Отидете към основна версия

3 513 32

Daimler Truck и Volvo откриха завод за производство на водородни горивни клетки за камиони

  • volvo-
  • водород-
  • завод-
  • камиони-
  • daimler truck

Германската компания Cellcentric&Co KG откри завод за производство на водородни горивни клетки за тежкотоварни камиони в град Еслинген-Плиензауворщат

Засега това ще бъде пилотно производство, а широкомащабното внедряване е планирано за края на десетилетието, когато се очаква водородните главни влекачи да станат основа за развитието на екологичен тежкотоварен транспорт.

В предприятието с обща площ от 10 300 квадратни метра работят 100 души. Тук се използва високо ниво на автоматизация. В допълнение към разработката и производството, Cellcentric също така планира да предостави пълна гама от услуги за поддръжка и ремонт на водородни горивни системи.

Също така ще се обърне голямо внимание на прецизното използване на ресурсите. Това включва повторно използване на изведени от експлоатация системи за приложения в други области с по-ниски изисквания.

По-конкретно става дума за възстановяването на модулите с горивни клетки до ново състояние чрез цялостен основен ремонт. Както и възстановяване на суровини и повторното им използване чрез преработка.

Трябва да се отбележи, че през май 2024 година на ACT Expo в Лас Вегас компанията Cellcentric показа най-новата си система за водородни горивни клетки NextGen. В допълнение, нейните горивни клетки от поколение BZA150 са тествани на пътя на влекачи Daimler Truck и Volvo.

Началото на производството на NextGen е планирано за края на десетилетието. Припомняме ви, че Cellcentric&Co KG е съвместно предприятие между Daimler Truck и Volvo Group, създадено през 2021 година за разработване и насърчаване на водородни технологии.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини