Отидете към основна версия

4 728 6

Starlink пусна тарифа със скорост до 10 Gbit/s

  • starlink-
  • сателитен интернет-
  • spacex

SpaceX добави нов план Community Gateways към своята сателитна интернет услуга

Новата услуга ще позволи на интернет доставчиците да предоставят високоскоростни комуникации в отдалечени райони за цели общности или фирми. Като част от това бизнес предложение, SpaceX ще изгради на доставчика наземно съоръжение, което осигурява широколентов достъп със скорост до 10 Gbps, използвайки сателитното съзвездие Starlink на компанията.

„С Community Gateways сателитите Starlink могат да осигурят скорости, подобни на тези, идващи от наземните оптични кабели, а местните доставчици ще разпространяват свързаност към домове, фирми и правителства, използвайки оптика от новите фиксирани наземни станции“, казва SpaceX на своя уебсайт.

Миналия септември компанията построи първия Community Gateway в Уналашка, разположен на островите Уналаска и Амакнак в Алеутския архипелаг край Аляска, чрез който местният доставчик на интернет услуги OptimERA осигурява широколентов достъп до по-голямата част от клиентската си база.

„Нашият първи Community Gateway на отдалечения остров Уналаска, Аляска, е в състояние да достави 10 гигабита симетричен капацитет за връзка, което е достатъчно, за да обслужва хиляди нови клиенти, като същевременно осигурява повече от 99% време на работа“, каза компанията. Цената за месечен абонамент обаче не е ниска .

Трябва да се отбележи, че участието в програмата Community Gateways ще струва на интернет доставчика значителна сума. В допълнение към предварителното плащане от $1.25 милиона, той ще плаща $75 000 за 1 Gbps на месец. Той също така ще трябва да осигури земя, електричество и допълнително оборудване.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини