Отидете към основна версия

2 103 17

Sony се научи да зарежда джаджи от електромагнитен шум

  • технология-
  • sony

Технологията се отличава със своето постоянство – тоест работи без прекъсвания

Напоследък въпросът за захранването на електронните джаджи излиза на преден план. Поради тази причина Sony Semiconductor Solutions Corporation (SSS) разработи модул, който преобразува електромагнитен шум в енергия за захранване на такива устройства.

Тази компактна джаджа с размери 7 x 7 мм може да осигури непрекъснато захранване дори когато източниците на електромагнитно излъчване не се използват активно.

Технологията се основава на използването на метални части на IoT устройство като антена. Тя прихваща електромагнитни вълни в диапазона от няколко херца до 100 MHz.

След това специална токоизправителна верига преобразува прихванатите вълни в електрически ток. Това означава, че устройства, които консумират енергия от няколко микровата до няколко миливата, могат да получат енергията, от която се нуждаят.

Едно от основните предимства на новата технология е нейната непрекъсната работа. Дори ако устройствата, които генерират електромагнитни смущения, са изключени или не се използват активно, модулът продължава да се зарежда, тъй като шумът все още присъства.

Това отличава новата технология от алтернативните методи, които разчитат на слънчева енергия или температурни промени и не са постоянни

Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.

Свързани новини