Отидете към основна версия

7 443 4

Ясна е скоростта на интернет връзката при свързване на обикновен смартфон директно към сателитите Starlink

  • starlink-
  • сателити-
  • интернет-
  • илон мъск

В търговска експлоатация обаче тази цифра може да намалее

По време тестове на SpaceX стана ясно, че скоростта на изтегляне на файлове при директно свързване на обикновен смартфон на Земята към сателита Starlink достига 17 Mbit/s. С въвеждането на услугата в търговска експлоатация обаче тази цифра може да намалее, а стабилното приемане е възможно само при определени условия.

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск публикува тест за скорост в социалната мрежа X, демонстриращ способността за директно свързване на немодифициран телефон Samsung с Android към сателита Starlink. Като част от тестването на устройството бяха заредени 60.3 MB данни, а скоростта варираше от 15.6 до 17.2 Mbps. Тестовете показват, че сателитът осигурява комуникация на ниво 4G LTE при далеч от рекордните скорости и със загуба на 15% от пакетите.

Скорости на изтегляне от 17 Mbps са възможни само в райони с лошо покритие на стационарни мобилни телефони, където има по-малко радиосмущения, отбеляза Мъск. Сателитите Starlink, които поддържат мобилна телефонна връзка, в момента са в орбита на 360 км, което е около 200 км под работната им височина, добави астрономът Джонатан Макдауъл. Това означава, че когато устройствата влязат в търговска експлоатация, реалните скорости ще бъдат по-ниски.

Но дори тези показатели са достатъчни, за да покажат превъзходството на Starlink над други доставчици, които осигуряват директна комуникация между сателити и телефони. Услугата за спешна комуникация на Apple за iPhone е ограничена само до текстови съобщения. За да се свържете с устройства Starlink, имате нужда само от добър изглед към небето.

Преди това SpaceX демонстрира съобщения, докато е свързан чрез сателит и изпраща туит от немодифициран смартфон. Досега компанията е изстреляла шест сателита за телефони в орбита, но през следващите месеци планира да увеличи броя им до 840. Тази година Starlink очаква да комерсиализира SMS съобщенията чрез сателити, а през 2025 г. ще добави гласови комуникации и интернет достъп - услугите ще бъдат достъпни първоначално за абонатите на T-Mobile. Състезаващото се дуо AT&T и AST SpaceMobile показа 14 Mbit/s в подобни тестове.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини