадър случи