Last news in Fakti

23 Май, 2024 12:24 2 532 12

SpaceX показа първия видео разговор с обикновен смартфон през сателита Starlink (ВИДЕО)

  • starlink-
  • смартфон-
  • разговори-
  • сателит

SpaceX планира да пусне сателитната клетъчна услуга Starlink преди края на тази година

SpaceX показа първия видео разговор с обикновен смартфон през сателита Starlink (ВИДЕО) - 1

SpaceX започна да тества видео разговори с помощта на обикновени смартфони чрез сателити Starlink с технология Direct to Cell. Компанията публикува видео на страницата си в социалната мрежа X, в което демонстрира осъществяване на видео разговор с помощта на сателитна клетъчна комуникация Starlink между смартфони без никакви модификации.

„Това е първото видеообаждане до X, направено през сателити Starlink Direct to Cell с помощта на немодифицирани смартфони“, се казва в изявление на компанията. Демонстрацията се проведе близо до централата на компанията в Редмънд, Вашингтон. Обаждането е осъществено между двама служители, които са били разположени един до друг.

Според старши директор на сателитното инженерство на SpaceX Бен Лонгмиер, компанията започна да тества функцията за видео разговори, след като миналата седмица увеличи броя на устройствата с активирана клетъчна мрежа (Direct to Cell) в орбита от 6 на 38. Благодарение на тази скорост на връзките, смартфоните с Android могат да достигнат скорост 17 Mbit/s.

SpaceX планира да пусне сателитна клетъчна услуга Starlink преди края на тази година в Съединените щати за клиенти на T-Mobile, което им позволява да изпращат текстови съобщения, да правят разговори и да се свързват с интернет в отдалечени региони, където традиционните клетъчни кули не осигуряват покритие.

SpaceX обаче все още не е получила необходимото одобрение от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC). Може би последната видео демонстрация на видео комуникация ще помогне да убеди американските регулатори да дадат зелена светлина за търговско използване на тази технология.

Съобщава се, че сателитните клетъчни комуникации на Starlink се противопоставят активно на конкурентната компания Omnispace. Тя твърди, че клетъчната система Starlink на SpaceX генерира радиосмущения. Според нея това може да доведе до риск от прекъсване на други спътникови системи. Миналата седмица Omnispace писа до FCC, призовавайки я да се намеси и да принуди SpaceX да спре тестовете. FCC засега отказва коментар.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дарк фючър

    5 2 Отговор
    Не може да избягате от Big brother 👁️!
  • 2 Петко от Обеля

    12 0 Отговор
    Дано им го набута на три ката на крадливите и нагли оператори.Всички са за фалит и за канала!
  • 3 край

    14 3 Отговор
    Това е началото на краят на мобилните оператори
  • 4 Гост

    6 5 Отговор
    Как обикновен смартфон прави връзка със сателит, без помощта на клетки и модулатори? И как работи без операторска карта, която да разкодира сигнала? И, ако е с операторска карта, как операторската карта работи без сигналът да минава през оператора и да таксува потребителя?

    Коментиран от #5, #8, #12

  • 5 Не се бутай

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    В теми от които нищо не разбираш. Ако знаеше какво означава понятието роуминг, нямаше да задаваш глупави въпроси. Принципът е абсолютно същия.

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Не се бутай":

    Роумингът е услуга за споделяне мрежата на няколко различни оператори. Без оператор няма роуминг. Явно ти си си помислил, че като си в роуминг и сигналът ти не идва от оператора, а ти се спуска от Марс, завива покрай Луната и каца баш на антената ти. Та, кой не разбира, викаш?

    Коментиран от #7

  • 7 Аз разбрах. А ти?

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    "SpaceX планира да пусне сателитна клетъчна услуга Starlink преди края на тази година в Съединените щати за клиенти на T-Mobile, което им позволява да изпращат текстови съобщения, да правят разговори и да се свързват с интернет в отдалечени региони, където традиционните клетъчни кули не осигуряват покритие"

    Какво е това животно T-Mobile? Яде ли се? Язди ли се или е домашен любимец?

    Няма мрежа от твоя оператор по каквато и да е причина - минаваш на роуминг на Starlink. Пише си го черно на бяло.

    Коментиран от #9

  • 8 Роуминг

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    "И, ако е с операторска карта, как операторската карта работи без сигналът да минава през оператора и да таксува потребителя?"

    Как сигнала на Vivacom стига до Германия като си в роуминг според тебе, за да те таксуват? Вероятно така;

    "сигналът ти не идва от оператора, а ти се спуска от Марс, завива покрай Луната и каца баш на антената ти. "

    Ами не! Сигнала ти идва от клетка на немски оператор, примерно ... T-Mobile

    Допускам, че говориш за задължителна физическа sim карта за оператор. Не е задължителна. Може и виртуална, която получаваш за секунди след плащане, от която и да е точка на света. Може да ти е основна или втора sim карта в телефона.

    Седалището на Starlink оператор може да е в произволна държава и няма нужда физически да посещаваш офиса им.
  • 9 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аз разбрах. А ти?":

    Щом е роуминг, значи е чужда мрежа, но свързана с търговски отношения с твоят оператор. Пак твоят оператор ще те таксува за нея, защото него ще го таксуват за нея. Няма как обикновен смартфон, без модификации да прихване мрежа без мрежова карта. Така са направени, че работят само с карта на някой оператор и преработен от него сигнал. Смартфонът не е радиостанция.

    Коментиран от #10

  • 10 Така де

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Кой някъде и някога е твърдял обратното? Обикновен не модифициран телефон се свързва директно със сателита чрез SIM картата си, все едно се връзва с клетка на земята. Какво точно не разбра? Докато си имаш обхват с основния си оператор, ползваш него за по-евтино. Когато изгубиш обхват минаваш на роуминг на starlink. Когато стане по-евтино, може да минеш единствено на starlink и да ползваш за роуминг наземните мрежи, когато изгубиш обхват на starlink в сгради, където сателитът губи обхват.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Използва стандартни LTE протоколи. Демек 4G мобилна мрежа. Спътниците, които SpaceX използва не са стандартни. Нормалната Старшини инсталация може да бъде използвана да препаша данни, но не и за директна комуникация. Използват се специални сателити от ново поколение. Използва антена с размер 25 квадратни метра. Демек е доста голяма! Доста е чувствителна и позволява да хваща сравнително слабите сигнали, които малките антени на телефоните ни използват.