1 Юни, 2023 09:16 2 446 6

Изкуствен интелект ще отговаря за дизайна на BMW-тата

  • изкуствен интелект-
  • bmw-
  • дизайн

Компанията продължава да експериментира с невронни мрежи

Изкуствен интелект ще отговаря за дизайна на BMW-тата - 1

Напоследък BMW говори много за своята дизайнерска философия. Баварската марка не разбира компаниите, които използват дизайнерския език, характерен за електрическите превозни средства, и обеща, че бъдещите ѝ проекти няма да бъдат такива.

Наскоро представените модели 5 Series и i5 показват точно това. Електрическата кола i5 по никакъв начин не загатва за електрическото си "карантия". Но сега, компанията възнамерява да отиде още по-далеч - да включи изкуствения интелект (AI) в разработването на дизайна на автомобилите си.

AI е технология, която имитира мисловните процеси на човешкия мозък, като се самообучава и подобрява с времето. През последните месеци почти всеки е чувал за възможностите на AI (известен още като невронни мрежи).

BMW призна, че вече са започнали да експериментират с автомобилен дизайн и невронни мрежи. Ръководителят на дизайна Адриан ван Хойдонк наскоро каза в интервю, че AI вече е бил използван и всички са видели резултата от работата му, въпреки че не са осъзнали, че е проектиран от невронна мрежа.

Ние експериментираме с изкуствен интерект в дизайна, например в дизайна на джантите, каза Хойдонк пред TopGear. „Можете да зададете няколко параметъра – например искате колело с пет спици, трябва да тежи точно толкова, трябва да е 20-цолова джанта… И тогава компютърът започва да генерира идеи за вас.“

За щастие, BMW няма да позволи на AI да поеме пълен контрол върху процеса на проектиране. Хората не само задават параметри на дизайна, но и го коригират след това. Просто първоначалната скица се създава благодарение на AI много по-бързо. В същото време, както Хойдонк признава, резултатът винаги е подобен на „Виждал съм го някъде преди“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    9 0 Отговор
    Е.....а дано , ИИ да не започне да копира от китайския дизайн , като германците , сега !
  • 2 Aлфа Bълкът

    3 3 Отговор
    Само американските коли се открояват с дизайна си.
    Ама и те взеха да правят обли очиларки.
  • 3 предложение

    6 0 Отговор
    да вземат да сложат и един да ни управлява може да е по-хумамен от политиците…
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 бай Даньо

    5 1 Отговор
    БМВ да оставят джантите и дизайна ( добри са) ами да питат ИИ как Тойота прави колите далеч по надеждни че и за по малко бецален .
  • 6 Бен тен

    3 0 Отговор
    "Изкуствен интелект ще отговаря за дизайна на BMW-тата"

    Наскоро четох една статия как изкуствения интелект е тотално безотговорен, така че не виждам пред кого може да отговаря за дизайна на каквото и да било.

    От друга страна в момента хората които се занимават с дизайна на bmw са тотално безотговорно така че на практика нищо няма да се промени.